Perussuomalaiset aikoo käydä läpi sinisten kannattajakortit – lähtö puolueesta jokaiselle kilpailijapuoluetta tukeneelle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Perussuomalaiset aikoo käydä läpi sinisten kannattajakortit – lähtö puolueesta jokaiselle kilpailijapuoluetta tukeneelle

Sininen tulevaisuus –ryhmä jätti tänään oikeusministeriöön yli 5 000 kannattajakorttiaan puolueen perustamiseksi.

Sininen tulevaisuus -yhdistyksen puheenjohtaja Sampo Terho (vas.) ja kansanedustaja Matti Torvinen veivät kannattajakortit puolueen rekisteröimistä varten oikeusministeriöön Helsingissä 16. lokakuuta 2017.

16.10.2017 12:50

Perussuomalaiset ei aio katsoa hyvällä jäseniään, jotka ovat allekirjoittaneet sininen tulevaisuus -ryhmän kannattajakortin.

Perussuomalaisten pesänjako saanee ainakin hivenen uutta tuulta uuden puolueen perustamisesta.

Toistaiseksi perussuomalaisista on lähtenyt sinisten riveihin lähinnä vain 19 kansanedustajaa, jotka oman eduskuntaryhmänsä, ja kokoomukseen loikannut kansanedustaja Veera Ruoho.

Muuta liikettä pois Jussi Halla-ahon (ps) johtamista perussuomalaisista ei ole juuri ollut.

Sininen tulevaisuus on neljän kuukauden synnytystuskien jälkeen ryhmittymässä puolueeksi. Siniset jätti tänään oikeusministeriöön puolueen perustamiseksi vaadittavat asiapaperit ja 5 000 kannattajakorttia.

Vielä ei ole tietoa, kuinka moni perussuomalainen on allekirjoittanut sinisten kannattajakortin.

– Aika näyttää. Jokainen tekee itse päätöksensä, uuden ryhmän puheenjohtajana toistaiseksi toiminut kulttuuriministeri Sampo Terho (sin) totesi IS:lle kannatuskorttien luovutustilaisuudessa.

”Tulkitsemme kortin täyttämisen perussuomalaisia vahingoittavaksi toiminnaksi”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vahvisti IS:lle, että he aikovat käydä läpi kaikki sinisten kannattajakortit.

– Meillä on sen linja ollut. Olemme sanoneet, että tulkitsemme kortin täyttämisen perussuomalaisia vahingoittavaksi toiminnaksi. Kyllä me ne kortit varmaan läpi katsomme, Halla-aho sanoi.

Käytännössä siis jokainen perussuomalainen, joka on allekirjoittanut sinisten kannattajakortin, saa lähteä puolueesta.

– Niin. Totta kai puoluehallitus tekee oman harkintansa kussakin tapauksessa. Yleinen linja on se, että toisen kannattajakortin täyttäminen on puoluetta vahingoittavaa toimintaa lähtökohtaisesti ja se on peruste erottaa puolueesta, Halla-aho totesi.

– Olemme yrittäneet tehdä tätä paikallistasolla selväksi, että allekirjoittaneilla on mahdollisuus vetää korttinsa takaisin. Toivomme, että näin toimivat ne, jotka haluavat jatkaa toimintaa perussuomalaisissa, Halla-aho jatkoi.

Toistaiseksi vain yksi sininen on erotettu perussuomalaisista

Halla-aho kertoi, että puoluekokouksen jälkeen puolueesta on erotettu vain yksi jäsen sinisiin liittymisen vuoksi. Sinisen ryhmän perustaneet kansanedustajat on tulkittu eronneen puolueesta, koska he eivät halunneet riitauttaa asiaa.

Perussuomalaiset ja Halla-aho joutuvat odottamaan vielä kuukauden päivät kannattajakorttien tuloa julkiseksi.

Kun oikeusministeriö on saanut tarkastettua kannattajakortit ja hoidettua perustamispaperit kuntoon, kannattajakortit ovat oikeusministeriössä kaikkien tutkittavissa.

– Tarkastuksen jälkeen kannattajakortit ovat julkisia. Säilytämme kortteja yhden vuoden. Luulisin, että kortit on tarkastettu noin kuukauden kuluttua, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arveli IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?