Äänite paljasti uimavalvojien törky­puheet: alaikäisten koulu­tyttöjen opettaja sai kuulla pöyristyttävän kommentin

Pohjois-Suomessa toimivan uimahallin asiakkaat ovat joutuneet korvia kuumottavan arvostelun kohteeksi. Uimavalvojien karkea kielenkäyttö tuli esiin pitkällisen poliisitutkinnan yhteydessä.

10.10.2017 6:49

Omassa valvontakopissaan istuskelevat uimavalvojat nimittelivät kävijöitä muun muassa norsuiksi, tyhmiksi, luntuiksi, paskaläjäksi, mongoloideiksi ja kuuteiksi. Sekavasti käyttäytyneestä vanhuksesta valvojat käyttivät alatyylistä nimitystä.

Hallin työntekijät joutuivat kolme vuotta sitten poliisitutkinnan kohteeksi, kun yksi uimavalvoja teki työkavereistaan tutkintapyynnön työpaikkakiusaamisen takia. Valituksen tekijä nauhoitti uimavalvojien kopin keskusteluja todistusaineistoksi oikeusjuttuun.

Työpaikkakiusaaminen laajeni nauhoitusten takia myös salakuuntelujutuksi. Asiat saatiin kuitenkin sovittua syyskuussa 2017, joten syyte ei edennyt käräjille asti.

Esitutkintaa varten uimavalvojien kopissa käydyt keskustelut oli kuitenkin litteroitu tekstimuotoon. Kun asia saatiin soviteltua ja käsittely loppui, esitutkintamateriaali tuli julkiseksi. Ilta-Sanomat on käynyt läpi uimakopista litteroidut keskustelut.

Voit lukea uimavalvojien käyttämiä kommentteja jutun pääkuvana olevalta videolta.

Törkeyksiä erityisesti naisista ja tytöistä

Uimavalvojien arvioinnin kohteiksi joutuivat kaikenlaiset kävijät. Kopissa arvosteltiin säälimättä niin lapsia, aikuisia, naisia, tyttöjä, vanhuksia kuin kehitysvammaisiakin.

Kahden miesvalvojan väliset keskustelut ovat sekä rasistisia että seksistisiä. Etenkin naisten ulkoista olemusta ja esimerkiksi karvoitusta arvioidaan varsin julmin sanoin.

– Aivan hirveen näköinen.

– Nuo jalat on ihan kauheet.

– Norsujen piti tulla tuonne.

– Uskomattomat tissit.

– Jos siellä on yksikään hyvännäköinen nainen niin sanopa että käypä tuolla valvomossa. Heti yläkäyrässä.

Myös koululaiset, ja varsinkin alaikäiset tytöt joutuvat miesvalvojien silmätikuiksi.

– Hyvä perse oli sillä yhellä. – Lapsella? – Joo

Eräs opettaja oli ilmoittanut oppilaiden (tyttöjen) jäävän vielä hetkeksi uimaan. Yksi valvojista vastasi opettajalle: ”Jätä vaan, kyllä me niitä kameroista tarkkaillaan ja jos on hyväkroppaisia bikinityttöjä niin pyydä sukeltaan ison altaan pohjaan.”

Pöytäkirjojen mukaan uimahallin valvomon pöydälle oli aseteltu nukkeja ja muovailuvahasta tehtyjä hahmoja sellaisiin asentoihin, joissa naisnukke harjoittaa suuseksiä miesnuken kanssa.

Pilkkaa kehitysvammaisista

Kehitysvammaisia uimareita valvojat kutsuivat ”kehareiksi”, kuuteiksi ja mongoloideiksi.

– Vituttaa ku kaikki lehdet pullollaan, että kuinka mahtavaa elämää joku kehari (kehitysvammainen) elää. Kukaan ei sano suoraan, että kivijalkaan perkele, miesvalvoja tokaisee nauhalla.

Asiakkaita lokeroitiin myös oletetun seksuaalisuuden pohjalta.

– Tämä on lesbojen paratiisi. Tervetuloa, minishortsit jalkaan. Muista mainita lesboutesi kassalla. Saat -20 %.

Pelkkää puhetta?

Uimavalvojat selittävät poliisikuulusteluissa roisia sanavalintojaan terapialla. Vaikeassa, kaikkia valvojia koskevassa kiusaamistilanteessa, he terapoivat toisiaan työtehtävien välissä.

– Keskusteluissa on ylilyöntejä, mutta ne ovat keskinäistä terapiaa. Osa on roisia huumoria ja pahan olon purkamista, selittää yksi valvoja kuulustelussa.

Toisen mielestä karkea kieli ja asiakkaiden arvosteleminen on vain sanahelinää.

Esitukintapöytäkirjaan on litteroitu kaikkiaan 15 sivua valvojien keskusteluja. Työpaikkakiusaamisesta rikosilmoituksen tehnyt työntekijä sanoo nauhurin ja sanelukoneen käytön olleen viimeinen keino selvittää häneen työpaikalla kohdistuneita rikoksia.

Kursivoidut lauseet on otettu suoraan poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?