Estonian ruhjoutunut pelastusrengas löytyi ruusujen keskeltä Hangossa – löytö palautti järkyttävät muistot Eskon mieleen

Meren murjoma pelastusrengas löytyi Tammisaaren ulkosaaristosta lauantaina.

Hamngaddenin saarelta löytyneen pelastusrenkaan arvellaan olevan 23 vuotta sitten uponneelta autolautta Estonialta.

12.10.2017 15:33 | Päivitetty 12.10.2017 16:33

Metsähallituksen talkoolaiset lähtivät viime lauantaina jälleen kitkemään tunkeilevaa vieraslajia kurtturuusua Hangon saaristoalueelle. Tavallisesti kurtturuusujen lisäksi noukitaan korkeintaan muoviroskia, hylkeiden ja villisikojen raatoja tai pulloposteja. Joskus jopa hyötytavaraa laivoista ja veneistä. Tällä kertaa löytyi kuitenkin pysäyttävämpi löytö.

Kyseessä oli aavemainen muistutus menneisyydestä. Tvärminnen eläintieteellinen asema kertoi keskiviikkona, että rannalle oli huuhtoutunut M/S Estonian pelastusrengas. Alus upposi 28. syyskuuta vuonna 1994. Murhenäytelmässä kuoli 852 ihmistä. Vain 137 ihmistä pelastui. Se on yksi vuosisadan pahimmista merellisistä onnettomuuksista.

– Onhan se ainutlaatuista, kun näin pitkän ajan päästä löydetään uponneesta aluksesta pelastusrengas. Siihen liittyy kuitenkin valtava merellinen ja inhimillinen tragedia, Metsähallituksen luontopalvelujen suunnittelija Esko Tainio kuvailee Ilta-Sanomille.

Rengas on puristunut kasaan.

Talkoolainen Lena löysi rannalle huuhtoutuneen renkaan Hamngaddenin saarelta. Se sijaitsee Jussaaren eteläpuolella Tammisaaren ulkosaaristossa. Pelastusrengas oli täysin puhdas paitsi levästä, myös sammalesta ja jäkälästä. Se on meren murjoma. Punertavassa renkaassa lukee selkein kirjaimin: ”Estonia Tallinn”.

– Se on varmaan ollut syvyyksissä, kun se on noin pusertunut kasaan. Se on varmaan ollut laivassa kiinni ja irronnut. Se on tullut saareen tämän vuoden aikana, sen voi sanoa varmuudella. Kyllä me olisimme sen aikaisemmin keränneet pois, jos se olisi tullut vastaan. Käymme samoja saaria lävitse joka vuosi, Tainio sanoo.

Löytö toi mieleen muistoja

Tällä hetkellä rengas on Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla. Sitä ei ole päätetty, mitä renkaalla tarkalleen tehdään. Tainio arvioi, että se saattaa jäädä asemalle.

– Sehän ei ole muinaismuistolain suojaama esine suoraan, mutta sillä voi olla museo- tai muistoarvoa. Asemalla on muitakin merestä kaivettuja löytyneitä esineitä, joita he säilyttävät siellä museoviraston luvalla.

Pelastusrenkaan löytyminen oli pysäyttävä hetki talkooporukalle. Tainio sanoo, että löytö tehtiin lähes aluksen uppoamisen vuosipäivänä. Se palautti Tainionkin mieleen järkyttäviä muistoja.

– Muistan, kun istuin keittiössä ja kuulin, kuinka helikopterit lensivät taivaalla. Ajattelin, että silloin oli joku iso sotaharjoitus meneillään. Kun avasin radion, kuulin, että Estonia oli uponnut. Renkaan löytymisen jälkeen kaikki ne samat asiat tulvivat heti uudestaan mieleen, kuinka järkyttävä tapahtuma se on ollut.

Estonia upposi noin 80 metrin syvyyteen. Uhrien joukossa oli kymmenen suomalaista. Estonian tuho johtui onnettomuudesta. Aluksen keulavisiirin lukitus petti ja lopulta visiiri irtosi kokonaan. Valtaosa hylystä makaa yhä meren pohjassa, mutta keulavisiiri nostettiin ylös tutkimuksia varten. Hylky on julistettu hautapaikaksi.

Katso alla olevalta videolta ISTV:n erikoisraportti Estonian uppoamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?