Kotimaa

Suomi sataa! Pilvipeite rakoilee – käänne taas kulman takana

Julkaistu:

Sää
Pilvipeite voi vähän rakoilla eteläisessä Suomessa viikonloppuna.
”Laita mut anelee, voit alkaa sanelee, mitä sä haluut ja minne”, laulaa Pete Parkkonen kappaleessaan Kohta sataa. Lokakuun ensimmäisen puoliskon jälkeen moni vastaisi Parkkoselle haluavansa auringonpaistetta kotipaikkakunnalleen, vaikka biisin sanoitukset eivät taida säästä kertoakaan.

Aurinkoa ei kuitenkaan ole tulossa. Kohta nimittäin todella taas sataa. Vaikka perjantai on monin paikoin vähän poutaisempi päivä, Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Nina Karuston mukaan koko seuraava viikko on sateinen.

– Seuraava viikko jatkuu matalapaineena. Sateita tulee taas alueittain toisensa perään. Sateet ovat samanlaisia kuin kuluneen viikon aikana, 10–20 millimetriä vuorokaudessa.

Karuston mukaan pahimmat sateet siirtyvät etelästä Keski-Suomeen ja Pohjois-Suomeen. Sateiden sijoittumisen suhteen on kuitenkin pieniä epävarmuuksia, milloin sataa missäkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Maanantai voi olla koko maassa sateinen. Tiistaina taas etelä voi olla sateisempi.

Kuluneen viikon sää jatkuu lämpötilojenkin puolesta. Karusto sanoo, että maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat pyörivät seuraavallakin viikossa kymmenen asteen molemmin puolin. Pohjoisessa lämpötilat ovat noin viidessä asteessa.

Ovatko sateet nostaneet vedenpintaa asuinympäristössäsi? Lähetä kuva kännykästä MMS-viestinä numeroon 13456 (hinta 0,30 €/viesti) tai oheisella nettilomakkeella.

Poutaisempi viikonloppu

Viikonloppuna sateet rauhoittuvat sentään vähän. Perjantaina taivaalta tulee lähinnä yksittäisiä sadekuuroja itäisessä Suomessa Lappeenrannasta Kainuuseen. Keski-Suomenkin yllä on kuuroriskiä. Poutaisinta on etelässä ja lounaassa, missä pilvipeite voi jopa vähän rakoilla. Pohjoinenkin on poutainen.

– Perjantaille sateiden määrä on aika mitätön. Se on noin viisi millimetriä vuorokaudessa. Lauantaina lännestä tuleekin uusi sadealue. Kilpisjärvellä voi sataa lunta, mutta suurimmat sateet sijoittuvat Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen. Lauantaina voi tulla jo kymmenen millimetriä vettä vuorokaudessa, Karusto sanoo.

Lauantain sateiden jälkeen sunnuntai on Karuston mukaan hieman poutaisempi päivä. Se on hyvä asia senkin puolesta, että varsinkin eteläinen Suomi on kärsinyt tulvista.

Ilta-Sanomat on uutisoinut, että jatkuvat sateet ovat aiheuttaneet tuhoja muun muassa espoolaisella golfkentällä ja Turun valtatiellä. Karuston mukaan tilanne helpottaa vähän, kun viikonloppuna ei sada etelässä ihan niin paljoa.


Karusto huomauttaa, että pienikin sademäärä voi hyvinkin vaikuttaa tulvatilanteeseen. Vaikka sateet jatkuvat, asiassa voi nähdä myös valoisia puolia.

– Tällä hetkellä sää näyttää ennusteissa siltä, että viikonloppuna ei olla menossa ainakaan pahempaan suuntaan, Karusto toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt