Kotimaa

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio odottavat lasta – Jouko, 71, kertoo 7 syytä, miksi isyys eläkeiässä on etuoikeus

Julkaistu:

Vanhemmuus
Isyystutkija Jouko Huttunen sai puolisonsa kanssa kaksostytöt, kun Huttunen oli 54-vuotias.
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kertoivat maanantaina todellisen ilouutisen. Jos kaikki sujuu odotusten mukaan, presidenttipari saa lapsen helmikuussa 2018.

Niinistö on 69-vuotias ja Haukio 40-vuotias. Isyystutkija Jouko Huttunen, 71, sanoo, että tilastollisesti on harvinaista, että Niinistön iässä vielä saa lapsia.

– Maailma ja asenteet muuttuvat. Aikaisemmin on ehkä enemmän tuumattu, onko lasten hankkiminen enää järkevää. Enemmänhän se on korvien välissä oleva asia. Vanhempien miesten hyvinvointi on parantunut ja eliniänodote on noussut, Huttunen muistuttaa.


Lapsia hankitaan myöhemmin kuin ennen. Syitä ovat muun muassa koulutus ja työelämän kiihkeys. Huttusen mukaan monet tavallista iäkkäämpinä lisääntyvät parit ovat uusioperheitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Monet ovat niin sanotusti toisella kierroksella. Silloin ikäero monesti lisääntyy. Jos nainen on parhaassa synnyttämisiässä, eli alle 45, eikä hänellä ole ennestään lapsia, keskustelu lasten hankkimisesta käydään riippumatta miehen iästä. Mies voi saada lapsia huomattavasti naista iäkkäämpänä, Huttunen toteaa.

Vuonna 2011 Jyväskylän yliopistosta eläköitynyt isyystutkija toivottaa presidenttiparille onnea. Hän sanoo tuntevansa tiettyä toveruutta, sillä hän sai itse nuorimmat lapsensa, kaksostytöt, ollessaan 54-vuotias.

– Monella tapaa se on etuoikeutettu rooli. Tämä on vähän toisenlaista eläkeläisen elämää, mutta positiivisessa ja mukavassa mielessä, hän toteaa.


Jouko Huttunen listaa seitsemän hyvää puolta eläkeläisisän elämästä.

1. Hyvä kunto

Huttunen sanoo, että presidentti Niinistö on hyvä esimerkki siitä, että ihminen pitää itsestään huolta. Kun seitsemänkymppisenä on isä, lasten harrastukset vaativat pysymään hyvässä kunnossa.

– Lapset ovat paljon parempi motivaatio notkistaa polvea peleissä kuin se, että näyttäisi vielä eläkeiässä paremmalta tanssilattialla, hän sanoo ja naurahtaa.

2. Älylliset virikkeet

Hyvää harjoitetta saa myös henkiselle puolelle. Huttusen nuorimmat tyttäret ovat lukion ensimmäisillä luokilla. Hän kertoo, että opinahjossa kerrataan parhaillaan toisen asteen yhtälöitä.

– Se on eläkeläiselle hyvä harrastus. Isänä saa virkistää monia älyllisiä taitojaan.

3. Elämäntavat

Huttunen sanoo, että monet eläkeiässä olevat isät haluavat pitää elämäntapansa kunnossa lasten vuoksi. Se tarkoittaa esimerkiksi suhteellisen säännöllisiä ruokailuaikoja.

– Silloin ei myöskään juopottele liikaa. Lasten takia grogeja tai viiniä ei litkutella päivisin. Elämä pysyy oikeassa kuosissa.

4. Nuorekkuus

Lasten kanssa eläessä myös iäkkäämpi isä pysyy ajan hermoilla. Huttunen sanoo, että lapset ovat koko ajan maailmassa kiinni, ja aina tapahtuu uusia asioita.

– Säilyy nuorekkaana, kun pitää mennä esimerkiksi vanhempainiltoihin.

5. Ei jää yksin

Huttunen sanoo, että hänen oma elämänsä olisi hyvin erilaista, jos hän asuisi nykyisen vaimonsa kanssa kahdestaan. Vaimo käy töissä vielä vuosia.

– Isänä ei voi jäädä jonnekin lillumaan yksinäisyyteen. Se ei ole uhka ihan pian.

6. Lapset tarvitsevat

Huttunen sanoo, että iäkäs isä kokee itsensä aidosti tarpeelliseksi perheessä. Hän sanoo, että seitsemänkymppisenä hänen ei tarvitse tehdä tikusta asiaa.

– Silloin ei ole itsellä samanlaista tarvetta lähteä esimerkiksi vanhojen ihmisten askartelukerhoon.

7. Oma mieliala

Yleinen nuorten ihmisten elämänilo talossa on eläkeiässä olevalle isälle myönteinen asia. Lapset paranevat sairauksista ja kiukkupäivän jälkeen he ovat taas hyvällä tuulella. Se ei ole vanhuksilla itsestäänselvyys.

– Lapset ovat auringonnousun ihmisiä eivätkä auringonlaskun. Kyllä se kohentaa omaakin mielialaa, kun saa nähdä tulevaisuuden toivoa ympärillä.

Oletko itse tullut isäksi varttuneemmalla iällä? Yhdytkö isyystutkijan näkemyksiin? Keskustele!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt