Kotimaa

Bisquitin kolumni: Omitut otokset

Julkaistu:

Kolumni
Sulle laulan neiti Kenkäheinä, sydämeni suuri hiljaisuus...
No, eihän Eino Leino mistään kenkäheinistä erehtynyt kirjoittamaan.

Joko hän suorastaan tiesi tai taiteilijan vaistolla vähintään aavisti, että Lapista kaikki tuohtuu nopeasti, ja osasi näin välttää kulttuurisen munimisen pahimmat sudenkuopat.

Kulttuuriseksi munimiseksi kutsutaan epäonnistunutta kulttuurista omimista.

Ugh! Olla kulttuuriomiminen asiantuntija hyvä vihainen viime päivä!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erityisen ahkeria kulttuurimunijoita näyttävät vuosien mittaan olleen suomalaiset missikaunottaret.

Aiemmin kun maailmalla misseiltiin, suomalaiset pukivat ylleen syntymämaansa kansallispuvun.

Sittemmin sinne on menty veikistelemään muka saamelaismekoissa, milloin taas keekoiltu kotimaassa kaiketi Amerikan intiaaneilta imitoiduissa fantasiapäähineissä.

Jotakin rajaa, saako pyytää.

Ja kaikeksi onneksi jokin raja näyttää sentään löytyvänkin.

Kun ottaa päähänsä pohjoisamerikkalaisilta alkuperäisasukkailta kopioiduksi sanotun irokeesikampauksen, ei se ainakaan tule asettamaan estettä pääsylle historiaan ja Helsingin Sanomien muistokirjoitukseen kesyttömänä kapinallisena ja suurena punkin uudistajana tarvitsematta koskaan joutua kantamaan kulttuurisen omijan raskasta syntitaakkaa.

Voihan sattua niinkin, että joskus parturissa istuessaan joutuu näkemään televisiosta erehdyksessä pätkän Alastomista selviytyjistä.

Voiko silloin välttyä ajatukselta, että ohjelman asukokonaisuus tuntuu tulevan epämiellyttävän lähelle syvän Amazonian alkuperäisväestön kulttuurista pukukoodia?

Eikä polynesialaisten tribaalitatuointien ja tiettyjen ylikulttuuristen tajunnansekoittajien pitkäaikainen yhteisomiminen herätä sekään välttämättä paheksuntareaktiota.

Paljon tuota todennäköisemmin se herättää pikakutsun Puoli seitsemän ja Arto Nybergin tapaiseen alkuillan budjettirahoitettuun mediajulkisuuteen.

Joukossa viisaus trumpistuu, ja eikö vaan Suomessakin median dissaamisesta ole tullut kansanhuvia.

Ylekin on saanut villityksestä oman osansa. Talossa kuulemma kyllä nähdään mielellään malka toisten silmässä, mutta ei sulkaa omassa päässä.

No, enää tähän syytökseen ei ole aihetta. Toimittaja Sanna Ukkolan rohkea, historiallisen Hota-pulveripakkauksen intiaaniaiheesta innoituksensa hakenut asukokonaisuus korjasi asian kerralla.

Kiva olisi joku päivä nähdä Ylellä myös neljäntuulen hattu. Viidentuulen hattu, siis sellainen jossa on mukana myös hyvää tuulta, saattaa olla asianomaiset tuntien liikaa toivottu,

Ensimmäinen niqab Pressiklubissa taitaa sitten olla enää ajan kysymys, jos kohta silloin kysymys ei tietenkään ole kulttuurisesta omimisesta vaan luontevasta kansainvälistymisestä.

Muuten vielä tuosta neiti Kenkäheinästä. Ei ehkä niin paha jos Vesku sen esittäisi...

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt