IS selvitti kaikkien kansan­edustajien puheen­vuorot: Jättilista kertoo, kuka on suupaltti ja kuka tuppisuu - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS selvitti kaikkien kansan­edustajien puheen­vuorot: Jättilista kertoo, kuka on suupaltti ja kuka tuppisuu

Ilta-Sanomat listasi kansanedustajat puheenvuorojen määrän mukaan. Kuvassa vasemmalla ylhäällä Pia Viitanen (sd), alhaalla Timo Heinonen (kok), oikealla ylhäällä Matti Torvinen (sin) ja alhaalla Hannu Hoskonen (kesk).

Ilta-Sanomat listasi kansanedustajat puheenvuorojen määrän mukaan. Kuvassa vasemmalla ylhäällä Pia Viitanen (sd), alhaalla Timo Heinonen (kok), oikealla ylhäällä Matti Torvinen (sin) ja alhaalla Hannu Hoskonen (kesk).

Julkaistu: 13.10.2017 6:10

IS selvitti, miten kansanedustajat ovat käyttäneet puheenvuoroja eduskunnassa tällä vaalikaudella.

Kuka puhuu?

Jos eduskunnasta on kysymys, niin todennäköisimmin kokoomus vastaan demarit ja kansanedustajat Pia Viitanen (sd), Timo Heinonen (kok), Eero Heinäluoma (sd), Ben Zyskowicz (kok). Kärjessä ovat myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Hannu Hoskonen (keks).

IS selvitti, kuinka paljon kansanedustajat ovat käyttäneet puheenvuoroja täysistunnossa tällä vaalikaudella, keväästä 2015 lähtien keskiviikkoon asti. Lista löytyy jutun lopusta.

Eduskunnan suulaimman tittelistä kamppailevat tasapäisesti Viitanen ja Heinonen. Oppositiopuolueen Viitanen oli muutaman puheenvuoron hallituspuolueen Heinosta edellä: Viitasella oli 617 puheenvuoroa, Heinosella 601.

– Ei ollut yllätys. Tykkään puhua salissa, tykkään debatista. Asioista ollaan usein eri mieltä, mutta ei se sitä tarkoita, että ihmiset tappelevat, Viitanen totesi.

Pia Viitanen on käyttänyt eduskunnassa enemmän puheenvuoroja kuin kukaan muu.

Pia Viitanen on käyttänyt eduskunnassa enemmän puheenvuoroja kuin kukaan muu.

– Olen luvannut, että osallistun aktiivisesti salikeskusteluun ja tuon esille hallituksen toimia. Olen yleispoliitikko ja osallistun aika laajasti keskusteluihin, Heinonen taas kertoi.

Kärkiviisikosta löytyy tuttu taistelupari Heinäluoma–Zyskowicz. Heistä kumpikin on käyttänyt yli 500 puheenvuoroa.

Ministereistä eniten äänessä on saanut olla pääministeri Sipilä, kokonaistilaston sijalla kuusi.

– Olen luvannut, että osallistun aktiivisesti salikeskusteluun ja tuon esille hallituksen toimia, kertoo kansanedustaja Timo Heinonen (kok).

– Olen luvannut, että osallistun aktiivisesti salikeskusteluun ja tuon esille hallituksen toimia, kertoo kansanedustaja Timo Heinonen (kok).

Ahkerimpien puhujien listan suurin yllättäjä on Hannu Hoskonen (kesk). Hän on suurimman eduskuntapuolueen, keskustan, kansanedustajista aktiivisin salikeskustelija ja eduskunnan neljänneksi puheliain yli 500 puheenvuorolla.

Ilomantsilainen metsätalousinsinööri puhuu paljon biotalouden ja maakuntien puolesta.

– Kyllä meidän koko maata on katsottava. Maa tarvitsee vahvat kaupungit, myös elävän maaseudun, sitä minä olen tuolla salissa puolustanut. Yksi syy siihen, että puheenvuoroja olen käyttänyt on se, että haluan olla puolustamassa suomalaisten luonnonvarojen käyttöä, Hoskonen perusteli puheliaisuuttaan salissa.

Hannu Hoskonen (kesk) on eduskunnan neljänneksi ahkerin puhuja.

Hannu Hoskonen (kesk) on eduskunnan neljänneksi ahkerin puhuja.

Osa ministereistä joutuu virkansa puolesta vastaamaan kysymyksiin ja ministerit nousevat sen takia aktiivisten puhujien listalle.

Hoskosen kaltaisista rivikansanedustajista Antero Laukkanen (kd) ja Jari Myllykoski (vas) ovat kymmenen ahkerimman puhujan joukossa.

Kansanedustajista puhujalistan kärkipäähän yltävät usein oppositiopuolueiden ryhmäjohtajat, kuten Antti Lindtman (sd) ja tai puoluejohtajat Sari Essayah (kd) ja Li Andersson (vas).

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto oli puhelias salissa rivikansanedustajana, ja on listan 12:s, mutta puheenjohtajana tänä syksynä Aalto on ollut aiempaa hiljaisempi.

Oppositiopuolueet – Sdp, Vasemmistoliitto, Kd – ovat hyvin edustettuina puhujalistalla. Rkp:stä ei mahtunut ketään 40 suulaimman kärkeen.

Hallituspuolueista huomio kiinnittyy keskustaan, jossa ministereiden ja Hoskosen lisäksi 40 aktiivisimman salikeskustelijan joukkoon pääsee vain kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk).

Matti Torvinen on ollut äänessä kuusi kertaa. Hän nousi eduskuntaan kesällä 2017.

Matti Torvinen on ollut äänessä kuusi kertaa. Hän nousi eduskuntaan kesällä 2017.

Puhujalistat eivät välttämättä kerro kansanedustajan hyvyydestä tai huonoudesta.

– Tilasto kertoo hyvin vähän siitä, mitä kansanedustaja työssään tekee. Kansanedustajat tekevät töitään niin eri tavalla niin eri foorumeilla, aktiivinen salikeskustelija Zyskowicz (kok) muistutti.

Puheenvuorojen määrä ei myöskään kerro puheiden tasosta. Eduskunnan salin pitäisi kai olla valtakunnan keskustelun ykkösfoorumi.

Eduskunta oli remontin takia kaksi vuotta evakossa Sibelius-Akatemian vanhoissa tiloissa ja salikeskustelussa nähtiin vain harvoin tiukkoja mittelöitä.

– Olen ollut surullinen, että erinomainen väittelijä Mauri Pekkarinen (kesk) hiljensi itsensä varapuhemiehen paikalle, kansanedustaja Zyskowicz totesi.

– Nykyisin esimerkiksi Viitanen ja Heinäluoma osallistuvat aktiivisesti väittelyihin. Odotan, että vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto ottaisi paikkansa eduskunnan väittelijöiden eturivistä, koska hänen edeltäjänsä Ville Niinistö oli siinä joukossa mukana, saliveteraani Zyskowicz toivoi.

Packalén hiljaisempi kuin Harkimo

Koko vaalikauden istuneista kansanedustajista hiljaisin salissa on ollut Tom Packalén (ps).

Jopa pitkään ensimmäistä puheenvuoroaan pantannut Harry Harkimo (kok) on pitänyt yhden puheenvuoron enemmän kuin Packalén.

Packalén on puhunut vaalikauden aikana salissa kymmenen kertaa.

– En varmasti hiljaisin ole. Täysistunnossa aika vähän vaikutetaan asioihin. Valiokuntatyössä asioihin vaikutetaan, Packalén perusteli vaitonaisuuttaan salissa.

Listan häntäpäässä ovat Pilvi Torsti (sd) ja Matti Torvinen (sin), mutta he ovat olleet eduskunnassa vasta kesästä lähtien, kun heidän edeltäjistään Nasima Razmyar (sd) lähti Helsingin apulaispormestariksi ja Hanna Mäntylä (sin) Euroopan neuvostoon Strasbourgiin.

Hiljaisimpien listalla huomiota herättävät Elina Lepomäki (kok) ja Juhana Vartiainen (kok). Kokoomuskaksikko käy aktiivista talouskeskustelua muilla foorumeilla, mutta he ovat kahdessa ja puolessa vuodessa pitäneet vain parisenkymmentä puheenvuoroa eduskunnan salissa.

Ministeriksi noussut Mika Lintilä (kesk) oli myös salin hiljaisia rivikansanedustajana, mutta ministerinä Lintilä ei enää seuraavassa vertailussa ole tuppisuiden listalla.

Ex-puheenjohtajista Jutta Urpilainen (sd) on pitänyt salissa matalinta profiilia, ja olihan Urpilainen myös perhevapaalla.

Alla olevasta taulukosta näet kansanedustajien käyttämien puheenvuorojen määrän.