Ystävyyden kunniamerkin Putinilta saanut Heinäluoma: ”Suhteita pitää hoitaa huonoinakin aikoina” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ystävyyden kunniamerkin Putinilta saanut Heinäluoma: ”Suhteita pitää hoitaa huonoinakin aikoina”

Korkean, ulkomaalaisille myönnettävän Ystävyyden kunniamerkin Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta saanut Eero Heinäluoma sanoo, että suhteita itäiseen naapuriin tulee hoitaa myös huonoina aikoina.

Eero Heinäluoma (sd) saa presidentti Vladimir Putinin myöntämän Ystävyyden kunniamerkin.

17.10.2017 16:23

Eero Heinäluoman (sd) saama, presidentti Vladimir Putinin myöntämä Ystävyyden kunniamerkki on korkein kunniamerkki, jonka ulkomaalainen voi Venäjältä saada.

Heinäluoman lisäksi sama kunniamerkki myönnettiin nyt valtiosihteeri Paula Lehtomäelle (kesk), joka johti pitkään Suomen ja Venäjän Ystävyysseuraa.

Heinäluoma arvioi saaneensa merkin, koska hän on mm. eduskunnan Venäjä-ystävyysryhmän puheenjohtaja.

– Myös puhemieskaudellani olin edistämässä maidemme välistä kanssakäymistä Venäjän duuman ja Suomen parlamentin välillä, Heinäluoma lisää.

Heinäluoma tunnistaa ennakkoluulot

Monet nostelevat kulmakarvojaan Putinilta saadusta kunniamerkistä. Heinäluoma sanoo tunnistavansa siihen liittyvät ennakkoluulot.

– Varmaan siihen liittyy ennakkoluuloja, erityisesti Krmin ja Ukrainan kriisin jälkeen, kun vastakkainasettelu on voimistunut. Asiaa katsotaan useammasta eri valosta.

– Itse katson että, että suhteita pitää hoitaa suhdanteista riippumatta. Pitää olla silloin kanssakäymisissä, kun on huonot suhdanteet tai ollaan asioista eri mieltä. Sellaista aikaa on eletty. Kanssakäymistä pitää olla myös vaikeina aikoina - ja erityisesti vaikeina aikoina.

– Tässä suhteessa oma ajatteluni menee samalla tavalla kuin presidentti Sauli Niinistön ajattelu ulkopolitiikan käytännön hoitamisessa on mennyt, Heinäluoma lisää.

Ansiomerkin saaminen ei merkitse Heinäluoman mukaan sitä, että sen saaja luopuisi omista käsityksistään.

– Ei sitä myöskään merkin antaja odota.

Ei merkkiä rintaan itsenäisyyspäivänä

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla venäläistä kunniamerkkiä ei Heinäluoman rinnuksilla nähdä, sillä siellä esillä ovat vain kotimaiset kunniamerkit.

– Oletan, että sitä kannetaan venäläisissä tilaisuuksissa. Niin ulkomaisten merkkien laita on. Olen saanut aikaisemmin kunniamerkin myös Ruotsista, Virosta ja Itävallasta.

Heinäluoma muistuttaa olleensa tekemisissä itänaapurin kanssa myös Neuvostoliiton aikana 1970-80 -luvuilla.

– Silloin tuli aika paljon potkuja, hyvä että nyt tulee silitystäkin, Heinäluoma naurahtaa.

Venäjä on myöntänyt Ystävyyden kunniamerkkejä vuosien varrella useille suomalaisille. Kunniamerkin ovat saaneet muun muassa seuraavat henkilöt: Pekka Viljakainen, Heikki Talvitie, Jussi Nuorteva, Timo Vihavainen, Ilpo Kokkila, Pauli Saapunki, Matti Klinge, Arvo Tuominen, Mikael Aro, Antti Jaatinen, Arto Mustajoki, Osmo Jussila, Eino Siuruainen, Paavo Lipponen, Eva-Riitta Siitonen, Merja Hannus, Seppo Sarlund ja Pekka Herlin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?