Kotimaa

Pentti asensi 3 riistakameraa metsään lähelle Venäjän rajaa – sitten alkoi melkoinen vilske

Julkaistu:

Rautjärveläinen Pentti Myllys on kuvannut tämän vuoden aikana ainakin kymmenen eri karhua riistakameroillaan.
Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Suomen luonto on ehkä ihmeellisempi kuin moni arvaa. Rautjärven Simpeleellä Etelä-Karjalassa asuva eläkeläinen Pentti Myllys on seurannut metsän asukkien elämää riistakameroidensa avulla vuodesta 2009.

– Venäjän rajalla on rauhallinen paikka. Riistan liikkeitä on mielenkiintoista seurata, Myllys sanoo.

Myllys kertoo, että hänen kameransa ovat tallentaneet yli 30 eri eläinlajeja, jos lintulajit lasketaan mukaan. Suomen suurpetoihin kuuluvat karhu, susi, ilves ja ahma.

– Suurpedot ovat kaikki. Sitten on hirviä, kauriita ja peuroja tietysti, villisikaa ja semmoista. Karhu ja hirvi kuulevat jotenkin kameran. Ihmisen korva ei sitä kuule. Karhu on tiputtanut kahteen kertaan kameran puusta, mutta se ei mennyt onneksi rikki, Myllys sanoo ja naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkästään karhuja Myllys on tämän vuoden aikana kuvannut vähintään kymmenen eri yksilöä. Huikeasta videomateriaalista muun muassa näkyy, kuinka karhu nuuhkii kameran linssiä. Toisella videolla karhunpennut temmeltävät emonsa vahtimana.
  • Katso otsikon alla olevalta videolta kuvaa linssiä nuuhkivasta karhusta.
Hän kertoo, että yhdellä karhuemolla on kaksi pentua ja toisella kolme. Myllys tunnistaa yksilöt ulkonäön perusteella.

– Jokainen on vähän erilainen. Ne tunnistaa aika hyvin ulkonäön perusteella kuvista. Nimiä emme ole vaimon kanssa niille sentään antaneet, emmekä ole niitä korvamerkinneet, mies sanoo ja naurahtaa.


Kaikkiaan kolme kameraa

Myllyksellä on tällä hetkellä kolme riistakameraa Rautjärven metsässä. Ne tallentavat 20 sekunnin mittaisia videoita, kun liiketunnistin havaitsee eläimen liikkuvan.

– Kamerat on pyritty laittamaan sellaisiin paikkoihin, mitkä ovat eläinten luontaisia kulkupaikkoja. Kun laitoin ne kolmantena vuonna, sain samasta paikasta kuvattua karhuja, suden ja ilveksen. Mitään syöttiä ei ollut. Se on aikamoinen saavutus, että kahdeksan päivän aikana kaikki menivät samasta paikasta.
  • Alla olevalla riistakameran kuvaa susien liikkeistä.

Myllyksen mukaan eläimet liikkuvat eri tavoin lajista riippuen. Esimerkiksi ilves liikkuu enemmän talvella, kun taas karhut ovat aktiivisimmillaan keväällä herättyään tyhjin vatsoin makoisten talviunien jälkeen.

– Kun karhu nousee talvipesästä, se liikkuu kameran ohi melkein päivittäin. Hirvet liikkuvat ympäri vuoden, mutta keskipäivällä ne eivät liiku niin paljon kuin aamulla ja illalla.
  • Katso alla olevalta videolta kuvaa hirvistä ja villisioista.

 


Peiliin tuijottava ilves jäi mieleen

Myllys sanoo, että yksi hänen mieleenpainuvimmista videoistaan on ilves, joka hämmästelee omaa peilikuvaansa. Myllyksen videoista on kertonut aiemmin myös Yle.

– Karhua varten minä sen peilin siihen laitoin, kun naapurilta sellaisen sain. Siihen tulikin ilves katselemaan itseään peilistä. Se käyttäytyi jännästi. Jätin peilin syksyllä pois. Kun vein peilin illalla pois, karhu käveli siitä seuraavan päivän aikana, Myllys sanoo.
  • Katsoa alla olevalta videolta itseään peilaileva ilves sekä riistakameraan osuneen mäyrän edesottamuksia.

Kameramateriaalin lisäksi Myllys näkee eläimiä myös ihan paljain silmin. Kävellessään kameralle hän kohtasi vaimonsa kanssa ilveksen.

– Se oli samalla suoralla kamerasta. Siinä se meni eteenpäin. Olimme viiden minuutin päästä samassa kohdassa, missä ilves oli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt