Jatkosodan torjuntataistelujen telamiinoja raivattiin Ilomantsissa – ”Jos metallinilmaisin piippaa...” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jatkosodan torjuntataistelujen telamiinoja raivattiin Ilomantsissa – ”Jos metallinilmaisin piippaa...”

Raivaajat hävittivät räjäyttämällä 14 jatkosodanaikaista telamiinaa.

Julkaistu: 13.10.2017 21:19

Puolustusvoimat on raivannut viime sotien aikaisia sotilasräjähteitä Ilomantsissa. Taistelut kesällä 1944 Ilomantsissa kuuluvat jatkosodan loppuvaiheen ratkaiseviin Suomen torjuntavoittoihin.

Ilomantsi kuuluu jatkosodan kannalta tärkeisiin paikkoihin. Nykyisen Ilomantsin itäosissa, Pohjois-Karjalassa käytiin elokuussa 1944 yli kahden viikon mittainen kiivas torjuntataistelu, jossa Suomi pysäytti kaksi Neuvostoliiton divisioonaa. Ne motitettiin ja lyötiin hajalle.

Ilomantsin taistelut kesällä 1944 kuuluvat yhdessä Tali-Ihantalan, Vuosalmen, Viipurinlahden ja Nietjärven kanssa jatkosodan loppuvaiheen ratkaiseviin torjuntavoittoihin.

Sodan jäljet näkyvät yhä. Puolustusvoimat on raivannut viime sotien aikaisia sotilasräjähteitä Ilomantsissa, Pohjois-Karjalassa. Töitä on tehty kahteen otteeseen lokakuussa.

– Viimeiset tiedossa olevat raivaukset saatiin päätökseen perjantaina klo 17, kun Kainuun Prikaatin raivaajat hävittivät räjäyttämällä 14 jatkosodanaikaista telamiinaa Taivallammen alueella Möhköntien varressa, komisario Sami Joutjärvi, Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo Ilta-Sanomille.

Telamiinoja, varsikäsikranaatti ja panssarintorjuntatykin kranaatti

Aiemmin lokakuussa Ilomantsissa raivattiin Taivallammen alueella kaksi telamiinaa, varsikäsikranaatti ja kranaatin sytytin sekä Oinassalmella panssarintorjuntatykin kranaatti.

Kaikki edellä mainitut ovat löytyneet alueella liikkuneiden siviilihenkilöiden ilmoitusten perusteella ja raivaamiseen on liittynyt poliisin, rajavartioston ja puolustusvoimien yhteistoimintaa.

Joutjärvi muistuttaa, että sodanaikaisilla taistelupaikoilla Ilomantsissa ja Lieksassa on edelleen runsaasti räjähtämättömiä ja erittäin vaarallisia ammuksia ja kranaatteja.

Älä kaiva omin päin

– Havainnoista on ilmoitettava hätäkeskukseen, eikä esineisiin saa koskea, sillä ne voivat olla vaarallisia. Emme siis kaipaa aktiivista etsintää. Jos metallinilamaisin piippaa ja alkaa kaivaa, kyseessä todellinen vaara, hän sanoo.

Maastosta löytyneet sotilastarvikkeet ovat Joutjärven mukaan lisäksi puolustusvoimille kuuluvaa omaisuutta.

– Edes vaarattoman sotaromun tai -muistojen kerääminen omaan käyttöön ei ole luvallista. Laajempiin kaivauksiin on lisäksi saatava maanomistajan lupa, Joutjärvi kertoo.

– Poliisi suosittelee, että entisten taistelupaikkojen muistoa kunnioitetaan ja sotilastarvikkeiden sekä räjähteiden aktiivinen etsintä ja varsinkin raivaaminen jätetään viranomaisille, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?