Kommentti: Sote repii hallitusta – Risikon toiminta ihmetyttää, virkamiehet ovat hermoromahduksen partaalla

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät saavat iltapäivällä eteensä hallituksen tuoreen sote-esityksen, joka ajoi tällä ja viime viikolla hallituksen kriisin partaalle. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kosiskeli jo Sdp:tä hallitukseen, kokoomuksen sote-vastaava, sisäministeri Paula Risikko oli terveysfirmojen lobbareiden ohjailun varassa, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

19.10.2017 9:55

Tänään torstaina on sitten Soten Viimeinen Takaraja.

Taas kerran – ties monennenko.

Hallitus on luvannut, että paketti on iltapäivällä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien käsiteltävänä ja hyväksyttävänä. Saman lupauksen hallitus antoi viime viikolla, mutta perui viime hetkellä lupauksensa.

Neuvottelut ovat olleet äärimmäisen vaikeat ja hallitus on ajautunut kriisin partaalle.

Kun viimeinen takaraja on nähty jo niin moneen kertaan ja monessa hallituksessa, niin vannomatta paras, vaikka hallituksella oli eilen taas yksi kompromissi esiteltävänään.

Mikään ei ole sitä paitsi valmista ennen kuin eduskunnan perustuslakivaliokunta näyttää uusille esityksille vihreää valoa. Se nähdään viimeistään ensi maaliskuussa, kun esitys palaa lausuntokierrokselta eduskunnan käsiteltäväksi.

Mutta kiire on kova, lakipaketti pitää saada lausuntokierrokselle viimeistään marraskuun alusta.

Sote-sotku on paisunut on niin suureksi, että se leimaa saamattomaksi ja onnettomaksi koko suomalaisen poliittisen päätöksentekojärjestelmän. Tässä isossa kuvassa ei ole voittajia.

Mitenkähän onnistuisi esimerkiksi peruskoulu-uudistus nykypäättäjiltä?

Sipilä lähestyi Sdp:tä

Päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen ennestäänkin huonot välit kriisiytyivät sote-tappeluissa todella pahasti, luottamus on pakkasen puolella. Kolmas hallitusryhmä eli siniset ihmettelee keskustan lailla kokoomuksen touhuja eli asetelma hallituksessa on 2/1 kokoomusta vastaan.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tilanne oli jo niin tulehtunut, että tuskaantunut pääministeri Sipilä otti viime viikon lopulla yhteyttä Sdp:n johtoon ja kysyi, olisiko Sdp valmis hallitukseen kokoomuksen paikalle.

Asianomaiset ovat luonnollisesti yrittäneet kiistää yhteydenoton, kuinkas muutenkaan.

Sdp:n johto käsitteli joka tapauksessa pääministerin outoa lähestymistä ja tuli siihen tulokseen, että kanta on entinen: Sdp ei lähde hallitukseen ilman uusia vaaleja tai keskustan täydellistä linjamuutosta. Saman kannan Sdp ilmaisi kesällä.

Mutta kun pääministeri alkaa kurkkia olkansa yli opposition puolelle, silloin voi totisesti puhua kriisistä.

Kokoomuksen ja Sdp:n varaan tehtävää hallitusta – siis jos Sipilän hallitus kaatuisi – on sen sijaan vaikea kuvitella. Kokoomuksen ja Sdp:n välit romahtivat edellishallituksessa ja puolueiden sote-kannat ovat kuin eri puusta.

Hallitus on elänyt tällä ja viime viikolla liki samoissa tunnelmissa kuin kaksi vuotta sitten, jolloin Sipilä uhkasi marssia presidentti Sauli Niinistön luokse jättääkseen hallituksensa eroilmoituksen. Sote oli silloinkin syy.

Kokoomuksessa tuskin ollaan hallitusyhteistyöhön sen enempää tyytyväisiä, mutta puolue karttaa kuin ruttoa hallituksen kaatamista ennen presidentinvaaleja, vaikka gallupit lupaavat kokoomukselle mannaa taivaalta.

Yleinen fiilis on kuitenkin se, että jos nyt ei tapahdu mitään, viimeistään keväällä presidentinvaalien jälkeen saattaa paukkua.

Kokoomus liikkuu kaksilla rattailla kuin kepua ärsyttääkseen, kun puheenjohtaja-valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) istuu hallituksessa ja pormestari Jan Vapaavuori (kok) johtaa Helsingin kaupungintalolta maakuntavastaista sote-kapinaa aivan omilla nuoteillaan. Puolue ajoi kuin kiimassa yksityisten terveyspalveluyritysten etuja yrittämällä laajentaa esimerkiksi asiakassetelien käyttöoikeutta maailman tappiin. Soten hinnasta / säästöistä kukaan ei puhu enää mitään.

Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo.

Keskiviikon kompromissiesityksessä kokoomus joutui perääntymään, kun asiakassetelien käyttöoikeutta rajattiin ja maakuntahallinnon harkintaoikeutta niiden käytössä lisättiin.

Samalla kokoomus tuntuu unohtavan, että jos nykyinen hallitus kaatuu, se jää yksin valinnanvapauden ja palveluseteliensä kanssa, sillä Sdp, Vihreät eikä itse asiassa mikään muu puolue tue kokoomuksen valinnanvapauslinjaa palvelujen yksityistämisessä.

Risikko turvautui lobbareihin

Paula Risikko (kok) on hallituskumppaneiden mukaan ollut sote-neuvottelujen todellinen murheenkryyni ja outolintu. Kokoomuksessa sote on sisäministerin seurantavastuulla, ja hän onkin saanut jo pilkkanimen ”hallituksen 3. sosiaali- ja terveysministeri”.

Risikon kerrotaan kesken neuvottelujen lähtevän soittamaan (tai vastaamaan) kokoomusta lähellä olevien terveys- ja lääkärifirmojen tutuille lobbareille. Kannat muuttuvat kuuleman mukaan sen perusteella, millainen viesti ministerille on viimeksi lähetetty. Stm:n virkamiehet ovat hermoromahduksen partaalla.

– Aikamoisella kokemuksella minä sosiaali- ja terveyspuolelta olen. Ei minun tarvitse ottaa (ohjeita) mistään, Risikko kommentoi eilen eduskunnassa.

Risikon nostamista kokoomuksen sotevastaavaksi on ihmetelty, sillä edellishallituksessa jopa kokoomuslaiset itse haukkuivat juuri Risikon sotkevan selvät pasmat.

Paula Risikko.

Ratkaisu vai aselepo?

Keskiviikkona kokoomuksen Petteri Orpo joka tapauksessa julisti, että neuvotteluissa on saatu ratkaisu, jota kelpaa eduskuntaryhmille esitellä.

Keskiviikon kompromissin mukaan palvelusetelien käyttöä erikoissairaanhoidossa siis rajoitetaan, maakuntapäättäjien harkintavaltaa lisätään ja toimeenpanoa vaiheistetaan.

Keskustassa tunnelma ei ollut yhtä optimistinen. ”Aselepo” oli termi, jolla keskusta kuittasi nykyisen pelitilanteen.

Keskustalaiselta sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajalta Hannakaisa Heikkiseltä paloivat käämit totaalisesti, mikä kuvaa keskustan eduskuntaryhmän asennetta laajemminkin:

– Nyt ollaan pattitilanteessa, kun kokoomus ei kuuntele ketään, ei terveydenhuollon asiantuntijoita, ei perustuslain asiantuntijoita eikä virkavastuussa lakia valmistelevia virkamiehiä, Heikkinen parkui Facebookissa.

Hannakaisa Heikkinen.

Kepun kenttä hermostuu

Samaan aikaan keskusta odottaa kauhunsekaisin tuntein seuraavaa gallupia.

Sipilän hallituksen piti päästä alkukauden kovien päätösten jälkeen nauttimaan tehtyjen päätösten hedelmistä, kun talous on kääntynyt kasvuun. Tilanne on kepulle kuitenkin epätoivoinen, sillä hedelmät valuvat vain kokoomuksen suuhun.

Eivätkä historian opetukset keskustaa ainakaan pelasta: sille on käynyt aina kokoomuksen matkassa huonosti. Lisäksi moni kokee keskustan yrittäneen ajaa kokoomustakin kokoomuslaisempaa politiikkaa Sipilän ja keskustaan Rkp:n ja kokoomuksen kautta hypänneen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) johdatuksella.

Ei tarvitse olla suuri ennustaja, kun arvaa että kepun eduskuntaryhmässä ja kentällä alkaa hermo pettää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?