Näin liikennevirasto perustelee sukupuolineutraaleja liikennemerkkejä: ”Merkit ovat nopeasti hahmotettavia”

Uusia merkkejä on noin 20–30. Niitä voi ottaa käyttöön aikaisintaan uuden tieliikennelain tultua voimaan. Näin kertoo liikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori Liikennevirastosta.

19.10.2017 6:28

Suomen liikennemerkkejä uudistetaan. Uudistuksen yhteydessä on keskusteltu vilkkaasti siitä, tuleeko joissakin liikennemerkeissä olevista henkilöistä uudistuksen jälkeen sukupuolineutraaleja. Osaa nykyisten liikennemerkkien kuvamaailmastahan voisi pitää miehisenä ja osaa naisellisena.

Yksi uusista liikennemerkeristä on pyöräkatu.

Ilta-Sanomat kysyi uudistuksen taustoista ja sen herättämästä keskustelusta asian valmistelijalta.

Suomen liikennemerkkejä uudistetaan. Se liittynee liittyy liikenne- ja viestintäministeriössä meneillään olevaan tieliikennelain uudistukseen?

– Kyllä se liittyy tähän. Liikennevirasto valmistelee mallikuvat ministeriön pyynnöstä. Niiden teossa otetaan huomioon Wienin liikennemerkkisopimus, jossa ovat mukana lähes kaikki Euroopan ja suurin osa muista maailman maista. Liikennemerkit ovat syntyneet useana vuosikymmenenä, liikenteen ohjauksen asiantuntija Jukka Hopeavuori Liikennevirastosta kertoo.

Nykyiset liikennemerkit hahmoteltiin Liikennevirastossa 1960-luvulla. Onko tarkoitus vaihtaa merkit sukupuolineutraaleiksi? Kohta ryhdikäs mies ei enää ehkä ylitäkään katua suojatietä pitkin liikennemerkissä?

– Tarkoitus on tehdä merkeistä entistä helpommin havaittavia. Merkkejä ovat valmistelleet aiempina vuosikymmeninä TVH ja Tielaitos ja osassa merkkejä on paljon yksityiskohtia. Sukupuolineutraalisuus ei ole siis tavoite, vaan selkeys. Yksinkertaisuuteen pyrkiminen on tulkittu sukupuolineutraalisuudeksi, Hopeavuori sanoo.

Kokeile alla liu’uttamalla, miten nykyinen ja ehdotettu liikennemerkki eroavat toisistaan.

Jos liukukuva ei näy, katso se tästä.

Kun yksityiskohtia vähennetään henkilöhahmot voivat siis siksi näyttää sukupuolineutraaleilta? Onko tämä neutraalisuus siis vain seuraus?

– Tavoite on se, että merkit ovat nopeasti hahmotettavia, hän sanoo.

Milloin merkkien vaihtaminen alkaa?

– Uusia merkkejä on noin 20-30. Niitä voi ottaa käyttöön aikaisintaan uuden tieliikennelain tultua voimaan. Aikataulu on paljon kiinni lakiin tulevista siirtymäajoista ja siitä, miten esimerkiksi kunnat ottavat uusia käytäntöjä, kuten pyöräkatu, nastarengaskielto ynnä muut kaduilleen. Vain muuttuneiden symbolien vuoksi ei vaihdeta muuten hyväkuntoisia merkkejä, jos lakiin ei tule tiukkaa siirtymäaikaa.

Kokeile alla liu’uttamalla, miten nykyinen ja ehdotettu liikennemerkki eroavat toisistaan.

Jos liukukuva ei näy, katso se tästä.

Miten iso urakka on kyseessä?

– Valtaosaa merkeistä ei vaihdeta, joten kiirettä ei ole.

Paljonko työ maksaa?

– Uusien merkkien osalta käytön alkamisen nopeutta ja sitä kautta syntyviä kustannuksia on vielä täysin mahdoton arvioida, Hopeavuori kertoo.

Pitääkö uusien liikennemerkkien olla selkeitä tai sukupuolineutraaleja? Minkä liikennemerkin tunnistat helpoiten ja miksi se on selkeä? Osallistu keskusteluun?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?