Sauli Niinistöstä isä 69-vuotiaana – alajärveläinen Jussi sai esikoispoikansa saman ikäisenä: ”Kyllä sitä harkittiin ja mietittiin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sauli Niinistöstä isä 69-vuotiaana – alajärveläinen Jussi sai esikoispoikansa saman ikäisenä: ”Kyllä sitä harkittiin ja mietittiin”

Alajärveläinen Jussi Männikkö löysi tulevan vaimonsa kirkkokuorosta.

Alajärven Kurejoella asuva Jussi Männikkö tuli isäksi 69-vuotiaana, eli hänellä oli ikää saman verran kuin helmikuussa isäksi tulevalla tasavallan presidentillä. Ikäeroa vaimo Virven kanssa on 35 vuotta. Juho-poika on nyt 12-vuotias.­

13.10.2017 20:38

Etelä-Pohjanmaalla Alajärvellä asuva Jussi Männikkö voi vain kuvitella, miltä tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä tuntuu tulla isäksi 69-vuotiaana. Männikkö kun sai ainokaisen lapsensa niinikään 69-vuotiaana. Juho-pojalla on ikää nyt 12 ja isällä rapiat 81.

– Olinhan minä jossain määrin jo iäkäs silloin. Olin luvannut äitimuorille, että huolehtisin hänestä niin, ettei hänen tarvitse mennä vanhainkotiin. Hän eli 90-vuotiaaksi, ja viimeiset vuodet olivat sellaisia, ettei siitä oikein mihinkään päässyt.

Pian äitinsä kuoleman jälkeen Jussi lähti rakkaan harrastuksensa pariin kirkkokuoron harjoituksiin.

– Siellä tulin rookanneeksi Virve-kullan.

– Olemme molemmat aika järki-ihmisiä. Ei mennä ihan tunteen perässä. Se vain sattui sillä hetkellä kohdalle, Virve muistelee 1990-luvun lopussa tapahtunutta kohtaamista.

– Menimme yhteen ja saimme lapsen. Hieno hommahan se oli tulla isäksi sen ikäisenä. Kyllähän sitä asiaa harkittiin ja mietittiin, kertoo Jussi.

Virve oli 28-vuotias, kun pariskunnan häitä hypeltiin paikallisella nuorisoseuralla vuonna 2000.

”Menimme yhteen ja saimme lapsen. Hieno hommahan se oli tulla isäksi sen ikäisenä. Kyllähän sitä asiaa harkittiin ja mietittiin”, kertoo Jussi.­

Kun oikea ihminen löytyi rinnalle, 35 vuoden ikäerolla ei ollut merkitystä. Ikäero ei Jussi ja Virve Männikön mukaan ole koskaan haitannut muitakaan.

– Kun kerroin äidille Jussista, hän sanoi arvanneensa, että löytäisin itselleni vanhemman miehen.

– Ehkä hän päätteli jotain siitäkin, että tykkäsin kuunnella iskelmiä enkä sen ajan nuorisomusiikkia, Virve miettii.

Virven vanhemmat ovat nuorempia kuin Jussi, mutta sekään ei ole muodostunut ongelmaksi kummallekaan osapuolelle.

– Ikäero ei haittaa, kun rakastuu, kiteyttää Jussi.

Hänen mukaansa isänkään roolissa ei iällä ole väliä. Hän tulee hyvin juttuun nuorien isien kanssa.

– Kyllä minut on hyväksytty siinä kuin muutkin. Minut tunnetaan täällä sen verran hyvin, ettei kukaan ihmettele.

– Eikä moni edes usko minun olevan jo tämän ikäinen. Olisiko sitten vaikutusta sillä, että on nuori vaimo, myhäilee elämäntyönsä Ford-traktoreiden matka-asentajana sekä keikkamuusikkona tehnyt mies.

Perhe asuu Kurejoen kylässä, jossa Juholla on mukavasti kavereita. Vanhemmat eivät usko, että poikaa olisi kiusattu isän iän vuoksi.

– En meidän lähiympäristössä ole alun jälkeen asiaan kiinnitetty huomiota. Enkä usko, että täällä Jussia olisi luultu hänen papakseen, Virve arvelee.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ilmoittivat odotetusta perheenlisäyksestä maanantaina.­

Jussi ymmärtää hyvin nykylasten ”konhotuksia”.

– Meillä on soittimia viulusta tenorisaksofoniin ja kitaroista pianoon, mutta nämä nykyajan koululaiset näpyttelevät mieluummin tietokoneita ja puhelimia. Kun itse olin saman ikäinen, vain kaupassa ja pankissa oli puhelimet. Se oli tietoliikennevälineiden kannalta pikkuisen erilaista kuin nykyään, isä miettii.

Koska isä oli eläkkeellä jo lapsen syntyessä, perhe on välttynyt lapsenhoitopulmilta. Virve toimii Kuortaneen seurakunnalla vastaavana lastenohjaajana, minkä lisäksi hän tekee kiertävän kanttorin töitä ympäristöseurakunnissa.

– Meillä on ollut ihana tilanne, kun poikaa ei ole tarvinnut koskaan viedä hoitoon. Kotona on aina ollut hoitaja. Kyllä siitä saa olla kiitollinen, sanoo Virve.

Jussi kuvailee itseään lähinnä talonmieheksi. Talonmiehen hommaan kuuluu joskus myös ruoanlaitto.

– Nyt minulla on tässä ohjeet, että kana pitää laittaa uuniin varttia vailla neljä, hän nauraa.

Virven mukaan mies tekee sujuvasti perusruokia, kuten keittelee perheelle puuroa ja perunoita.

– Minä häntä aamulla tapaan käskyttää. Hän osaa tehdä, kun annan ohjeita. Makaronilaatikonkin olivat saaneet tehtyä minun ohjeilla.

Männiköt käyvät edelleen kahden kuoron harjoituksissa. Molemmat laulavat, minkä lisäksi Virve saattaa myös säestää ja välillä johtaakin kuoroa. Pienempänä Juhokin kulki mukana kuoroharjoituksissa.

Männikön talossa riittää rakkautta edelleen. Virve kuvailee ajatusmaailman olevan molemmilla yhä samansuuntainen.

– Meillä on niin paljon yhteistä, vaikka olemme aika erilaisia. Ikäeroa ei arjessa juuri huomaa. Molemmat vanhenee ja se tietysti tuo tullessaan haasteita, mutta vielä ei ole mitään isompia juttuja ollut.

Pojalle sen sijaan on tullut pituutta niin paljon, että isästä mennään kohta jo ohi.

– Olen vissiin elänyt pula-ajan, kun selkä kerkis kasvamaan aikamiehen mittaiseksi, mutta jalat jäivät lyhyiksi, nauraa sotaorvoksi 4-vuotiaana jäänyt Jussi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?