Nella, Lauha

Kotimaa

Yöt lukkojen takana, nälkään koiranruokaa, vaipoissa pakkaseen: Vanhemmat pahoinpitelivät lapsia vuosien ajan Pohjois-Suomessa

Julkaistu: , Päivitetty:

Pohjois-Suomessa asuvat vanhemmat jättivät kaksi pientä lasta usean vuoden ajan ilman hoivaa.
He lukitsivat lapset öisin makuuhuoneeseen ulos lähtiessään, pahoinpitelivät heitä fyysisesti ja psyykkisesti ja jättivät ilman ruokaa. Vuosia kestänyt laiminlyönti päättyi vasta kun toinen lapsista alkoi kertoa kokemuksistaan sijaisäidille.

Vakavista päihdeongelmista kärsineestä perheestä tehtiin useita lastensuojeluilmoituksia ja he olivat pitkään perhetyön piirissä. Lapset otettiin huostaan toistuvasti kiireellisesti, kunnes vasta maaliskuussa 2013 lastensuojelu teki poliisille tutkintapyynnön lasten oireiltua voimakkaasti sijaisperheessä. Perheen lapset ovat syntyneet vuosina 2002 ja 2008, joten he saivat kärsiä laiminlyönneistä vuosikausia.

Nykyisin 32-vuotias äiti ja 36-vuotias isäpuoli tuomittiin kesäkuussa 2016 käräjäoikeudessa kolmeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta. Jutun kaikki osapuolet valittivat tuomiosta hovioikeuteen.

Hovioikeus piti äidin tuomion ennallaan, mutta alensi isäpuolen tuomion 2 vuoteen ja 10 kuukauteen. Rangaistusta alentavana otettiin huomioon miehen aiempi yhdyskuntapalvelurangaistus huumausainerikoksesta. Tilapäisestä haitasta vanhemmat tuomittiin yhteisvastuullisesti korvaamaan esikoiselle 6 000 euroa ja kuopukselle 4 500 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perheen ongelmat alkoivat kasaantua heti kun ensimmäinen lapsi syntyi vuonna 2002. Esikoisen biologinen isä oli väkivaltainen ja käytti päihteitä. Alle kouluikäisenä lapsi joutui todistamaan isänsä väkivaltaisuutta äitiä kohtaan, perheen asunnon tuhoutumisen tulipalossa ja äidin uuden seurustelukumppanin ja isän välisen tappelun.

Vuonna 2005 äiti ja esikoisen biologinen isä erosivat. Pari vuotta myöhemmin isä hukkui ja äiti muutti samana päivänä yhteen uuden puolison kanssa. Myös uusi puoliso oli väkivaltainen ja käytti päihteitä.

Pariskunnalle syntyi yhteinen lapsi vuonna 2008. Lapset otettiin huostaan ensimmäisen kerran kiireellisesti keväällä 2009 kolmen kuukauden ajaksi. Äiti ja uusi puoliso erosivat loppuvuodesta 2010. Lasten seuraava kiireellinen sijoitus ajoittuu keväälle 2011, kun äidin päihdeongelmat pahenivat.

Käräjäoikeuden pöytäkirjoista ilmenee, että molempia lapsia on vuosien aikana vahingoitettu sekä ruumiillisesti että henkisesti. Isäpuoli on repinyt 2-9-vuotiasta lasta hiuksista, lyönyt selkään ja päähän ja ainakin yhden kerran juottanut tälle väkisin olutta.

Äiti on kohdistanut esikoiseensa psyykkistä väkivaltaa eli välinpitämättömyyttä, huomiotta jättämistä ja yksin jättämistä. Lisäksi lapsen hampaiden hoito on laiminlyöty lähes täysin. Tästä seurasi pitkälle edennyttä reikiintymistä, tulehduksia ja hidastunut yläleuan kasvu.

Kouluiässä lapsi ei päässyt koulupäivän jälkeen kotiinsa, vaan joutui viettämään pitkiä aikoja rappukäytävässä tai muualla kodin ulkopuolella. Molemmat lapset jätettiin toistuvasti lukkojen taakse omaan huoneeseen. He eivät päässeet yöllä vessaan, joten tarpeet tehtiin lattialle.

Esikoinen on kertonut videolle, että hän sai usein ruokaa naapurista. Kerran hän on syönyt nälkäänsä koiranruokaa. Hän myös kertoi, että nuorempi lapsi on pantu ainakin kerran ulos pakkaseen pelkkään vaippaan pukeutuneena. Esikoinen kertoi hakeneensa tämän ulkoa takaisin sisälle.

Vanhempi lapsi kertoi myös äidin ja isäpuolen alkoholinkäytöstä ja valkeista huumejauhepusseista, joita jaettiin ja myytiin vanhempien kavereille. Lapsi kertoi isäpuolen pakottaneen hänet juomaan olutta. Hän joi pari hörppyä, koska ei uskaltanut sanoa isäpuolelle vastaan lyömisen pelossa.

Oikeuden mielestä vanhempien teko on tehty erityisen julmalla tavalla, koska se on kohdistunut pieneen puolustuskyvyttömään lapseen äidin ja isäpuolen taholta. Menettely on myös kestänyt vuosia, se on ollut jatkuvaa ja toistuvaa, joten teko on ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Vanhempien laiminlyönti on aiheuttanut molemmille lapsille vakavia sairauksia. Heillä on todettu muun muassa ahdistus- ja mielialaoireita, postraumaattinen stressireaktio, ajattelun ongelmia, keskittymishäiriöitä, pelkotiloja, itsetuhoisuutta ja aggressiivisuutta.

Uhrien suojelemiseksi emme julkaise tuomittujen nimiä.

Tapauksesta kertoi ensin Iltalehti.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

 3. 3

  HIFK voitti SM-liigan pronssia dramaattisesti – TPS ehti jo juhlia jatkoerässä

 4. 4

  Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

 5. 5

  Syyte: Vanhemmat teippasivat ja pahoinpitelivät lastaan – Sivullinen yritti epätoivoisesti saada apua: ”Kaikki ilmoittivat, etteivät voi tehdä mitään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

 2. 2

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 3. 3

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 4. 4

  Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää