Perheenisä Satakunnasta tienasi miljoonaomaisuuden rintaliiveillä – näin menestys muutti elämän - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Perheenisä Satakunnasta tienasi miljoonaomaisuuden rintaliiveillä – näin menestys muutti elämän

Kankaanpäälainen Akseli Reho päätyi vuoden 2015 Satakunnan suurituloisimmaksi myytyään liki 20 vuotta sitten perustamansa ja puoliksi omistamansa Clothing+-älyvaateyrityksen amerikkalaisille.

Akseli Rehon Clothing + -yrityksen yksi läpimurroista oli, kun Victoria’s Secret otti myyntiin yrityksen sykemittaria tukevat rintaliivit.

9.10.2017 6:05 | Päivitetty 13.10.2017 15:12

Rehon verotettavat tulot olivat lähes 5,5 miljoonaa euroa, jotka tulivat yrityskaupoista. Clothing+ kehitti muun muassa naisille urheilurintaliivit, jotka mittaavat käyttäjästä erilaisia tietoja urheilusuorituksen aikana.

Miljoonakaupat mahdollistivat sen, että Rehon oli mahdollista pitää sapattivuosi ja viettää viimeinkin kunnolla aikaa yhdessä kolmen lapsensa kanssa.

– Voi olla, että olisin päätynyt sapattivuoteen ilman yrityskauppojakin. Kun yritys sai kaupan myötä uuden vastuunkantajan, henkinen asetelma mahdollisti sen, että saatoin ottaa askeleen taaksepäin ja viettää aikaa perheen kanssa.

– Vielä isompi juttu oli se, että elämäntyön ja vastuun työntekijöistä sai siirrettyä seuraaviin käsiin.

Rehon mukaan muutos paineisesta yritysympäristöstä vuoden lomaan oli hurja. Kehon sopeutuminen rennompaan rytmiin vei jopa puolet siitä vuotta.

– Ennen piti vaihtaa lakanat usein siksi, että hikoilin hirveästi öisin ja narskuttelin hampaita. Kolmen kuukauden vapaan jälkeen siihen tuli muutos, kun keho alkoi palautua. Vaimo tuumasi, että minun kanssani onkin ihan mukava nukkua, Reho nauraa.

Ennen vapaavuottaan Reholla oli ajatuksena, että hän alkaisi urheilla tai lukea kirjoja. Ne jäivät edelleen haaveeksi, sillä lasten kanssa olemisesta tulikin se tärkein juttu:

– Havahduin esimerkiksi legoilla leikkiessäni siihen, että aiemmin yrittäjänä ollessani siinä leikin keskelläkin alkoi pyöriä päässä joko illan puhelinpalaveri tai aamun kokous. Nyt minulla olikin aikaa olla läsnä ja kuunnella lasteni juttuja, yhden koululaisen ja kahden esikoululaisen isä kertoo.

Hetkiin lasten kanssa liittyi hyvä lorvailu, sellainen, johon ei aiemmin ollut aikaa.

Akseli Reho on nykyään töissä Vatajankosken sähköllä.

– Kävelin esimerkiksi esikoisen kanssa puolen tunnin matkan kouluun. Ei minulla olisi ollut siihen aiemmin aikaa. Olisin vienyt lapsen autolla kouluun tai järjestänyt jonkun toisen viemään, Reho kuvailee.

Sapattivuotensa aikana Reho järjesti viimein aikaa kavereidensa tapaamiseen.

– Siitäkin olin haaveillut pitkään.

Vuoteen mahtui fyysisiäkin saavutuksia. Entinen yritysjohtaja rakensi roskakatoksen ja siivosi kellarin.

– Vuosi meni kotinurkissa: painittiin, pelattiin jalkapalloa ja ajettiin polkupyörällä. Olen vakuuttunut siitä, että lapset tulevat muistamaan noita juttuja pitkään. Taloustermein sanottuna tässä saattaa olla kymmenien vuosien molemminpuolinen takaisinmaksun mahdollisuus.

– Tämä vuosi voi olla elämäni paras investointi.

Sapattivuoden aikana Reholle tuli vastaan kaikenlaisia tarjouksia, joista osan hän hylkäsi jo alkumetreille. Varsinaista seuraavaa uraliikettään hän mietti toden teolla vasta, kun perheen nuorimmat, kaksoset, aloittivat syksyllä esikoulun.

Tänä syksynä Rehon elämään tuli onnenkantamoinen. Paikallisen energiayhtiön tuore toimitusjohtaja kutsui Rehon kertomaan Clothing+:n tarinan ja tuossa tapaamisessa kävi ilmi, että heillä voisi olla toisilleen paljon annettavaa.

Vatajankosken Sähkö Oy:n hallitus teki rohkean päätöksen ja palkkasi täysin alan ulkopuolisen Rehon tekemään sitä, missä hän on omimmillaan: yhdistelemään rohkeasti eri aloja ja luomaan siltä pohjalta uusiutumista energia-alalle.

– Vahvuuteni on se, että en tiedä alasta mitään. Energia on silti kiinnostanut minua aina, sehän on ihmiskunnan kohtalonkysymys.

Perheenisää ilahduttaa se, että uusi uralanka löytyi kotikaupungista.

– Sekin on kiehtovaa tässä asetelmassa, että saan uuden mahdollisuuden näyttää, että kyllä täältä maallakin ponnistetaan, Reho kiittelee.

Reilun kuukauden uudessa työssään ollut Reho kertoo olevansa hyvin tohkeissaan:

– Tässä on sama lähtökohta kuin aikoinaan Clothing+:n kanssa pääsin Reiman puitteissa tutustumaan tekstiilimaailmaan. Täällä on sama kuhina ideoinnin kanssa: syntyisikö tästä se idea, jolla maailma muuttuu. Naapurihuoneista löytyy tueksi kymmenien vuosien osaamista ja ammattitaitoa.

Se, että pienen kaupungin keksijähahmosta tuli miljonääri, on vaikuttanut Rehon omaan elämään yllättävän vähän.

– Elän vähän kuin omassa kuplassani, johon kuuluvat perhe ja hyvät kaverit. Julkisuudesta on tullut vain hyvää palautetta. Hyvänä esimerkkinä siitä on se, että joku kirjoitti paikallislehden yleisönosastossa uimahallin remonttiin liittyen, että kutsukaa se paikallinen keksijä Reho miettimään, miten remontti kannattaisi tehdä, mies nauraa.

Hän tosin myöntää olevansa sen verran optimistinen elämänasenteeltaan, että saattaa jättää teflonmaisesti noteeraamatta muut kuin positiiviset reaktiot:

– Kateuden riskiä on ehkä vähentänyt sekin, että Clothing+:n parissa tehtiin töitä lähes 20 vuotta. Se ei ollut mikään onnenkantamoinen vaan työvoitto - vähän kuin pieni painimitali olympialaisista. Ehkä siksi ihmisten on helpompi ajatella, että se oli ansaittu.

Akseli Rehon vinkki menestykseen:

”Oma onneni on ollut se, että en ole koskaan tehnyt yksin. Olen innostuja-optimisti ja olen saanut ympärilleni itseäni hyvin täydentäviä osaajia. Sanoisin keksijöille, että älkää edes alkako tekemään asioita yksin. Kannattaa koota ryhmä, jossa saa kertoa rohkeasti omia ajatuksia.

Lähtökohtaisesti on hyvä ajatella, että onnistuminen voi kestää kymmeniä vuosia. Turpiin tulee monta kertaa, samoin pettymyksiä ja hetkiä, jolloin on väärässä. Kaikki tämä on helpompaa, jos on hyvä porukka ympärillä.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?