Kotimaa

Käsittämätön tuuri pelasti työntekijän hengen Nurmijärvellä – käsisaha aiheutti 3000 celsiusasteen valokaaren

Julkaistu:

Sahaaja selvisi ihmeellisesti ilman vakavia vammoja, koska valokaari ei osunut häneen. Valokaaren lämpötila voi olla jopa 3000 celsiusastetta.
Nurmijärvellä sattui perjantaina onnettomuus, jossa oli voinut käydä todella pahasti.

– Kaivuyrityksen työntekijä alkoi sahata kaapelin suojaputkea Klaukkalantien liikenneympyrän työmaalla, Nurmijärven Sähkön verkkojohtaja Osmo Karvonen kertoo Ilta-Sanomille.

Karvosen mukaan sahaaja luuli putkea tyhjäksi.

– Käsisaha osui suojaputken sisällä olleeseen jännitteiseen kaapeliin. Kaapelista lähti valokaari ja kuului kova jysähdys, Karvonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karvosen mukaan tapauksessa oli valtavasti onnea mukana.

– Tilanne oli hengenvaarallinen. Sahaaja selvisi silti ihmeellisesti ilman vakavia vammoja. Valokaari ei osunut häneen eikä hän saanut sähköiskua. Hänet vietiin terveyskeskukseen, missä todettiin hänen voivan hyvin, Karvonen kertoo.


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan valokaarisähköiskusta selviytyminen on harvinaista ja palovammat ovat hyvin vaikeita. Tähän on syynä se, että jos ihminen tulee liian lähelle johdinta, syntyy jatkuva sähköpurkaus, jota kutsutaan valokaareksi sen näkyvyyden takia. Valokaaren lämpötila on jopa 3000 celsiusastetta.

– Koskaan ei saa lähteä omin päin sahaamaan minkäänlaisten kaapeleiden suojaputkia, vaan asia pitää aina varmistaa etukäteen, Karvonen korostaa.

Karvonen kertoo, että tapahtumista on otettava opiksi ja asia käydään nyt läpi liikenneympyrän alueella työtä tekevien urakoitsijoiden ja yritysten kanssa.

Hänen mukaansa kaapelista purkautuva valokaari vaikuttaa yhtä pahasti kuin salamanisku.

Onnettomuuden vuoksi läheisellä Ropakon alueella yli 700 kotitaloutta ja yritystä jäi ilman sähköä lähes tunniksi keskellä päivää.

Asiasta kertoi ensin Nurmijärven Uutiset.