Ensin Juuso kalasti Littoistenjärvestä ”zombihauen”, nyt vedestä nousi vieläkin hurjempi lahna

Juuso Manninen teki torstaina jälleen uuden, ikävän löydön kemiallisesti puhdistetusta järvestä.

20.10.2017 0:08

Turkulainen Juuso Manninen, 27, oli ystävänsä kanssa torstaina kalareissulla Littoistenjärvellä. Kaksikko huomasi veden pinnalla kelluvan, hyvin erikoiselta näyttäneen lahnan.

– Ajattelin ensin, että ei kai se ole taas uusi hauki. Mentiin lähemmäs, ja tunnistin saman tien, että se on lahna, suhteellisen iso, yli kolme kiloa painava kala, sellainen jättilahna, Manninen kertoi Ilta-Sanomille.

Näky oli surullinen. Lahnan pyrstössä oli puremajäljet, sen silmät olivat verenpunaiset ja suuri osa pinnan suomuista oli poissa.

Järven tila huolestuttaa Mannista.

– Aiemmin kirjoitettiin zombihauista, mutta tämä kala oli vielä niitäkin hurjemman näköinen. En tiedä, minkä takia juuri minun kohdalleni sattuvat osumaan ilmeisesti kaikki järven monsterit ja epänormaalit kalat. Tämä yksilö oli elossa, mutta en usko, että se elää kauaa, Manninen kertoi.

Juuso Manninen pyydysti torstaina Littoistenjärvestä sairaan lahnan.

Lahna oli huonossa kunnossa, mutta elossa vielä torstai-iltana.

Lahnan silmät olivat verenpunaiset.

Jos lahna kuolee yön aikana, se toimitetaan perjantaina Helsinkiin Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan jatkotutkimuksiin. Jos se selviää maanantaille, Åbo Akademin tutkittavaksi.

Evira: Ei merkkejä tarttuvasta taudista

Manninen pyydysti syyskuun lopulla kaveriporukkansa kanssa Littoistenjärvestä seitsemän sairasta ”zombihaukea”. Kalat olivat täynnä valkoisia patteja ja ne haisivat mädäntyneiltä.

Yksi seitsemästä hauesta lähetettiin Eviraan tutkittavaksi. Tällä viikolla saatiin tulokset, joiden mukaan paiseisella hauella oli ihohaavaumia sekä laaja pinnallinen vesihometartunta. Kalasta ei kuitenkaan löydetty merkkejä muusta myrkytyksestä, tarttuvasta taudista tai merkittävästä loistartunnasta.

Eviran mukaan kalan ihomuutosten ensisijainen syy jää siis epäselväksi.

Järvi puhdistettiin perusteellisesti keväällä

Liedon ja Kaarinan rajalla sijaitseva Littoistenjärvi puhdistettiin kemiallisesti toukokuussa, minkä epäiltiin aiheuttaneen haukien paiseet. Etsinnöistä huolimatta järvestä ei ole löydetty muita sairaita kaloja.

Järveen kaadettiin tuolloin yhteensä 200 tonnia polyalumiinikloridia. Puhdistuksen jälkeen pahasti rehevöityneen järven veden fosforipitoisuus laski selvästi ja järvi muuttui hetkeksi kirkkaan turkoosiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?