Helsingin kaupunki antoi rakennuksen anarkistisille talonvaltaajille – 5 kuukauden vuokrat maksamatta: ”Prosessit eivät ole aivan kohdillaan”

Naapurustoa ärsyttäneet talonvaltaajat saivat vuokrasopimuksen Helsingin kaupungin kanssa, mutta vuokran maksu on sujunut kehnosti.

Squat Kummaksi nimetyn talon valtaajista on valitettu kaupungille. Myös vuokria on jäänyt maksamatta.

17.10.2017 18:47

Viime vuoden joulukuussa uutisoitiin talonvaltauksesta Helsingin Malminkartanossa, joka oli alkanut aiemmin syksyllä 2016.

Asia nousi julkisuuteen, kun perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja Markku Saarikangas kirjoitti blogin Malminkartanon ”anarkistitalonvaltaajista”.

– Toimijoita ei ole tunnistettu paikallisiksi nuoriksi vaan muualta tulleiksi. Alkoholin ja huumeidenkäyttö talossa ja sen pihapiirissä on yleistä ja avointa, Saarikangas kirjoitti ja huomautti, että talon lähistöllä on asuntoja, tarha ja ala-aste.

Saarikankaan mukaan alueen asukkaat ovat valittaneet valtauksesta Helsingin kaupungille, joka omistaa rakennuksen.

Porukka sai kuitenkin jäädä valtaamaansa taloon. Valtaajia edustava yhdistys, Maailmanparannus yhdistys lopunaikojen entiset nuoret ry, ja Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus solmivat vuokrasopimuksen, joka astui voimaan viime toukokuun alussa.

Sopimuksen mukaan 160-neliöisen rakennuksen vuokra on 438 euroa kuussa ja siihen sisältyy sähkö, vesi ja lämpö. Talonvaltaajien vuokranmaksu ei ole kuitenkaan sujunut – yhtäkään vuokraa ei ole vielä tähän mennessä maksettu, vaikka vuokrasopimus on ollut voimassa yli viisi kuukautta.

Helsingin kaupungin nuorisoasiaintoimen kumppanuuspäällikkö Markku Toivonen syyttää vuokranmaksun ongelmista kaupunkia.

– Toimialamuutoksen prosessit eivät ole aivan kohdillaan. Vuokralaskut ovat löytäneet oikeaan osoitteeseen vasta lokakuun alussa, Toivonen sanoi Ilta-Sanomille.

Jos joku vuokraa asunnon tai toimitilan kaupungilta ja on viisi kuukautta maksamatta vuokraa, eikö silloin normaalisti joudu ulos sieltä?

– Todennäköisesti näin kävisi. Sopimuksessa kuitenkin sanotaan, että kaupunki lähettää vuokralaput.

Toivonen kertoo pyytäneensä taloustoimistoa huolehtimaan, etteivät maksamattomat vuokrat mene perintään. Talonvaltaajat taas ovat toivoneet maksamattomien vuokrien kohtuullistamista.

Talo on kaupungin omaisuutta, joka on otettu luvatta haltuun. Voitteko selittää, miksi valtaajat saivat luvan jäädä sinne?

– Siksi, koska asiaa valmisteltiin ja nuorisolautakunta näin päätti. Tilanne on se, että nuoret valtasivat tilan. Meillä on valtausprotokolla, jonka mukaan kaupungin nuorisotoimi tulee katsomaan, millaista toimintaa siellä on.

Miten määritellään, kuka saa ottaa haltuunsa kaupungin omaisuutta ja kuka ei?

– Tässä oli kysymys nuorten ryhmästä ja asia ohjattiin nuorisopuolelle. Heillä oli ihan hyvät suunnitelmat.

Yhdistysrekisterin perusteella talonvaltaajia edustavan yhdistyksen puheenjohtajisto on iältään hieman alle 30-vuotiasta.

Toivonen kertoo saaneensa alueen asukkailta jonkin verran taloon liittyvää palautetta koskien ”epämääräistä porukkaa” talolla.

Toivosen mukaan hiljattain tarvittiin paikalla poliisia, koska bändin keikka kesti talolla kaksi tuntia liian myöhään, puoleenyöhön saakka.

– Jos keikkoja on, siellä varmaan sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, mutta olemme ohjeistaneet, että niiden on loputtava ajallaan.

Squat Kummaksi nimetylle talolle tehdyillä verkkosivuille kerrotaan, että tarkoitus ”on luoda syrjimisestä, kapitalismista ja epätasa-arvosta vapaata, elävää kulttuuria”.

Talon verkkosivujen perusteella siellä on muun muassa järjestetty lukuisia keikkoja, osoitettu solidaarisuutta anarkistivangeille ja järjestetty ”soolopolyjen ja suhdeanarkistien” tapaaminen.

Squat Kumman edustaja ei halunnut antaa kommenttia Ilta-Sanomille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?