Marjayrittäjä syytteessä ihmiskaupasta: Tällaisissa oloissa thaipoimijat asuivat Keski-Suomessa

Seitsemän käräjäpäivää takana, 23 edessä. 24 lentoa Thaimaasta Suomeen ja takaisin. Loppulausunnot joulukuussa ja ratkaisu vasta ensi vuoden puolella.

Kuvassa nuotiopaikka ja oleskelutila poliisin esitutkintamateriaalista.

20.10.2017 6:00

Pienistä puolukoista ja mustikoista saa melkoisen kuorman järjestelmän survottavaksi. Keski-Suomen käräjäoikeudessa istutaan ja vatvotaan Hankasalmelle kesällä 2016 marjoja poimimaan tulleiden thaimaalaisen marjanpoimijoiden kohtelua.

– On tärkeää saada tuomioistuimen kannanotto siihen, minkälaisissa olosuhteissa ja minkälaisin ehdoin luonnonmarjanpoimintaa voidaan teettää, linjaavat poimijoiden asianajajat Meri Bergström ja Tuomas Sumari.

Ilmakuvaa alueesta, jolle poimijat majoittuivat.

Olosuhteet eivät vastanneet ainakaan sitä, mitä poimijoille koti­maas­saan luvattiin. Oikeudessa kiistel­läänkin osin juuri siitä, kuka mitäkin lupasi.

Syyttäjän vaatimus keskisuomalaiselle yrittäjälle on kolme vuotta ehdotonta vankeutta ihmiskaupasta ja törkeästä petoksesta.

Puutteita hygieniassa ja turvallisuudessa

Syyttäjä katsoo yrittäjän värvänneen kielitaidottomia poimijoita määräysvaltansa alle ja loukannut heidän ihmisarvoaan teettämällä näillä pakkotyötä. Syytteen mukaan yrittäjä hyötyi toiminnallaan runsaat 60 000 euroa.

Poliisi ratsasi marjatilan syyskuun lopulla 2016. Paikalla oli yhteensä 183 thaipoimijaa, joista 42 kertoi epäkohdista. Poimijoista 23 pelkäsi turvallisuutensa puolesta niin, että he halusivat pois majoituksesta.

Vessoja alueella, jolle poimijat majoittuivat.

Paikalla käyneet terveysviranomaiset raportoivat muun muassa alueen ja tilojen epäsiisteydestä, puutteellisesta hygieniasta ja jätehuollon toimimattomuudesta. Myös paloviranomaiset löysivät huomautettavaa muun muassa puutteista palovaroittimissa ja liian pienistä turvaväleistä majoitustiloina käytetyissä ajoneuvoissa.

– Meille luvattiin, että saamme asua 4–5 hengen taloissa, jossa on oma wc, kylpyhuone ja keittiö, käräjille ensimmäiseksi saapunut naispoimija kertoi.

Näin ei tapahtunut. Nainen majoitettiin linja-auton kerrossänkyihin 21 muun poimijan kanssa. Muutkaan mukavuudet eivät vastanneet odotuksia.

Poimijat majoitettiin linja-autoihin.

Työtä kellon ympäri

Poimijat saapuivat Suomeen hankkiakseen rahaa. Vaikka poimijat tekivät työtään kellon ympäri päivittäin, moni heistä jäi miinukselle, sillä kulut olivat tienestejä suuremmat.

Asianomistajat ovat vaatineet korvauksia saamatta jääneistä kohtuullisiksi katsottavista poiminta-ansioista sekä kärsimyksestä noin 8 000 euroa kukin. Korvaussumma voi siis nousta yhteensä noin 185 000 euroon.

– Suomeen saapuminen oikeudenkäyntiä varten on asianomistajille taloudellinen haaste ja aiheuttaa jännitystä, mutta he ovat kokeneet saapumisen ja asioista kertomisen tärkeäksi, Bergström ja Sumari kertovat.

Marjayrittäjä kiistää kaikki syytteet. Hänen mukaansa poimijat olivat saaneet tietonsa olosuhteista paikallisilta koordinaattoreilta eli värvääjiltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?