Kotimaa

Asiantuntijat: Näin Estonian pelastusrengas päätyi ruusupensaaseen saaristossa

Julkaistu:

Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksen kehittämispäällikkö Juha Flinkman uskoo, että pelastusrengas on päässyt Estonian hylystä irti ja ajelehtinut tuulien ja pintavesien mukana Tammisaaren ulkosaaristoon.
Aallot piiskaavat Hamngaddenin saarta. Ne lyövät erityisesti kahden kallion väliseen rotkoon. Metsähallituksen talkoolainen Lena tiesi, että ne kuljettavat mukanaan roskaa. Hänen porukkansa oli viime lauantaina saarella Tammisaaren ulkosaaristossa kitkemässä pois vieraslaji kurtturuusua, kun Lena huomasi rotkossa jotain outoa. Se oli punertava pelastusrengas, jossa luki mustin tikkukirjaimin ”ESTONIA TALLINN”.

– Siellä se oli muun roskan seassa. Tietenkin ymmärsin, mitä olin löytänyt. Ajattelin ensin, onko joku pelastunut sillä. Se oli kuitenkin niin littaantunut, että päättelimme muiden talkoolaisten kanssa, että se on todennäköisesti uponneesta laivasta. Paine on pusertanut sen niin kasaan, Lena kertoo Ilta-Sanomille.

M/S Estonian murhenäytelmä oli yksi 1900-luvun pahimmista merellisistä onnettomuuksista. Alus vajosi meren hyiseen syliin 28. syyskuuta vuonna 1994. Se vei mukanaan 852 ihmishenkeä. Vain 137 ihmistä pelastui.

– Se oli järkyttävä inhimillinen tragedia. Tietenkin se oli koskettavaa löytää rengas, Lena kuvailee tuntemuksiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lenan löytö tuli esiin, kun Tvärminnen eläintieteellinen asema julkaisi pelastusrenkaan kuvan sosiaalisessa mediassa keskiviikkona. Rengasta kuvattiin ”aavemaiseksi muistutukseksi menneisyydestä”.


Merimuseossa samanlainen rengas

Pelastusrengas on hyvin suurella todennäköisyydellä Estoniasta. Löytynyt rengas on pitkälti samanlainen mikä Kotkan Merikeskus Vellamon näyttelytilojen seinällä roikkuu. Museokappale on toki huomattavasti paremmassa kunnossa kuin Lenan löytämä kappale.

– Onhan se koskettava löytö. Olettaisin, että se on todennäköisesti samanlainen kuin meillä näyttelyssä. Niitä löytyi onnettomuuden jälkeen rannoilta, Suomen merimuseon amanuenssi Erik Tirkkonen sanoo.

Rengas oli puhdas sammalesta, jäkälästä ja jopa levästä. Se viittaisi siihen, että rengas ei ole ollut saarella pitkään. Suomen ympäristökeskuksen merikeskuksen kehittämispäällikkö Juha Flinkman uskoo, että rengas on päässyt hylystä irti.

Flinkman sanoo, että kun vedessä mennään kymmenen metriä syvemmälle, paine nousee yhdellä ilmakehällä. Estonian hylky makaa 70–80 metrissä, missä paine on yli kahdeksan ilmakehää.

– Kelluva materiaali, joka ei ole paineen kestävää, rutistuu kasaan. Pelastusrenkaat ovat pidikkeissä, ja uskon sen päässeen irti. Mitä onkaan tapahtunut? Onko kankainen pidäke hapantunut vuosien aikana rikki, vai onko pohjan lähellä kulkeva virtaus liikuttanut sitä niin, että se on päässyt koukuista irti ja ajelehtimaan pintaan, Flinkman kertoo.

Tuulet puhaltavat Tammisaareen

Flinkman tietää mistä puhuu. Hän on mukana Badewannen sukellustiimissä, joka on tutkinut syvälle Itämereen uponneiden sotalaivojen hylkyjä kahden vuosikymmenen ajan.

– Kun pelastusrengas pääsee pintaan, sehän kulkee tuulen ja pintavirtausten mukana. Estonian hylky on keskellä Suomenlahden suuta. Uppoamispaikka on niin sanotussa Utön aaltolinssissä, mihin muodostuu aina harvinaisen paha aallokko. Vallitsevien tuulien suunta uppoamispaikasta puhaltaa kuta kuinkin Tammisaaren saaristoon, Flinkman kertoo.

Kokeneena sukeltajana Flinkman on nähnyt paljon. Vaikka hänellä on ollut hyvät pohjatiedot hylkyjen tarinoista ja niistä koskevista tapahtumista, yllätyksiä tulee aina vastaan.

– Tämä on tyypillinen esimerkki. Meri ottaa omansa ja yllättää aina.

Estonia upposi Itämerellä noin 80 metrin syvyyteen 23 vuotta sitten. Uhrien joukossa oli kymmenen suomalaista. Estonian tuho johtui onnettomuudesta. Aluksen keulavisiirin lukitus petti ja lopulta visiiri irtosi kokonaan. Valtaosa hylystä makaa yhä meren pohjassa, mutta keulavisiiri nostettiin ylös tutkimuksia varten. Hylky on julistettu hautapaikaksi.

Katso alla olevalta videolta ISTV:n erikoisraportti Estonian uppoamisesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt