Soini tapaa Lavrovin Arkangelissa – ”Kyllähän sieltä viestit tulee” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Soini tapaa Lavrovin Arkangelissa – ”Kyllähän sieltä viestit tulee”

Ulkoministerit Lavrov ja Soini tapaavat Arkangelissa keskiviikkona alkavan Barentsin euroarktisen neuvoston ministeritapaaminen yhteydessä.

Julkaistu: 18.10.2017 8:15

Timo Soini tapaa venäläiskollegansa Sergei Lavrovin Arkangelissa. Soinin mukaan Lavrovin kanssa pärjää, kun puhe on suoraa, mutta kunnioittavaa.

Ulkoministeri Timo Soini (sin) tapaa venäläiskollegansa Sergei Lavrovin kahden kesken keskiviikkona Arkangelissa alkavan Barentsin euroarktisen neuvoston ministeritapaaminen yhteydessä. Soini tulee Lavrovin kanssa hyvin toimeen, mutta painottaa, että diplomaattisen pelin konkarin kanssa on oltava koko ajan hereillä.

– Suorat sävelet, selvät linjat, mutta kunnioituksen hengessä. Sillä tavalla se toimii. Kyllähän sieltä viestit tulee. Ei se minua hätkähdytä. Olisi ihme, jos niitä ei tulisi, Soini kuvaa keskusteluja venäläiskollegan kanssa.

Edellisen kerran Soini tapasi Lavrovin viime toukokuussa Haikon kartanossa. Lavrov toisti tuolloin venäläisten mantran siitä, että presidentti Sauli Niinistön transponder-aloite ei etenisi Naton vitkuttelun vuoksi. Lavrov tapasi myöhemmin Niinistön Mäntyniemessä, jossa presidentti oikoi tämän puheita. Itämeren lentoturvallisuuteen tähtäävä aloite etenee tosiasiassa Naton tuella kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n Itämeri-työryhmässä.

Lavrov saapui vierailulle Suomeen tämän vuoden toukokuussa.

Ulkoministerit Sergei Lavrov ja Timo Soini ovat tavanneet usein. Vuonna 2015 he keskustelivat Oulussa Venäjän ja Suomen kahdenvälisistä suhteista.

Muutama viikko sitten Niinistö varoitti Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen avajaisissa Venäjään liittyvästä pelon lietsonnasta.

– Joskus uhka voi olla myös vähäisempi miltä se näyttää. Olen ajoittain ollut hämmentynyt venäläisten uhkaa koskevien debattien pelkoa lietsovasta sävystä. Venäjä pitää ilman muuta ottaa hyvin vakavasti. Samaan aikaan meidän pitää välttää paisuttelemasta uhkia, Niinistö sanoi.

Soinin mukaan suomalaisilla on yleisesti ottaen varsin realistinen kuva Venäjästä.

– Tunnemme naapurimme niin hyvässä kuin huonossa ja he tietävät sen. Minusta on viisas linja on, että sanomme asiamme ja sanomme ne tiukasti, mutta emme törkeästi. Emme halveksi ketään, emmekä osoita paternaalista ylpeyttä, koska se olisi hirveän tuhoisaa.

Soinin mukaan on tärkeää, että Suomi pitää esimerkiksi Ukrainan tilannetta toistuvasti Venäjän kanssa esillä.

– Varaulkoministeri Titoville sanoin (toissa perjantaina), että meillä on Ukrainasta erilainen käsitys. Se pitää heille aina sanoa. Ei voi ajatella, ettei tätä nyt viitsi sanoa, kun olisi muuten mukavampi tunnelma. Ei se niin mene, nämä asiat pitää käydä läpi.

Soini painottaa, että Suomelle ja Euroopalle on tärkeää, ettei Ukrainan tilanne unohdu maailman melskeessä.

– Tulee Pohjois-Koreaa, pientä rakettimiestä ja muuta. Silloin on tärkeää, ettei pääse unohtumaan, että tällainen selvittämätön asia meillä vielä on.

Soinin mukaan Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteissa voisi tapahtua lähentymistä, jos kysymys Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin saataisiin tavalla tai toisella ratkaistua. Soini muistuttaa, että suurvalloilla on yhteisiä intressejä esimerkiksi Lähi-idän ja Syyrian konfliktien ratkaisemisessa.

– Suurvallat tarvitsevat niissä toisiaan. Sitä ei kukaan pysty blokkaamaan omaksi alueekseen ja luulen, ettei kumpikaan enää edes halua sitä. Se tuo niin suuret vastuut.

Aivan lähiaikoina maailman politiikan jännitteiden lientymistä on kuitenkin melko turha toivoa, vaikka monella rintamalla lähentyminen voisikin olla mahdollista, jos tahtoa löytyisi.

– Maailma ei tylsäksi käy. Kyllä ihminen sellainen sälväri on, että se osaa asiansa sotkea. Omansa ja muiden.

Arktinen työ etenee odotettua paremmin

Soinin mukaan Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus etenee mallikkaasti, vaikka se alkoi vaikeissa merkeissä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maan aikeista vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta pian puheenjohtajan nuijan vaihtumisen jälkeen.

Lavrov ja Soini arktisen neuvoston kokouksessa Oulussa lokakuussa 2015.

– Ei pidä röyhistellä, mutta sanoisin, että aika hyvin se tällä hetkellä menee. Se eteen on tehty monella sektorilla työtä, Soini sanoo.

Soinin mukaan Venäjä nimesi hiljattain Arktisen neuvoston mustan hiilen työryhmään oman edustajansa. Ulkoministeri kiittelee myös presidentti Sauli Niinistön mustasta hiilestä tekemää erillistä aloitetta.

– Presidentti sanoi aikoinaan aika hyvin, että hän tekee tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Musta hiili on todellinen ongelma.

Niinistö sanoi elokuussa Valkoiseen taloon tekemänsä vierailun jälkeen olevansa yllättynyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin kiinnostuksesta vähentää mustan hiilen päästöjä arktisella alueella. Putin osoitti kiinnostusta Niinistön aloitteelle kesällä Savonlinnan-vierailullaan.

Soinin mukaan Niinistön aloite on mahdollisuus saada aikaa konkreettisia tuloksia Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudella. Niinistön ehdotus sisältää Venäjälle porkkanan: Aloite voisi toimia Venäjälle väylänä yhteistyöhön lännen kanssa Krimin valtauksesta aiheutuneista pakotteista huolimatta.

Trumpille mustan hiilen torjunta tarjoaa mahdollisuuden osallistua ilmastotalkoisiin mutkan kautta.

– Tarvitsemme myös nopeita, konkreettisia tuloksia, että jotain saadaan aikaan ja sillä on merkitystä, Soini sanoo.

Mustaa hiiltä aiheuttavien päästöjen torjunta hidastaisi suoraan ilmaston lämpenemistä pohjoisilla alueilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?