Kotimaa

Raskaana oleva mies ei ole lain mukaan oikeutettu äitiysrahaan – Kelan etuusjohtaja: ”Ei ole mietitty, että mies voisi synnyttää”

Julkaistu:

Kelan etuusjohtaja Anne Neimalan mukaan Suomen laki ei tunnista raskaana olevaa miestä.
Lännen Media uutisoi lauantaina suomalaismiehen tulleen raskaaksi. Tämä on Suomessa tiettävästi ensimmäinen tapaus, jossa raskaana on henkilö, joka on juridisesti mies.

Tuleva isä on määritetty syntyessään naiseksi, mutta hän on käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin. Hän on saanut miehen henkilöllisyystunnuksen. Hän päätti keskeyttää tilapäisesti hormoniterapiansa, jotta voisi kokeilla lapsen hankkimista puolisonsa kanssa.

Kelan etuusjohtaja Anne Neimala sanoo, että Suomen laki ei tunnista raskaana olevaa miestä. Neimalan mukaan erilaisista vanhempainpäivärahoista ja niihin liittyvistä etuuksista säädetään sairausvakuutuslaissa, joka tuli alun perin voimaan vuonna 1964, mutta jota on modernisoitu 2000-luvulla.

– Kun lakia on aikanaan kirjoitettu, ei ole mietitty, että mies voisi synnyttää. Sen takia laissa lukee nainen. Yleensä laissa ei käytetä sukupuoleen liittyviä mainintoja, mutta tämä on ollut siinä vaiheessa niin ilmeinen asia, Neimala kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neimala avaa, että äitiysavustukseen on lain mukaan oikeutettu nainen, jonka raskaus on kestänyt 154 päivää ja joka on käynyt terveystarkastuksessa neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla määräajassa. Äitiyspäivärahaan on oikeutettu nainen, jonka raskaus on kestänyt 154 päivää. Äitiyspäivärahan saajan edellytetään käyvän synnytyksen jälkeen jälkitarkastuksessa.

”Lain tarkoitus täyttyy”

Neimalan mukaan lain tavoite ja edellytykset tapauksessa kuitenkin täyttyvät, vaikka synnyttäjä ei olekaan nainen. Neimalan mukaan äitiysvapaan ja äitiyspäivärahan tarkoituksena on ehkäistä raskauteen ja synnytykseen liittyviä terveydellisiä riskejä.

– Tilannehan on samanlainen, onpa sitten juridisesti mies vai nainen. Raskaudesta ja siihen liittyvästä terveyden ja hyvinvoinnin turvaamisesta siinä on kyse. Sillä lailla lain tarkoitus täyttyy, eikä se poikkea siitä, että nainen synnyttää.

Vaikka äitiystukien saamisen edellytykset eivät miehen kohdalla täytykään, Neimala uskoo, ettei tukien järjestäminen ole kyseisen henkilön kohdalla mahdotonta.

– Olen varma, että hänen asiansa saadaan järjestettyä. Minusta hänelle kuuluu äitiyspäiväraha. Nyt pitää katsoa, miten tämä pystytään parhaiten hoitamaan. Täytyy selvittää, pystytäänkö asia hoitamaan tulkinnalla, siitä huolimatta, että laissa lukee nainen, hän avaa.

– Jos ei pystytä, niin tässä on vielä sen verran aikaa tähän tärkeään tapahtumaan, että lakikin tarvittaessa ehditään muuttaa, jos asia sitä edellyttää, hän jatkaa.

Tapauksen on kerrottu olevan Suomessa tiettävästi ensimmäinen tilanne, jossa juridisesti mieheksi määritelty henkilö on raskaana. Neimala ei ole tukien hakuprosessissa vastaavaan tapaukseen aiemmin törmännyt.

– Minun tietoon ei tällaista ole aiemmin tullut, ja tästäkin tapauksesta kuulin vasta eilen uutisista ensimmäistä kertaa.