Kolme suomalaista epäiltynä terrorismirikoksesta – tämä epäillyistä tiedetään

Syytettyjen epäillään pyrkineen vierastaistelijoiksi Syyriaan.

| Päivitetty

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteet kolmea Suomen kansalaista vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Syytettyjen epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin vierastaistelijoina terroristijärjestön riveissä.

Yhtä syytetään lisäksi koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen. Epäillyt rikokset on tehty loppuvuoden 2012 ja kesän 2013 välisenä aikana Suomessa.

Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Heidän epäillään rahoittaneen toimintansa talousrikoksilla, joita käsitellään omana juttunaan.

Yhden ihmisen kohdalla on tehty syyttämättäjättämispäätös terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Juttu käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

IS uutisoi neljän miehen vangitsemisesta lokakuussa 2014. Tuolloin heistä osaa epäiltiin myös ”terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta”, jota syytteiden joukossa ei enää näy.

Yksi epäillyistä pysynyt kateissa

Nyt syytteet saaneista vanhin on 37-vuotias islamiin kääntynyt kantasuomalainen mies, joka on toiminut muun muassa rakennusalalla. Muun muassa islamista luentoja pitänyttä espoolaismiestä syytetään myös värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Kaksi muuta syytettyä ovat 33-vuotiaita. Toinen heistä tunnettiin aiemmin rap-artistina, ja hän on sittemmin kääntynyt islamiin. Miehen kerrottiin kolme vuotta sitten opiskelevan rakennusmestariksi.

Toinen nuoremmista syytetyistä on niin ikään toiminut rakennusalalla. Hänen on kerrottu olleen mukana myös islamilaisessa kustannusyhtiössä. Kyseinen helsinkiläismies on se, jota syytetään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Alun perin teoista epäiltynä vangittiin poissaolevana myös neljäs, 27-vuotias mies, jolla on brittiläistyyppinen nimi. Hän ei ole sama mies, jonka kohdalla syytteet päätettiin jättää nostamatta.

Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kertoo IS:lle, että kyseistä miestä ei ole tavoitettu. Tästä johtuen hän ei myöskään ole saanut syytteitä.

– Hänet on edelleen vangittu poissaolevana, eikä hänen olinpaikkansa ole suomalaisten viranomaisten tiedossa. Se on yksi syy siihen, miksi tämä on kestänyt näin kauan. Sitä odoteltiin, jos hänet tavoitettaisiin. Mutta nyt mennään näillä eväillä, jotka on annettu, Hämäläinen kertoo.

Mies, jonka kohdalla syytteet päätettiin jättää nostamatta, ei ole missään vaiheessa ollut Hämäläisen mukaan vangittuna, vaan ainoastaan pidätettynä.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan kaikki syytetyt ovat vapaalla jalalla, eikä heille myöskään ole asetettu matkustuskieltoja.

Perustivat avustusyhdistyksen

Keskusrikospoliisi tiedotti vuonna 2014, että Syyriaan lähtöä olisi valmisteltu hankkimalla autoja ja muita tarvikkeita. Hämäläinen ei kerro valmistelutoimien laadusta tarkemmin, mutta kertoo rikoksen tekopaikan olevan Suomi.

Ainakin osa syytetyistä on ollut mukana hyväntekeväisyystyössä, jossa kuljetetaan avustustarvikkeita Syyriaan. Epäillyt olivat perustaneet Northern Relief -nimisen avustusyhdistyksen, jota KRP kertoi kolme vuotta sitten epäilevänsä peitetoiminnaksi Syyriaan matkustamiselle.

– Se ajatus on edelleen olemassa, vaikka se ei ole mitenkään ratkaiseva osa tässä kuviossa. Puolustuksen ja syyttäjän näkökannat eroavat nimenomaan siinä suhteessa, mikä oli sinne Syyriaan lähdön todellinen tarkoitus.

Syytteistä kertova tiedote ei nimeä terroristijärjestöä, jonka riveihin pyrkimisestä miehiä syytetään, mutta Hämäläisen mukaan kyse on ”Isisistä tai sitä lähellä olevasta tahosta”.

Kaikki syytteen saaneet ovat työskennelleet rakennusalalla, ja jokainen heistä on ollut vastuuasemassa yhdessä tai useammassa alan yrityksessä. Osa heistä on ollut myös liikekumppaneita keskenään.

Lähes kaikki kyseisistä yrityksistä olivat kuitenkin ajautuneet vuoden 2014 lopulla vakaviin maksuvaikeuksiin, ja yhden kerrottiin menneen konkurssiin. Toinen 33-vuotiaista sai kolme vuotta sitten konkurssiin liittyen sakkoja kirjanpitorikoksesta.

Päivitys kello 14.48: Juttu täydennetty kauttaaltaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?