IS selvitti: Näin turvapaikanhakijoilta on takavarikoitu teräaseita – yksi paikka erottuu joukosta

Turvapaikanhakijoilta on otettu kymmeniä teräaseita turvallisuusuhkien perusteella.

15.10.2017 9:00

Vastaanottokeskukset ovat ottaneet pois turvapaikanhakijoilta useita vaarallisia esineitä, kuten kymmeniä veitsiä ja puukkoja.

Lain mukaan turvapaikanhakijoilta on otettava vastaanottokeskuksissa vaaralliset esineet, jos on todennäköistä, että turvapaikanhakija aiheuttaa niillä vaaraa muille tai itselleen tai vahingoittaa niillä omaisuutta.

Vastaanottokeskukset laativat takavarikoinneista pöytäkirjan.

Ilta-Sanomat pyysi pöytäkirjoja haltuunotoista vuosilta 2016 ja 2017 Maahanmuuttovirastosta, jolle vastaanottokeskukset toimittavat niiden kopiot. Pöytäkirjoja oli tehty kyseisenä aikana reilut 80 ja osaan niistä on kirjattu useamman esineen ottaminen.

Turvapaikanhakijoilta otettiin haltuun kolmisenkymmentä puukkoa ja veistä, koska pöytäkirjojen mukaan vastaanottokeskuksessa pelättiin niiden hallussapidon aiheuttavan uhan.

Esimerkkejä pöytäkirjoista, joissa kerrotaan vaarallisten esineiden takavarikoinnista.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan turvapaikanhakijoilta takavarikoitujen esineiden joukossa on ollut myös sellaisia veitsiä, joita ei ole suunniteltu ruuanlaittoon, kuten kääntöveitsiä.

– (Asiakas) käyttäytynyt uhkaavasti henkilökuntaa kohtaan, ollut kireä. Nähty kameravalvonnan kautta asiakkaan menevän huoneeseensa veitsi kädessä, oli kirjattu Jyväskylässä toimineen Kangasvuoren vastaanottokeskuksen pöytäkirjaan lokakuussa 2016.

Pöytäkirjan mukaan kyseiseltä turvapaikanhakijalta otettiin pois kaksi veistä.

– Vaarallinen itselleen ja muille, oli kirjattu toiseen pöytäkirjaan joulukuussa 2016, kun turvapaikanhakijan huone oli tarkastettu ja sieltä viety kaksi veistä ja sakset. Pöytäkirjasta ei selviä, missä vastaanottokeskuksessa se on laadittu.

Lisäksi turvapaikanhakijoilta oli otettu pois suuri määrä partahöylien teriä ja saksia. Osaan pöytäkirjoista on kirjattu haltuunoton liittyvän uhkaan, että turvapaikanhakija vahingoittaa itseään.

Suomessa oli vuonna 2016 yli 200 vastaanottokeskusta, mutta reilusti yli puolet puukkojen ja veisten haltuunotoista tehtiin yhdessä vastaanottokeskuksessa.

Pöytäkirjojen mukaan SPR:n vastaanottokeskuksessa Jyväskylän Kangasvuoressa otettiin vuonna 2016 pois 19 veistä ja puukkoa, joiden takavarikoinnin perusteeksi oli merkitty ”itsensä, muiden tai omaisuuden vahingoittaminen”.

Kangasvuoren vastaanottokeskus lakkautettiin marraskuussa 2016.

Ilta-Sanomat kysyi SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annalalta, miksi niin suuri määrä teräaseita otettiin pois yhdessä vastaanottokeskuksessa.

Annala ei osannut kommentoida asiaa ja kehotti soittamaan Kangasvuoren keskuksen entiselle apulaisjohtajalle. Entinen apulaisjohtaja sanoi, ettei hän tiedä, miksi niin monta veistä ja puukkoa on takavarikoitu turvallisuusperusteella.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen kertoo Ilta-Sanomille, että vastaanottokeskus on turvapaikanhakijoiden tilapäinen koti ja he voivat tarvita veitsiä esimerkiksi ruoanlaittoon. Jotkut keskukset ovat antaneet leipäveitsiä turvapaikanhakijoille.

– Asiakkaille saatetaan antaa welcome kit, jossa voi olla muun muassa leipäveitsi ja tietyt keskeiset ruoanlaitto- ja ruokailuvälineet, Nuutinen sanoi.

Nuutisen mukaan Kangasvuoressa on otettu pois veitsiä ja puukkoja poikkeuksellisen paljon.

Ilta-Sanomat kysyi, onko mahdollista, että muissa vastaanottokeskuksissa on ollut liian salliva linja puukkojen ja veitsien suhteen.

– Lain kirjain on aika tiukka siitä, milloin voi takavarikoida. Sanoisin, että linja on saattanut ollut erilainen nimenomaan Kangasvuoressa, Nuutinen sanoi.

Nuutisen mukaan vastaanottokeskuksiin liittyvät vaaratilanteet, joissa on ollut mukana puukko tai veitsi ovat suhteellisen harvinaisia.

– On riskinsä siinä, että on sellaista tavaraa, mutta voihan ihmisillä olla ns. kotonaan erilaista omaa omaisuutta.

Uhka voi kohdistua myös vastaanottokeskusten ulkopuolelle sivullisiin.

– Totta kai, jos teräase taskussa kuljetaan kylillä. Tässä on kyseessä takavarikoinnit vastaanottokeskuksissa. On toinen asia, miten on varustauduttu keskusten ulkopuolelle ja miten yleistä se on.

Ilta-Sanomien haastattelema henkilö, joka on työskennellyt vastaanottokeskuksessa arvioi, että veitsien hallussapitoon olisi pitänyt puuttua tiukemmin vastaanottokeskuksissa.

– Viiltelyiltä, yksittäisiltä väkivallanteoilta ja uhkaavilta tilanteilta olisi vältytty paremmin, jos asiaan olisi aktiivimmin puututtu, hän sanoo.

Puukkojen ja veitsien lisäksi vastaanottokeskuksissa on otettu pois asukkailta paloturvallisuuden vuoksi suuri määrä keittolevyjä, vedenkeittimiä ja myös muita sähkölaitteita. Alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta otettiin pois tupakkaa ja tupakointivälineitä.

Ylen mukaan ”vapaaehtoistaustaiset” yksityishenkilöt tekivät viime vuonna kantelun Kangasvuoren vastaanottokeskuksesta eduskunnan oikeusasiamiehelle.

– Siellä on ollut ongelmia terveydenhuollon suhteen, ilmeisesti jonkinlaista väkivaltaa, öisiä ratsioita ja poliisin puuttumista, yksi kantelijoista, vasemmistoliiton Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Irma Hirsjärvi sanoi Ylelle.

SPR on kiistänyt syytökset. Oikeusasiamiehen kansliasta kerrottiin Ilta-Sanomille, ettei kantelu johtanut sen osalta toimenpiteisiin.

Haltuunotto lain mukaan

60 § Aineiden ja esineiden haltuunotto

Vastaanotto- tai järjestelykeskuksen haltuun on otettava asukkaalta sellaiset aineet ja esineet:

1) joilla voidaan aiheuttaa vaaraa asukkaan tai toisen henkilön hengelle, terveydelle tai turvallisuudelle taikka vahingoittaa omaisuutta, jos on todennäköistä, että ainetta tai esinettä käytetään edellä mainitulla tavalla; tai

2) joiden hallussapito on muun lain nojalla kielletty.

61 § Asukkaan käytössä olevien tilojen tarkastaminen

Vastaanotto- tai järjestelykeskuksen asukkaan käytössä olevat tilat voidaan tarkastaa, jos on perusteltua syytä epäillä, että asukkaalla on siellä 60 §:ssä tarkoitettuja aineita tai esineitä.

Lähde: Laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?