Malmin naisen puolustus haluaa esitutkintakertomuksen hyödyntämiskieltoon – poliisi tarjosi skootterin ja lähetti hempeitä viestejä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Malmin naisen puolustus haluaa esi­tutkinta­kertomuksen hyödyntämis­kieltoon – poliisi tarjosi skootterin ja lähetti hempeitä viestejä

Malmin naisen eli Mari Romanon puolustus haluaa koko esitutkintakertomuksen hyödyntämiskieltoon hovioikeudessa, sanoo Romanoa puolustava Saku Knuuti.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio.

10.10.2017 10:12

Syyttäjät kiistävät tarpeen hyödyntämiskieltoon. Heidän mukaansa Romanon kertomusta tulisi voida hyödyntää ainakin muiden vastaajien, kuten Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion syytteitä arvioitaessa.

Romanon kuulustelija on tuomittu sakkoihin virkarikoksesta. Hän muun muassa osti naiselle skootterin, antoi rahaa, lähetteli hempeitä viestejä sekä vei tämän kuulusteluun drinkkien jälkeen.

– Kun kuulusteleva poliisi on lähellä ja viestittelee siinä koko ajan, miten siinä voi kenenkään itsekriminointisuoja toteutua? Joko osin tai kokonaan nämä kuulustelukertomukset on määrättävä hyödyntämiskieltoon. Hovioikeus joutuu sitä tässä pohtimaan, Knuuti sanoi oikeudessa.

Syyttäjien mukaan kuulustelijan toiminta ei ole ollut hyväksyttävää mutta rikkeet eivät ole olleet niin vakavia, että niiden täytyisi johtaa ainakaan koko materiaalin hyödyntämiskieltoon. Jos hyödyntämiskieltoon päädytään, pitäisi sen oikea alkamisajankohta syyttäjän mukaan harkita.

– Tämä ei ole mikään keskusrikospoliisin juoni, syyttäjä Mikko Männikkö sanoo.

Männikön mukaan itsekriminointisuojaa ei voi ainakaan käsittää niin, ettei Romanon kertomusta voisi hyödyntää Aarnion toiminnan arvioimisessa. Syyttäjä Männikkö tosin lisää, että näytön arviointiin kuulustelumenettelyllä voi olla tietenkin vaikutusta.

Käräjillä Malmin nainen eli Romano tuomittiin huumeiden levittämisen vuoksi 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Syyttäjän mukaan Romano myös järjesteli Aarniolle huumekontakteja Hollannista, mutta oikeuden mukaan kontaktien järjestely tapahtui syytteessä kuvatun ajan ulkopuolella. Sekä Aarnio että Romano kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Korjattu STT:n juttua 23.10.2017. Jutusta sai virheellisen kuvan, että Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa niin sanottu Malmin nainen eli Mari Romano olisi käräjillä tuomittu huumekontaktien järjestämisestä Aarniolle. Oikeus kuitenkin tuomitsi Romanon vain huumeiden levittämisestä ja katsoi, että hän oli järjestänyt huumekontakteja syytteen kuvaaman ajan ulkopuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?