Kommentti: Presidentinvaalit on jo käyty – Elmo-Niinistö valitaan 1. kierroksella

Julkaistu:

Kommentti
Ylen tuore gallup varmistaa lopullisesti, että huikean 76 prosentin kannatuksen saanut Sauli Niinistö valitaan jatkokaudelle jo ensimmäisellä kierroksella. Niinistöstä on tullut suomalaisen politiikan voittamaton Elmo, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Moni tutkija ja politiikan toimittaja on tähän saakka valtioviisaasti varoitellut, että huolimatta Niinistön äärettömän kovasta kannatuksesta, edessä saattaa olla silti toinen kierros, kun äänet hajoavat.

Nyt voi sanoa jo 99,9 prosentin varmuudella (jätetään se 0,1 prosenttia säälittäville selityksille), että Niinistö valitaan jatkokaudelle suoraan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 28. tammikuuta.

Sellaista ei ole nähty koskaan vuoden 1994 jälkeen, mistä lähtien presidentti on valittu suoralla kansanvaalilla.

Niinistön kannatus reilut kolme kuukautta ennen vaaleja on selvästi suurempaa kuin Tarja Halosella ennen vuoden 2006 vaaleja, mihin Niinistön tilannetta on verrattu.

Ylen gallupissa Niinistön kannatus liikkuu häikäisevissä pohjoiskorealaisissa luvuissa: huikeat 76 prosenttia kannattaa Niinistön jatkoa.

Lisäksi suuntaus on nouseva. Kannatus vain kasvaa.

Kyselyn ajankohtana tulevasta perheenlisäyksestä ei ollut mitään tietoa.

Pekka Haavisto (vihr) on odotetusti kakkonen 14 prosentin kannatuksella, mutta muiden tulokset ovat mitättömiä. Toisella kierroksella, jos sellainen tulisi, Niinistö löisi Haaviston prosentein 82-18.

Laura Huhtasaaresta (ps) on kohkattu, mutta kansa erottaa kokemattoman poliittisen helppoheikin tai pikemminkin helppolauran, eikä nosta häntä edes protestiehdokkaaksi: kannatus vain 3 prosenttia.

Matti Vanhasen (kesk) kaksi prosenttia on säälittävä tulos, kun ottaa huomioon, että mies on ollut ehdokkaana puolitoista vuotta.

Rkp:n Nils Torvalds, joka kulkenut pitkän tien ex-kommunistista Naton kannattajaksi, saa kannattaa Natoa vaikka miten päin, sillä ei ole vaalien tulokseen merkitystä. Torvaldsin kannatus on 1 (yksi) prosentti, kuten Tuula Haataisellakin (sd). Merja Kyllösen (vas) kannatus on edellisiin verrattuna kaksinkertainen, huikeat 2 (kaksi) prosenttia!

Niinistö on politiikan Elmo

Niinistö on yhtä ylivertainen kuin kirjailija Juhani Peltosen luoma ylivoimainen urheiluhahmo Elmo. Niinistö saisi vaikka kaatua politiikan olympialaisten sadan metrin finaalissa ja voittaisi silti muut kirkkaasti.

Hurjan kannatuksen keskellä Niinistökin onnistuu lisäksi luomaan elmomaisen asetelman ikään kuin hänkin miettisi vain pihkovalaisia sipulikirkkoja ja omenajalostusta, eikä poliittisisa voittoja.

Se ei toki ole totuus.

Niinistö on viimeiseen saakka kilpailuhenkinen, voitontahtoinen ennätysmies, joten kaukaa ei ole haettu, että valinta 1.kierroksella ja pääsy historiankirjoihin hivelisi miehen mieltä.

Eduskuntavaaleista Niinistö sai jo lyömättömän Suomen ennätyksen vuonna 2007, kun hän keräsi Uudeltamaalta 60 563 ääntä. Palkintokaapissa on tilaa vielä presdentinvaalien ennätyspystille.

Ylen Pirjo Auvinen selittää Niinistön hirmuista kanntusta kansan keskuudessa sillä, että Niinistöllä on elämäntarina äänestäjille tarjottavanaan, muuten ei pärjää. Se on totta.

Kepulla ja sdp:llä surkea tilanne

Keskusta ja Sdp ovat puolueina jääneet viime gallupeissa häviäjän paikalle.

Ylen presidenttigallup ei luo lohtua.

Keskustan (Matti Vanhanen) kannattajista Niinistöä aikoo äänestää heti 80 prosenttia. Sdp:n (Tuula Haatainen) kannattajista Niinistölle antaa äänensä 79 prosenttia. Omat ehdokkaat tuntuvat turhilta kuin nunnan nännit tai ylennys ilman palkankorotusta.

Presidentinvaalitentit alkavat tämän kuun lopulla, kun Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA järjestää ensimmäisen tenttinsä 30. lokakuuta. Seuraavana on vuorossa Paasikivi-Seuran, UKK-Seuran ja Suomen YK-liiton järjestämä yhteistentti 13. marraskuuta.

On mielenkiintoista nähdä, miten kuusi muuta ehdokasta yrittävät Niinistöä haastaa.

Vai ovatko he jo täysin lamaantuneita?

Aseet ovat vähissä. Teennäiset hyökkäykset istuvaa presidenttiä kohtaan kääntyvät naurettavuuden puolelle, mikä nähtiin jo Sdp:n ehdokasvaalissa.

******

Nyt voi jo kysyä, onko Niinistön kannatus – ja valinta 1. kierroksella demokraattisessa kansanvallassa enää normaaliakaan.

Ja moni kysyykin.

Tilannehan alkaa muistuttaa palvontaa eikä politiikkaa.

Mutta kansan näkemyksistä ei voi valittaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt