Kansalaisaloite vammaisten oikeuksien puolesta etenee eduskuntaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kansalaisaloite vammaisten oikeuksien puolesta etenee eduskuntaan

Vammaisten oikeuksien puolesta perustettu kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 kannatusilmoitusta.

Kehitysvammaisten palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki, joka kuuluu kansalaisaloitteen alullepanijoihin.­

12.10.2017 1:42

Näin ollen se etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Ei myytävänä! -kansalaisaloite esittää vammaisten ihmisten välttämättömän avun ja tuen rajaamista hankintalain ulkopuolelle. Aloitteen alullepanijoita ovat Vammaisfoorumi ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta. Niiden takana on kymmeniä vammaisjärjestöjä.

Järjestöjen mukaan palveluiden kilpailuttaminen rikkoo YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista, koska he eivät voi vaikuttaa itseään koskeviin kilpailuttamispäätöksiin.

Yksi aloitteen alullepanijoista on Kehitysvammaisten palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki, joka kuvailee tunnelmiaan erittäin hyviksi 50000 kannatusilmoituksen rajapyykin rikkoutumisen jälkeen.

– Tässä on pitkä työ takana, joka on pohjustanut menestystä. Olemme järjestöjen kanssa systemaattisesti keränneet tietoa eri kilpailutuksista ja kokemuksista, muodostaneet niistä omia käsityksiämme ja yrittäneet kertoa niitä eteenpäin. Olemme saaneet päättäjiltä ymmärrystä, mutta se ei ole johtanut toimenpiteisiin.

Virkamäen mukaan päättäjät ovat sanoneet aiemmin, että Suomessa on hyvä lainsäädäntö hankintoja varten, mutta sitä sovelletaan väärin.

– Sitä me emme enää halua kuulla. Vammaisten ihmisten elämän mittaisen avun ja tuen järjestäminen kestävällä tavalla on mahdoton sovittaa hankintalakiin, jossa on kysymys palveluntuottajien syrjimättömästä ja tasapuolisesta kohtelusta.

– Meillä ei ole minkäänlaista tutkimusta siitä, että nimenomaan vammaisten ihmisten palveluiden kilpailuttaminen tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi. Uskallan väittää, että se tulee pitkällä tähtäimellä kalliimmaksi.

Virkamäen mukaan aloitteeseen kerätään kannatusilmoituksia sallitun ajan loppuun asti. Kesäkuussa perustetun kansalaisaloitteen kannatusilmoituksia saa kerätä joulukuun puoliväliin saakka.

– Aloitamme marraskuussa vammaisjärjestöjen kesken myös suunnittelun asian eduskuntakäsittelyä varten. Pyrimme tekemään valmistelutyön huolellisesti. Käännämme kaikki kivet, että tässä päästäisiin eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?