Presidentti Niinistö ärähti ideologisesti työttömille: ”Se, että asiaa mainostetaan...”

Tasavallan presidentti puhui ”oleskeluyhteiskunnasta” jo muutama vuosi sitten.

19.10.2017 7:01 | Päivitetty 19.10.2017 9:34

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei ole ilahtunut ilmiöstä, joka on noussut viime päivinä valtakunnan puheenaiheeksi. Kyse on henkilöistä, jotka kuvaavat itseään julkisuudessa ”ideologisesti työttömiksi”.

– Olen heistä samaa mieltä kuin ymmärtääkseni jokainen tervejärkinen suomalainen, Niinistö sanoi.

Niinistö nosti aiheen esille muutama vuosi sitten uudenvuodenpuheessaan. Niinistö puhui tuolloin ”oleskeluyhteiskunnasta”.

– Jokainen ymmärtää, ettei pitäisi tietoisesti tahallaan – jos itse voi vaikuttaa tilaisuuteen – laiminlyödä velvollisuutta olla mukana. Tai ainakin velvollisuutta pitää huolta itsestään.

Erityisen ikävää Niinistön mukaan on se, että asenne nostetaan tietoisesti esille.

– Se, että asiaa mainostetaan, kuvastaa jotain, jota ei toivoisi näkevänsä, Niinistö korosti.

Katso alla olevalta videolta tavallisten suomalaisten mielipiteet tahallisesta työttömänä olemisesta.

Ilmiö käynnistyi Helsingin Sanomien haastattelemasta kirjailijasta, joka elää yhteiskunnan tuilla, mutta ei edes halua ottaa vastaan työpaikkaa. Tämän jälkeen julkisuuteen nousi muitakin henkilöitä, jotka kertoivat karttelevansa töitä tarkoituksella.

Työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan työnvälttelijöitä on vain pieni osa työttömistä.

– Onneksi ossit ovat marginaali-ilmiö. Jos tietoisesti työ ei kelpaa, ei silloin oikein voi kelvata tuetkaan. Se on minun ajatukseni, Lindström summasi.

Suunvuoron saivat myös työttömät, jotka eivät ole tilanteessa vapaasta tahdostaan. IS kertoi keskiviikkona Nokialaisesta Anu Koivulasta, joka lähetti vuosien 2014–2015 aikana 300 työhakemusta, mutta sai vain kahdeksan vastausta kirjeisiinsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?