Ravintolatyöpaikka Suomesta ja hyvä palkka.
Tällä verukkeella thaimaalaisnainen saapui Suomeen vuoden 2008 loppupuolella. Töitä tarjosi nainen, jolla oli väitteen mukaan ravintola ja thaihierontapaikka Turussa. Kaksikko oli tutustunut toisiinsa uhrin ollessa lapsi Thaimaassa.
Nainen joutui maksamaan yrittäjälle 300 000 bahtia (n. 8 500 euroa) erilaisista käytännön järjestelyistä.
Kun nainen lopulta saapui Suomeen, hän havaitsi, ettei ravintolaa tosiasiassa ollut. Nainen ei puhunut suomea eikä ruotsia. Englantiakin hän osasi ”tosi vähän”.
Ravintolatyön sijaan hän joutui yrittäjänaisen thaihierontapaikkaan hierojaksi. Hierontaan kuului ”erikoispalvelua”, mikä tarkoitti yhdyntää tai käsillä suoritettua tyydyttämistä.
– Hierontapaikka vastaajalla oli, mutta hierontatyö on sisältänyt säännönmukaisesti seksipalvelun tarjoamisvelvollisuuden, Varsinais-Suomen käräjäoikeus kirjoittaa.
Nainen työskenteli kolmen kuukauden ajan vuosien 2008 ja 2009 taitteessa. Hänellä oli kymmeniä asiakkaita. Myös yrittäjä tarjosi samoja ”erikoispalveluita”. Nainen sai yrittäjältä kondomit. Yrittäjä otti naiselta puolet ansaituista rahoista. Kertamaksu oli noin 150–300 euroa.
Vuonna 1982 syntynyt nainen ei saanut kertoa työstään vanhemmilleen. Muussa tapauksessa yrittäjä olisi kertonut naisen vanhemmille, että tämä oli ”tottelematon ja laiska”. Thaimaan kulttuurissa vanhempien kunnioitus on huomattavasti merkittävämpi kuin Suomessa. Naisella ei ollut Suomessa tukihenkilöitä tai omaisia.
Yrittäjänainen usuttikin naisen myös naimisiin entuudestaan tuntemattoman miehen kanssa. Ajatuksena oli, että nainen olisi saanut oleskeluluvan. Maahanmuuttoviranosasto tulkitsi asian kuitenkin lumeliitoksi. Nainen joutui lähtemään vuoden 2009 huhtikuun jälkeen Suomesta, sillä hän ei saanut oleskelulupaa.
– Asianomistaja on suostunut liittoon sen mielekkyyttä kyseenalaistamatta, mikä osaltaan osoittaa asianosaisten suhdetta: kun vastaaja on sanonut, että asianomistajan tulee mennä naimisiin, on asianomistaja totellut, oikeus kirjoittaa.
Thaihierontatyöskentelynsä aikana nainen tutustui kuitenkin sattumoisin Turun keskustassa liikkuneeseen toiseen mieheen. Mies näki, että nainen oli hämillään ja eksyneen oloinen. He menivät kahvilaan ja myös myöhemmin thaihierontapaikkaan. He ystävystyivät, ja mies osti naiselle muun muassa lentolipun Thaimaahan.
– Todistaja oli antanut asianomistajalle rahaa, kun hänelle oli selvinnyt ”kuvio” ja asianomistaja on alkanut itkeä ja todistaja on ymmärtänyt tämän tarvitsevan rahaa Thaimaahan, oikeuden papereissa lukee.
Nainen palasi Suomeen vuonna 2013 ja teki asiasta rikosilmoituksen vasta vuonna 2015. Tätä ennen nainen toipui koettelemuksistaan. Naista kadulla vastaan tullut mies kertoi hierontapaikassa näkemästään havainnoistaan poliisille ja oikeudelle, ja hän oli keskeisenä todistajana asiassa. Kaksikko meni myös naimisiin.
Thaihierontapaikan liiketoiminta loppui vuoden 2015 syyskuussa.
Vuonna 1955 syntynyt yrittäjänainen syyllistyi ihmiskauppaan, ja käräjäoikeus tuomitsi hänet vuoden ehdolliseen vankeuteen ja sen ohella 50 päiväsakkoon, joka teki hänen tuloillaan 300 euroa. Asia eteni Turun hovioikeuteen, joka antoi ratkaisun kesällä.
Naisen rangaistus pysyi ennallaan, mutta rikoksella saatu hyöty laski 26 000 eurosta 6 500 euroon, jonka hän joutuu maksamaan valtiolle. Tämän lisäksi nainen joutuu maksamaan uhrille 10 000 euron kärsimyskorvaukset. Yrittäjänainen on hakenut tuomioonsa korkeimmalta oikeudelta valituslupaa. Asia on yhä harkinnassa.
Tämä tapaus on yksi niistä harvoista rikoksista, jossa on viitteitä pakkoavioliitosta. Pakkoavioliittojen yleisyydestä julkaistiin selvitys keskiviikkona. Pakkoavioliitolla tarkoitetaan tilannetta, jossa toinen osapuoli ei ole voinut itse vaikuttaa liiton solmimiseen, vaan hänet on siihen uhkaamalla painostettu.
Pakkoavioliittojen määrästä ei ole ”tarkkaa tietoa”. Ilmiö on kuitenkin olemassa Suomessa, kuten muualla Euroopassa. Selvityksessä kiinnitettiin huomiota siihen, että avioliittoon pakottaminen ei yleensä johda rikosprosessiin.
– Meidän on nyt varmistettava, että viranomaisyhteistyö toimii myös avioliittoon pakottamista koskevissa asioissa. Rikosten ilmoittamiseen tulee kannustaa, sillä vain sitä kautta niihin voidaan kunnolla puuttua.
– Pakkoavioliitoilla poljetaan naisten oikeuksia ja puututaan yksilön perustuslailliseen oikeuteen elää vapaata elämää. Avioliittoon pakottaminen on rikos, jolle ei tule osoittaa yhtään ymmärrystä Suomessa, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen (kok).