Kotimaa

Yli 300-kiloinen hevonen pelastettiin lietesäiliöstä kaivinkoneen avulla – palomestarin mukaan lantaa oli juuri sopivasti

Julkaistu:

Lietelantasäiliöön pudonnut hevonen saatiin kuin saatiinkin pelastettua pinteestä yli kahden tunnin nosto-operaation jälkeen.
Pohjois-Karjalan pelastuslaitos suoritti torstaina haastavaa eläinpelastustehtävää Kiteellä. Pelastuslaitos sai nimittäin kello kahden jälkeen ilmoituksen lietelantasäiliöön pudonneesta hevosesta.

Aitauksestaan karkaamaan päässyt hevonen läiskähti noin neljä metriä syvään lietelantasäiliöön puisen kansiluukun petettyä sen painon alla.

Hevosen ja säiliön omistaja löysi hevosen hankalasta paikasta kello kahden tienoilla.

Palomestari Pertti Silvennoinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta sanoo, että nostourakka kesti noin kaksi ja puoli tuntia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

300–400 kiloinen hevonen saatiin kuitenkin nostettua ylös kaivinkoneen ja hevosen alle ujutettujen, nostoliinan tapaan käytettyjen letkujen avulla.

– Kun on säiliö täynnä lantaa, niin letkujen pujottelu hevosen alle ei ole ihan helppo juttu. Ja kun hevonen on jätöksestä liukas, niin siinä ei letku noin vain pysy, vaan nostaessa lähti luistamaan. Saimme lopulta tukevan otteen, niin ettei hevonen päässyt luistelemaan pois.

Siitä ei ole tietoa, kuinka kauan eläin oli joutunut säiliössä sinnittelemään. Omistajien arvion mukaan hevonen lienee ollut säiliössä muutamia tunteja.

Silvennoisen mukaan oli onni onnettomuudesta, että neljän metrin syvyisessä säilössä oli lantaa vain noin puolitoista metriä, eikä hevonen vajonnut lantaan. Hevosen pää jäi lantakerroksen pinnan yläpuolelle.

Toisaalta lanta toimi hevosen onneksi myös pehmikkeenä.

– Oli hyväkin, että siellä oli tuon verran sitä jätöstä, sillä se pehmensi putoamista. Sen ansiosta eläin säilyi putoamisesta ehjänä.

Silvennoinen kertoo, että hevonen selvisi erikoisesta tilanteesta säikähdyksellä ja suhtautui tilanteeseen yllättävän rauhallisesti. Paikalle kutsuttu eläinlääkäri tarkisti eläimen kunnon nosto-operaation jälkeen.

– Hevonen oli yllättävän hyväkuntoinen, vaikka väsyneen oloinen se alkoi siinä olla. Raajat olivat ehjät, eikä se ontunut. Ei muuta kuin pesu ja vahaus, ja kohti uusia seikkailuja.

Silvennoinen kertoo, että samantyyppisiä pelastustehtäviä tulee hänelle vastaan yhdestä kahteen kertaa vuodessa. Silvennoisen uralla tämänpäiväinen hepan pelastustehtävä oli kuitenkin haastavimmasta päästä.

Silvennoinen kehottaa säiliöiden ja kaivojen omistajia kiinnittämään huomiota niiden kansien kuntoon, jotta vastaavilta putoamistapauksilta jatkossa vältyttäisiin.

– Toivoisin, että ihmiset tarkistaisivat säiliöidensä ja kaivojensa kansien ja suoja-aitojen kunnon ja korjaisivat heikkokuntoiset. Näitä ”ansoja” on maaseudulla pilvin pimein. Entä jos sinne tippuu lapsi? Ei sieltä pääse omin avuin millään pois.