TE-toimiston johtaja työtä välttelevästä Ossista IS:lle: ”Häneltä voidaan evätä työmarkkinatuki” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

TE-toimiston johtaja työtä välttelevästä Ossista IS:lle: ”Häneltä voidaan evätä työmarkkinatuki”

Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina 39-vuotiaasta Ossista, joka omien sanojensa mukaan välttelee työtä.

Pasilan TE-keskus Helsingissä.

13.10.2017 17:02

Ahkeruutta pidetään yhtenä tyypillisenä suomalaisten ominaisuutena. Moni työn tekemistä arvostava suomalainen hämmästyikin, kun Helsingin Sanomat kertoi perjantaina 39-vuotiaasta Ossi Nymanista, joka on omien sanojensa mukaan ollut työtön lähes koko ikänsä.

Nyman kertoo yrittäneensä pysyä poissa töistä, jotta voisi tehdä mitä haluaa. Samalla hän haluaa kuitenkin nauttia työmarkkinatukea.

Ilta-Sanomat kysyi Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkoselta, mitä mieltä hän on tällaisesta välttelystä.

– Tällainen asia menee aina tutkintaan. Tässä tapauksessa henkilö osoittaa teoillaan ja puheillaan itse haluttomuutta ottaa työtä tai koulutusta vastaan, Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen sanoo.

Miten tällaisen asian käsittely etenee?

– Tällaiselle henkilöä kuullaan aina ensin. Hänelle lähetetään siis kirjallinen selvityspyyntö, jossa hänelle varataan mahdollisuus kertoa omat perustelunsa, Ukkonen kertoo.

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen.

Jos kuulemisen ja selvityksen jälkeen todetaan, että välttely on tahallista, mitkä voivat olla seuraukset?

– Häneltä voidaan evätä työmarkkinatuki, Ukkonen kertoo.

Hän korostaa, että yhden tapauksen perusteella ei pidä missään tapauksessa leima työmarkkinatukien saajia.

– Työmarkkinatuki ei ole tarkoitettu harrastuksia varten. Tällainen Ossi Nymanin tapauksessa julki tullut venkoilu ei käy. Työttömyysturvan saajana ei voi olla, jos ihan julkisesti ilmoittaa, ettei ole työmarkkinoiden käytettävissä, Ukkonen sanoo.

– Jos joku ilman pätevää syytä toistuvasti menettelee työvoimapoliittisesti arvioituna moitittavasti, hänelle asetetaan työssäolovelvoite, Ukkonen painottaa.

Työssäolovelvoite tarkoittaa sitä, että oikeus työttömyysetuuteen palautuu, vasta kun henkilö on ollut ollut vähintään 12 kalenteriviikkoa esimerkiksi työvoimakoulutuksessa, työnhaku- tai uravalmennuksessa tai työkokeilussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?