Kotimaa

Lokalahtelainen Tommi kuvasi kiisteleviä uroshirviä, mutta sitten tapahtui odottamaton – ”Kaksi sankaria alkoi tekemään jotain ihan muuta”

Julkaistu:

Luonto
Hirvitutkija kertoo, että nuoret uroshirvet harjoittelevat paritteluliikkeitä usein keskenään.
Luontokuvausta ja metsästystä harrastavaa lokalahtelaista Tommi Alanissia onnisti eilen perjantaina hänen käydessään kartoittamassa alueen hirvitilannetta.

Kameran kanssa liikkunut mies saapui paikallisten metsästäjien kyttäyskopille ja huomasi, että lähistöllä liikuskeli useita hirviä.

– Pari urosta otti siinä sarvilla yhteen, mutta sitten nämä kaksi sankaria alkoi tekemään jotain ihan muuta, Alanissi kertoo.

Mies huomasi kuinka uroshirvi kiipesi toisen selkään ikään kuin paritellakseen. Tällaista hän ei ollut aiemmin nähnyt, joten Alanissi tähtäsi kamerallaan ja saikin aikaiseksi hyvän tilannekuvan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisinaan, kuten tänään lauantaina, Alanissi tarttuu kameran sijasta hirvikivääriin.

– Parhaillaan ollaan hirvijahdissa. Yksi vasa tuossa saatiin jo kaadettua, hän kertoo.


Valokuvaaja-metsästäjä arvioi, että nuorten uroshirvien erikoinen käytös menee kokemattomuuden ja liian innokkuuden piikkiin, eikä hän ole ollenkaan hakoteillä.

Parittelevat uroshirvet eivät ole mitenkään uusi asia hirvimaailmassa, vaan hirvitutkijoille varsin tuttu.

Hirvitutkija Kaarlo Nygrén Ilomantsista selitti ilmiötä Ilta-Sanomissa vuonna 2016, jolloin nuori metsästäjä ikuisti Kolarissa toistensa selkään nousseet uroshirvet.

– Ne harjoittelivat paritteluliikkeitä. Se alkaa jo ihan vasana, jos on kaksoset, eikä sukupuolella ole siinä mitään merkitystä, Nygrén kertoo.

– Harjoittelu jatkuu ihan aikuisikään asti. Vasta tuottavassa iässä ne alkavat terästäytyä ja katsomaan, että toinen on tosiaan toista sukupuolta.

– Vanhat romuluiset urokset eivät enää turhaan hypi, Nygrén kertoo.

Milloin uroshirvet siirtyvät seksuaalikäyttäytymisessään asialinjalle, on epäselvää.

– Puolitoistavuotiaista naaraista iso osa on tiineinä, mutta on kyseenalaista, missä iässä sonni on päässyt parittelemaan, Nygrén sanoo.

– Meillähän on se ongelma, että enimmäkseen on vain nuoria sonneja, joiden spermantuotanto ei ole niin ihmeellistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt