Kommentti: Hallitus on hädässä – Sipilä on jo kysynyt Sdp:tä kokoomuksen tilalle

Keskustan ja kokoomuksen välit hallituksessa ovat soteriitelyn takia niin tulehtuneet, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) on IS:n tietojen mukaan jo tiedustellut, tulisiko Sdp kokoomuksen tilalle hallitukseen, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

IS:n tietojen mukaan pääministeri Juha Sipilä oli Sdp:hen yhteydessä jo viime viikon loppupuolella.

Sote ja viime päivien riitely palveluseteleistä sekä Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) johtama maakuntavastainen sotekapina on kärjistänyt päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen välit äärimmilleen.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan pääministeri Juha Sipilä on jo ollut yhteydessä Sdp:hen ja kysynyt, olisiko se valmis korvaaman kokoomuksen hallituksessa, jos hallitus kaatuu tai kaadetaan sote-riitoihin.

Tämä viikko on soten kannalta ratkaiseva ja hallituksen uudetkin esitykset, lähinnä kokoomuksen vaatimukset palvelusetelien käyttämisestä ovat vastatuulessa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan asiantuntijat varoittavat, että myös hallituksen uusi esitys törmää perustuslaillisiin ongelmiin. Asialla on kiire, lausuntokierros pitäisi aloittaa marraskuun alussa.

Tilannetta ei helpota, että kokoomuksen ja keskustan välit ja puolueiden keskinäinen luottamus on ollut todella pahasti pakkasen puolella jo pitkään.

Sipilän kannalta asetelmaa eivät helpota myöskään omat ja puolueen vastoinkäymiset. Keskustan kannatus syöksyy alaspäin ja kokoomus nousee. Kenttäväki ihmettelee tilannetta ja usko horjuu.

Lisäksi Sipilä junaili itsensä puolueen laivaristeilyllä jälleen ihmeellisen sotkuun mediasuhteissaan, mitä puolueen eduskuntaryhmän työntekijöiden sähköpostisekoilu pahensi entisestään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Sipilä aktivoitui viime viikolla

IS:n tietojen mukaan Sipilä oli Sdp:hen yhteydessä jo viime viikon loppupuolella ja kysyi puolueen valmiutta tulla hallitukseen kokoomuksen tilalle. Sdp:ssä ja sen johdossa asiasta on puhuttu.

Kanta on tiettävästi entinen: Sdp ei lähde hallitukseen kuin uusien vaalien kautta, ellei keskusta tee sitten poliittisesti täyskäännöstä.

Kokoomuksen ja Sdp:n varaan tehtävää hallitusta - siis jos Sipilän hallitus kaatuisi - on sen sijaan vaikea kuvitella. Kokoomuksen ja Sdp:n välit romahtivat edellishallituksessa ja puolueiden sotekannat ovat kuin eri puusta.

Kokoomus liikkuu nykyään paitsi kaksilla rattailla (Orpo - Vapaavuori), se pelaa myös outoa, hasardimaista sote-peliä. Puolue ajaa kuin kiimassa yksityisten terveyspalveluyritysten etuja laajentamalla palvelusetelien käyttöoikeutta näköjään maailman tappiin.

Samalla kokoomus tuntuu unohtavan, että jos nykyinen hallitus kaatuu, se jää yksin valinnanvapauden ja palveluseteliensä kanssa, sillä Sdp, Vihreät eikä itse asiassa mikään muu puolue tue kokoomuksen sotelinjaa valinnanvapaudessa ja palvelujen yksityistämisessä.

Oppositioedustaja Antti Rinne (sd).

Presidentinvaalit takarajana

Hallitus elää tällä viikolla liki samoissa tunnelmissa kuin kaksi vuotta sitten, jolloin Sipilä uhkasi marssia presidentti Sauli Niinistön luokse ja jättää hallituksensa eroilmoituksen.

Kokoomuksessa tuskin ollaan hallitusyhteistyöhön sen enempää tyytyväisiä, mutta puolue karttaa kuin ruttoa hallituksen kaatamista ennen presidentinvaaleja, vaikka gallupit lupaavat kokoomukselle mannaa taivaalta.

Yleinen fiilis on kuitenkin se, että jos nyt ei tapahdu mitään, viimeistään keväällä presidentinvaalien jälkeen alkaa paukkua.

Kokoomus ei halua sotkea Niinistön kampanjaa sisäpoliittisiin ongelmiin. Keskustalla ei vastaava ongelmaa ole, sillä puolueen presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen (kesk) kannatus on parin prosentin tasolla - vetoavun sijaan kannattaa puhua enemmänkin laahusankkurista tai kertakaikkiaan rei’ästä veneen pohjassa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).

Kokoomus on aina kepulle ongelma

Sipilällä on muutenkin tukalat oltavat, mikä alkaa näkyä monien tarkkailijoiden mukaan jo pääministerin puheissa ja kehonkielessä. Viimeksi viikonlopun laivaristeilyllä Sipilä toisteli, että ”ukkoa” voidaan vaihtaa, ellei hänen tyyli ja saavutukset miellytä.

– Sipilä on flegmaattinen ja lannistunut, yksi vaikuttajalähde arvioi IS:lle.

Samaan aikaan poliittisia hiiliä tulee Lapin suunnalta eli Kittilästä. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) on vaatinut Kittilän kuntapäättäjien vetäytymistä tehtävistään, mutta Sipilän suusta ei kummempia ole kuultu. Sen sijaan puolueen lappilaisedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk) toivoi Kittilän rikosepäillyille keskustalaisille kuntapäättäjille voimia taisteluun.

Toistaiseksi keskustan eduskuntaryhmä ja kenttä ovat tukeneet Sipilää, mutta tiimalasi alkaa valua tyhjiin.

Sipilän hallituksen piti päästä alkukauden kovien päätösten jälkeen nauttimaan tehtyjen päätösten hedelmistä, kun talous on kääntynyt kasvuun. Tilanne on kepulle kuitenkin epätoivoinen, sillä hedelmät valuvat vain kokoomuksen suuhun.

Kokoomuksen poliittinen ajelu kaksilla rattailla (Orpo-Vapaavuori) tekee tilanteesta vielä irvokkaamman. Seuraava gallup, jossa keskustan kannatus valuu, voi olla kohtalokas.

Eivätkä historian opetukset keskustaa ainakaan pelasta: sille on käynyt aina kokoomuksen matkassa huonosti. Lisäksi moni kokee keskustan yrittäneen ajaa kokoomustakin kokoomuslaisempaa politiikkaa Sipilän ja keskustaan Rkp:n ja kokoomuksen kautta hypänneen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) johdatuksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?