Markku, Marko

Kotimaa

Jyrki Lehtolan kolumni: Revolverikulttuuri

Julkaistu:

Kolumni
Mitä on kulttuuri satavuotiaassa Suomessa?
Sitä me kaikki täällä innostuksesta sekaisin kyselemme, ja ennen kuin kukaan ehtii lukea paperistaan omaa jorisevaa vastaustaan, punaiselle matolle astuu itse jumalauta Aurinkokuningas, Tamiflu, Tamidomi, Juhani Tamminen, Herra 79, ja Tamidomi, se on kuulkaa näitäkin asioita kelaillut ja se sanoo, että se toisi maailmalta Suomeen ajattelun, jonka mukaan kulttuuri ja urheilu eivät ole käsitteinä eri asioita, niin se on kelaillut, Aurinkokuningas.

Ja oikeassahan se taas on! Sama juttu kuin synnytyksen ja maksalaatikon kanssa – usein luullaan, että ne ovat käsitteinä eri asioita, vaikka eivät ole!

Aurinkokuningas on tällä kertaa valitettavasti myöhässä toiveissaan. Suomeen on jo ajat sitten tuotu ajatus, että jos kulttuurilla halutaan nähdä jotain arvoja, sen on muututtava urheilukilpailuksi, jossa vain voittajilla on ääni, ja ne muut ovat niitä ideologisesti työttömiä, joilla on liian kallis harrastus.

 

Tuokaa Sinuhe egyptiläinen takaisin ja laittakaa se laulamaan turbaani päässä puhelinlangoista.

Kulttuurin nykymerkitys on siinä, että kun Suomen itsenäisyys täyttää sata vuotta, joku muisti, että Jean fucking Sibelius, pitäisi varmaan kehittää jotain, jolla on jotain tekemistä sen kanssa, että meillä on ollut kulttuuriakin ja se vasta onkin kiihottavaa. Täytyisi vain keksiä jokin kilpailu kulttuurin yhteyteen, niin saataisiin kulttuurille merkitystä, ja sitten haastateltaisiin niitä kilpailun voittajia niiden fiiliksistä, onko kellään muuten tän laulaja Amos Andersonin puhelinnumeroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja niin syntyi Vuosisadan kulttuurigaala. Natsikirjailija Hanns Johstin näytelmästä on peräisin usein siteerattu lause ”Kun kuulen sanan kulttuuri, poistan revolveristani varmistimen”, ja keskiviikon Kulttuurigaala oli se hetki, kun revolverin piippu tungettiin omaan suuhun ja painettiin liipaisinta.

Ja mikäs siinä on painaessa, kun Kulttuurigaalan juontajatkin halusivat olla jossain muualla, mutta keikka on keikka ja niin ne katsoivat vaivaantuneina vaivaantunutta yleisöä, joka halusi olla jossain muualla ja siksi juontajat hokivat, että onpa täällä mahtava tunnelma ja kaikkialla katseltiin toiveikkaina ympärille, että missä, missä, me halutaan kanssa sinne.

Mutta ei ole ulospääsyä, kun tv-kamerat kuvaavat, ja siellä se on, suomalainen kulttuuri Santapukin Sipeksi pukeutuneena, ja nyt Helenan Katri laulaa puhelinlangoista ja tuolla tallustelee Koutaniemen Meeri, se on varmaan se Sinuhe egyptiläinen, kun sillä on päässään turbaani, ja tuolla on Boscon Manuelan uusi läpikuultava ilta-asu ja Remun veli Aaltosen Wäinö on veistänyt gaalaa varten palkintopatsaan ja Puotilan Jukka imitoi Peter von Baghia, kuka helvetti se on, tuokaa Sinuhe egyptiläinen takaisin ja laittakaa se laulamaan turbaani päässä puhelinlangoista.

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   40 vuoden mysteeri ratkeamassa: Pelätty ”Yövaanija” tappoi ainakin 12 ja raiskasi 45 naista – FBI pidättänyt viimein epäillyn

  2. 2

   Lehtiväite: Schumacherin vaimo ei saa käyttää F1-legendan jättiomaisuutta vapaasti – yllättävä paljastus vanhasta asiakirjasta

  3. 3

   Onko tässä hävyttömyyden huippu? Varatun Sammyn ehdotus Amanda Harkimolle Temptation Islandilla kuohuttaa: ”En mä tollaseen lähde”

  4. 4

   Danny muistelee toivoa ja suunnitelmia täynnä ollutta puhelua Armi Aavikon kanssa: ”Hän oli päättänyt, ettei juo”

  5. 5

   Kansalaispuolue torppasi keskustasta eronneen Väyrysen: ”Erotettu puolueesta, ja hän on lisäksi itsekin eronnut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaunarit-Brooke, 56, on timanttisessa bikinikunnossa – julkaisi kuvan maratonien koulimasta vartalostaan

  2. 2

   Perhe osti rakennustarkastajalta tämän rakentaman omakotitalon – parin vuoden päästä paljastui karu totuus

  3. 3

   Tässä ovat uudet Selviytyjät-kisaajat – nämä 16 julkkista matkaavat jo kohti autiosaarta

  4. 4

   Suomalaisbloggaaja hankki au pairin – sai yllättäen viestin, jonka sisältö kylmäsi: lastenhoitaja elikin kieroutunutta kaksoiselämää

  5. 5

   Sara Forsberg avautui painonsa noustua 22 kiloa – tuoreet kuvat saivat fanit haltioihinsa: ”Olet kauniimpi ja vahvempi kuin luulet”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

  3. 3

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

  6. Näytä lisää