Kotimaa

HS: Äiti torjuu ”Sonjan” kylmästi – Jehovien opetusvideo kieltää edes soittamasta uskosta eronneelle

Julkaistu:

Jehovan todistajien uskosta eronneita kartetaan yhteisön toimesta, jotta nämä lopulta palaisivat takaisin uskon pariin.
Helsingin Sanomat uutisoi torstaina Jehovan todistajien videosta, jolla kerrotaan uskosta lähteneen ”Sonjan” tarinaa. Videota on esitetty Jehovan todistajien kokouksissa ja sen aihepiiristä on keskusteltu.

Videolla kerrotaan kuinka uskosta irtautuva nuori nainen muuttaa pois kotoa ja miten se satuttaa hänen perhettään. Eroamisen taustalla annetaan ymmärtää olevan uskon ulkopuolinen mies.

Lopulta ikävä kuitenkin voittaa ja nainen koettaa soittaa äidilleen, mutta tämä ei vastaa. Katkaisemalla suhteet irtautuneeseen henkilöön Jehovat pyrkivät ajamaan heidät takaisin uskon pariin.

Ilta-Sanomat on aiemmin uutisoinut tapauksista, joissa Jehovan todistajista eronneet henkilöt ovat menettäneet yhteyden perheeseensä karttamisen takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teologi Aila Ruoho kirjoitti useista eri tapauksista kirjan Vartiotornin varjossa - toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta (Atena) ja keräsi siihen tarinoita Jehovista eronneista henkilöistä.

– Olen pohjattoman surullinen siitä, että omat vanhempani ja sisarukseni ovat sulkeneet minut kokonaan pois elämästään. Minä en ole heille olemassa, Leena-niminen nainen kertoo kirjassa.

”Olit hyvä isä”

Vuonna 2014 IS kertoi 22-vuotiaasta Jonista, joka oli erotettu Jehovan todistajista. Erottaminen johtui rakastumisesta uskon ulkopuoliseen tyttöön. Jonille annettiin vaihtoehto erota tytöstä tai tulla erotetuksi uskosta, johon ei enää uskonut.

Hän meni kotiinsa ja sanoi perheelleen hyvästit.

– Sitten isä vei minut autolla omaan kotiini. Halasin ja sanoin, että olit hyvä isä, Joni kertoi.

Rakkaus ei katkea

Vuonna 2015 haastateltu Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kiisti yhteisön karttavan entisiä jäseniä.

– Emme karta, koska toivomme, että he tulisivat takaisin. Uskonnolliset siteet katkeavat heihin, jotka eroavat tai erotetaan, koska he eivät halua elää niiden periaatteiden mukaan, mitä Jehovan todistajilla on. Mutta perhesiteet tai perheenjäsenten välinen rakkaus ei katkea tai häviä mihinkään, hän sanoi Ilta-Sanomille.