Kotimaa

60 vuotta sitten: Marita oli maailman kaunein

Julkaistu:

Maailmassa laskettiin 60 vuotta sitten olleen noin 1,45 miljardia naista. Heistä kaunein oli suomalainen Marita Lindahl!
Helsinkiläinen Marita Lindahl on ainoa Miss Maailmaksi kruunattu suomalaiskaunotar. Historiallinen hetki koettiin Lontoossa lauantaina 14. lokakuuta 1957.

Sodasta toipuva Suomi tarvitsi sirkushuveja, ja sitä kauneuskilpailut tarjosivat. Mitaliputken avasi Armi Kuuselan Miss Universum -titteli 1952. Inga-Britt Söderberg valittiin Miss Euroopaksi 1955. Lindahl täydensi hattutempun.

Lin­dahlin missititteli oli Suomessa megauutinen. Helsingin Sanomissa 15. lokakuuta 1957 voitto uutisoitiin isommin kuin Nobelin rauhanpalkinnon jako.

Lindahl oli 18-vuotias. Hän oli työskennellyt Stockmannin tavaratalon kauneusosastolla pedikyristinä. Missiuralle hänet oli puolipakolla tuupannut esimies, rouva Tujunen. Miss Suomi -mittelö toi kruunun ja tittelin, ja sitten edessä olivat kansainväliset edustustehtävät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itse kisa sujui Lindahlilta lehtiraporttien mukaan hieman sumussa, mikä tietysti Lontooseen sopi. Kaunotar oli sairastunut flunssaan, ja 39 asteen kieppeillä huidellut kuume toi kisaviikkoon oman twistinsä.

Lindahl kertoi olleensa ennen kilpailua ”äärettömän hermostunut”. Erityisesti englanninkielinen haastattelu jännitti. Missijuontaja Paul Carpentierin piinapenkistä suomalainen selvisi kerrottuaan englanniksi ”olevansa pahoillaan, ettei puhu englantia”. Sen jälkeen hän sai vaihtaa suomeen.

– Kiitän englantilaisia vieraanvaraisuudesta. Olen pitänyt kovasti isännistäni ja kaikista muista tytöistä, hän kertoi.

Kilpailuun osallistui edustajia 23 maasta. Lindahl oli alusta alkaen yksi ennakkosuosikeista, mutta kulisseissa kuhisi. Tuomaristoon kuulunut ”tunnettu lontoolainen seurapiirinainen” rouva Legge olisi halunnut Miss Maailmaksi Tanskan Lilian Juul Madsenin. Legge ilmoitti tulleensa muun tuomariston ”valitettavan painostuksen kohteeksi”. Myös tuomaristoon kuulunut F1-legenda Stirling Moss oli Miss Tanskan leirissä.

Lindahlia ei likainen peli lannistanut. Lontoolaislehti Daily Mail kirjoitti, että Miss Suomi oli ”vaalea, ylpeän ja jääkylmän näköinen pedikyristi, jolla ei ollut mitään salaisia toiveita”.

Lindahl olikin tyypiltään hitchcockilainen blondi: vaalea kaunotar, jolla oli hoikka uuma ja symmetrinen vartalo. Määritelmän isä oli kauhuohjaaja Alfred Hitchcock, joka marssitti valkokankaalle Janet Leighin, Kim Novakin, Tippi Hedrenin ja ennen kaikkea Grace Kellyn. Tähänkin rouva Leggellä oli eriävä mielipide.

– Tuomariston enemmistö erehtyy suuresti väittäessään Miss Suomea Grace Kellyn näköiseksi, rouva Legge ilmoitti HS:n mukaan ”jalkaa polkien ja silminnähden tulistuneena”.

Hopeamaljan ja ruusukimpun lisäksi voittajaa muistettiin 500 punnan sekillä ja Triumph TR -avoautolla. IS ristikin kaunottaren ”Miljoonäri-Maritaksi.”

Miljoonat muuttuivat vain luvuiksi paperilla, kun Suomen verokarhu iski hampaansa ulkomaan tuloihin. 500 punnan voittosekistä nirhaistiin 12 prosenttia kunnallisveroa ja 23 prosenttia valtionveroa.

Triumphin ulosmyyntihinta oli Suomessa 1,23 miljoonaa vanhaa markkaa, ja jos Lindahl olisi tuottanut auton Suomeen, hän olisi joutunut maksamaan maksuja ja veroja 854 000 vuoden 1957 markkaa. Tuomatta jäi.

Heti kisan jälkeen maailman kaksi kauneinta naista, Marita Lindahl ja Tanskan Lilian Juul Madsen, lähtivät kiertueelle. Ensin oli ohjelmassa Pariisi, sen jälkeen Lissabon. Näiden välissä Lindahl käväisi pyörähtämässä muotinäytöksessä Kurikassa. Sovittu mikä sovittu.

Parina seuraavana vuonna Lindahl matkusteli kaukomaissa mallin töissä ja näki eksoottisia paikkoja, joista 1950-luvun lopun Suomessa tiedettiin vain nimet, nekin heikosti.

1960-luvun alussa hän pani reissukengät naulaan ja palasi terveyskenkiin. Hän työskenteli muun muassa Instrumentariumissa ja helsinkiläisessä Aleksi 13 -tavaratalossa julistaen terveysjalkineiden ilosanomaa. Samalla Lindahl katosi vuosikymmeneksi julkisuudesta. Hän piti yksityiselämänsä omanaan, ja seuraavan kerran hänestä kuultiin 1970, kun hän avioitui radiojulkkis Martti Kirsitien kanssa.

Myöhemmin pariskunta muutti Kirsitien työn perässä Lontooseen ja sieltä takaisin Suomeen 1984. Radiohiljaisuus kuitenkin säilyi – ”vaalea, ylpeä ja jääkylmän näköinen” kaunotar piti viileän linjansa loppuun asti.

Marita Lindahl kuoli maaliskuussa 2017.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt