Kotimaa

Suomi ei vaadi Turkilta Ayla Albayrakin tuomion purkamista – Soini: ”Puhutaan ensin”

Julkaistu:

Turkin suurlähettiläs pyydetty ulkoministeriöön keskustelemaan perjantaina.
Suomen ulkoministeriö on kutsunut Turkin suurlähettilään keskusteluun suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin vankeustuomion takia, mutta ei aio vaatia Turkilta suomalaistoimittajan tuomion purkua, kertoi ulkoministeri Timo Soini (sin.) torstaina.

Presidentti Sauli Niinistö ja Soini ovat sopineet asiasta, kertoi presidentin kanslia.

– Puhutetaan ensin. Turkilla on oma oikeusjärjestelmä, joka kannattaa käydä loppuun ja valittaa, ja sen jälkeen on ihmisoikeustuomioistuinta ja muuta, Soini sanoi STT:lle.

Soinin mukaan valtiosihteeri keskustelee suurlähettilään kanssa perjantaina ulkoministeriössä. Lisäksi presidentti Niinistö lähettää asiasta kirjeen Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Selvä viestimme on, että toimittajan jutussa ei ole mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa tämän tuomion, Soini kertoi.

Turkki syyttää terroristipropagandasta

Albayrak tuomittiin Turkissa tiistaina vankeuteen poissaolevana. Hän on sekä Suomen että Turkin kansalainen.

Albayrak sai kahden vuoden ja yhden kuukauden tuomionsa Wall Street Journal -lehdessä elokuussa 2015 julkaistusta jutusta, joka käsitteli elämää ja taisteluita Kaakkois-Turkin kurdialueella Silopissa.

Turkin hallituksen mukaan jutussa syyllistyttiin terroristipropagandan levittämiseen ja kielletyn kurdijärjestön tukemiseen.

Wall Street Journalin mukaan New Yorkissa parhaillaan oleskeleva Albayrak aikoo valittaa tuomiostaan. Lehti asettui heti Albayrakin tueksi ja kutsui kannanotossaan syytteitä järjettömiksi.

Lehti sanoo, että Albayrakin juttu oli tasapuolinen eikä siinä esimerkiksi kehuttu haastateltuja kurdisotilaita tai kurdien PKK-järjestöä. Jutussa myös muistutettiin, että niin Turkki kuin Yhdysvallatkin pitää PKK:ta terroristijärjestönä.

Albayrak on kiistänyt vastineessaan oikeudelle syytökset, että hän olisi jutullaan ihannoinut terrorismia.

Soinin mukaan on selvää, ettei Albayrakia luovuteta Yhdysvalloista Turkkiin.

Tilanne huolestuttanut pitkään

Presidentin kanslian mukaan Turkin tilanne on huolestuttanut Suomen valtionjohtoa jo pitkään. Viimeksi Suomi reagoi suoraan Turkin ihmisoikeustilanteeseen kolmisen viikkoa sitten, kun ulkoministeri Soini tapasi Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun.

Soinin mukaan journalismin ongelmallisesta tilanteesta Turkissa on sanottu maan johdolle ja se pitää sanoa uudelleen.

Turkissa on viimevuotisen vallankaappausyrityksen jälkeen lakkautettu kymmeniä medioita ja pidätetty pitkälti toistasataa toimittajaa. Joukossa on myös ulkomaalaisia, kuten saksalais-turkkilainen Die Welt -lehden kirjeenvaihtaja Deniz Yücel. Hän on odottanut oikeudenkäyntiä jo kuukausia.

Turkin suurlähettilään kutsumisesta keskusteluun kertoi ensin Yle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt