Terttu, Teresa

Kotimaa

Marjayrittäjä syytteessä ihmiskaupasta: Tällaisissa oloissa thaipoimijat asuivat Keski-Suomessa

Julkaistu:

Seitsemän käräjäpäivää takana, 23 edessä. 24 lentoa Thaimaasta Suomeen ja takaisin. Loppulausunnot joulukuussa ja ratkaisu vasta ensi vuoden puolella.
Pienistä puolukoista ja mustikoista saa melkoisen kuorman järjestelmän survottavaksi. Keski-Suomen käräjäoikeudessa istutaan ja vatvotaan Hankasalmelle kesällä 2016 marjoja poimimaan tulleiden thaimaalaisen marjanpoimijoiden kohtelua.

– On tärkeää saada tuomioistuimen kannanotto siihen, minkälaisissa olosuhteissa ja minkälaisin ehdoin luonnonmarjanpoimintaa voidaan teettää, linjaavat poimijoiden asianajajat Meri Bergström ja Tuomas Sumari.

Olosuhteet eivät vastanneet ainakaan sitä, mitä poimijoille koti­maas­saan luvattiin. Oikeudessa kiistel­läänkin osin juuri siitä, kuka mitäkin lupasi.

Syyttäjän vaatimus keskisuomalaiselle yrittäjälle on kolme vuotta ehdotonta vankeutta ihmiskaupasta ja törkeästä petoksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puutteita hygieniassa ja turvallisuudessa

Syyttäjä katsoo yrittäjän värvänneen kielitaidottomia poimijoita määräysvaltansa alle ja loukannut heidän ihmisarvoaan teettämällä näillä pakkotyötä. Syytteen mukaan yrittäjä hyötyi toiminnallaan runsaat 60 000 euroa.

Poliisi ratsasi marjatilan syyskuun lopulla 2016. Paikalla oli yhteensä 183 thaipoimijaa, joista 42 kertoi epäkohdista. Poimijoista 23 pelkäsi turvallisuutensa puolesta niin, että he halusivat pois majoituksesta.


Paikalla käyneet terveysviranomaiset raportoivat muun muassa alueen ja tilojen epäsiisteydestä, puutteellisesta hygieniasta ja jätehuollon toimimattomuudesta. Myös paloviranomaiset löysivät huomautettavaa muun muassa puutteista palovaroittimissa ja liian pienistä turvaväleistä majoitustiloina käytetyissä ajoneuvoissa.

– Meille luvattiin, että saamme asua 4–5 hengen taloissa, jossa on oma wc, kylpyhuone ja keittiö, käräjille ensimmäiseksi saapunut naispoimija kertoi.

Näin ei tapahtunut. Nainen majoitettiin linja-auton kerrossänkyihin 21 muun poimijan kanssa. Muutkaan mukavuudet eivät vastanneet odotuksia.


Työtä kellon ympäri

Poimijat saapuivat Suomeen hankkiakseen rahaa. Vaikka poimijat tekivät työtään kellon ympäri päivittäin, moni heistä jäi miinukselle, sillä kulut olivat tienestejä suuremmat.

Asianomistajat ovat vaatineet korvauksia saamatta jääneistä kohtuullisiksi katsottavista poiminta-ansioista sekä kärsimyksestä noin 8 000 euroa kukin. Korvaussumma voi siis nousta yhteensä noin 185 000 euroon.

– Suomeen saapuminen oikeudenkäyntiä varten on asianomistajille taloudellinen haaste ja aiheuttaa jännitystä, mutta he ovat kokeneet saapumisen ja asioista kertomisen tärkeäksi, Bergström ja Sumari kertovat.

Marjayrittäjä kiistää kaikki syytteet. Hänen mukaansa poimijat olivat saaneet tietonsa olosuhteista paikallisilta koordinaattoreilta eli värvääjiltä.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Sarjakakkaaja kiusaa uimahallia Oulussa, jättää tuotoksiaan isoon altaaseen – sarjakiuaspissaaja saatiin jo kiinni

 2. 2

  Kansanedustajille palkankorotus – ensin vappuna ja uusi korotus vuodenvaihteessa

 3. 3

  Metromatkustajan salakuvaus kostautui nololla tavalla: supermalli julkaisi hillittömän vastaiskun – ”Tämä on paras juttu, joka olen nähnyt”

 4. 4

  25-vuotiaan päänsärkyä ei otettu vakavasti – kuoli aivokasvaimeen

 5. 5

  Armonaikaa enää runsas vuosi: jätevesilaki aiheuttaa vielä ryysiksen – ”Mökkiläiset eivät ole heränneet vieläkään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

 2. 2

  Äärimmäisen lihaksikas Anna, 29, haluaa raskaaksi – lapsen esteenä on vain yksi ongelma: ”Sehän ei ole mitenkään poikkeavaa”

 3. 3

  Olympiavoittaja jäi hirviölääkärin kanssa hotellihuoneeseen – kertoi nyt, mitä hyväksikäyttäjä teki: ”Itkin sängyssä alasti”

 4. 4

  Onko tässä hävyttömyyden huippu? Varatun Sammyn ehdotus Amanda Harkimolle Temptation Islandilla kuohuttaa: ”En mä tollaseen lähde”

 5. 5

  Lehtiväite: Schumacherin vaimo ei saa käyttää F1-legendan jättiomaisuutta vapaasti – yllättävä paljastus vanhasta asiakirjasta

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 4. 4

  Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää