Kokoomukselle ”pörriäisistä” pillastunut keskustan kansan­edustaja: ”Kommenttini oli aiheellinen”

Julkaistu:

Keskustan, kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmät hyväksyivät soten valinnanvapauden etenemisen.
Keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi hallituksen valinnanvapausesityksen lähdön lausuntokierrokselle. Esityksen sorvaaminen on kuumentanut kokoomuksen ja keskustan välejä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mukaan muutoksia pitää vielä tehdä, jos asiantuntijat näkevät ongelmia lausuntokierrokselle.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) antoi keskiviikkona kovaa ja suorapuheista kritiikkiä kokoomuksen toiminnalle valinnanvapautta koskevissa tiukoissa neuvotteluissa.

– Nyt ollaan pattitilanteessa, kun kokoomus ei kuuntele ketään, ei terveydenhuollon asiantuntijoita, ei perustuslain asiantuntijoita eikä virkavastuussa lakia valmistelevia virkamiehiä. Neuvottelut ovat pelkkää farssia, kun tekstejä yritetään hyväksyttää lankoja pitkin pörriäisissä, Heikkinen kirjoitti Facebookissa.

Heikkinen viittasi pörriäisillä yksityisiin terveysfirmoihin, kuten Mehiläiseen.

Kun keskustan eduskuntaryhmä oli antanut siunauksensa valinnanvapauden etenemiselle, Ilta-Sanomat kysyi Heikkiseltä pääsivätkö ”pörriäiset” vaikuttamaan lopputulokseen?

– Pääministeri Sipilän kommentti, jonka mukaan keskusta nosti esiin julkisen sektorin vakaana isäntänä, osoitti ehkä, että kommenttini oli aiheellinen, Heikkinen sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi aiemmin torstaina STT:lle, että keskustan rooli on ollut viime aikoina sote-väännössä puolustaa julkista sektoria.

Kokoomuksen ja keskustan näkemys yksityisen sektorin roolin koosta on poikennut toisistaan. Ilta-Sanomien tietojen mukaan kokoomuksen ja keskustan välit menivät neuvotteluissa niin huonoiksi, että Sipilä ehti jo kosiskella demareita hallitukseen kokoomuksen korvaajaksi.

Heikkinen kertoo nyt hyväksyneensä muun keskustan eduskuntaryhmän tavoin valinnanvapausesityksen.

– Meillä oli pitkät keskustelut ja näytimme yksimielisesti vihreää valoa. Meille tärkeintä oli se, että hallitus on sopinut, että lausuntokierroksen jälkeen muutosesitykset otetaan vakavasti huomioon ja muokataan, Heikkinen sanoi Ilta-Sanomille.

Heikkisen mielestä valinnanvapauteen liittyi huolia, kuten asiakassetelin käyttöönoton aikataulu ja maakunnan harkintavalta.

– Nyt ne on muutettu ja se on erittäin hyvä asia.

Myös kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmät hyväksyivät soten valinnanvapausesityksen lähdön lausuntokierrokselle.