Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja ihmettelee kohua miehen raskaudesta: ”On iso joukko naisia, jotka ovat biologisesti lapsensa isiä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja ihmettelee kohua miehen raskaudesta: ”On iso joukko naisia, jotka ovat biologisesti lapsensa isiä”

Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtajan mukaan Suomessa on runsaasti perheellisiä transpareja.

Translain muutokseen tähtäävän kampanjan logo Seta ry:n Transtukipisteessä.

8.10.2017 13:10

Lännen Media uutisoi lauantaina suomalaismiehen tulleen raskaaksi. Tilanne on tiettävästi Suomessa ensimmäinen, jossa juridisesti mieheksi määritelty henkilö on raskaana.

Tuleva isä on määritetty syntyessään naiseksi, mutta hän on käynyt läpi sukupuolen korjausprosessin ja saanut miehen henkilöllisyystunnuksen. Hän päätti keskeyttää tilapäisesti hormoniterapiansa, jotta voisi kokeilla lapsen hankkimista puolisonsa kanssa.

Lapsi sai alkunsa alkukesästä ilman hedelmöityshoitoja.

Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja Krister Karttunen sanoo IS:lle, että järjestön näkökulmasta lauantainen uutinen raskaana olevasta miehestä ei ole yllättävä tai ihmeellinen. Sateenkaariperheet ry edustaa lapsiperheitä, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön.

– Ihmettely kertoo siitä, että transihmisten perheellistyminen nähdään jotenkin outona. Toivottavasti ihmiset näkisivät sen, että tämä ei ole mikään fysiologinen ihme, vaan luonnollinen tapahtuma. Tässä on kyse laista ja lain soveltamisesta sekä sen toimimattomuudesta.

Karttunen muistuttaa, ettei halu hankkia jälkikasvua ole sidoksissa ihmisen sukupuoleen.

– Monet ihmiset haluavat hankkia perheen, se ei liity millään lailla seksuaalisuuteen tai sukupuoleen. Ydinkysymys tässä on se, että saavatko ihmiset perustaa perheen ja hankkia lapsia. Ja saavatko he päättää sen itse, vai päättääkö sen joku muu.

”On iso joukko naisia, jotka ovat biologisesti lapsensa isiä”

Hän korostaa, että nyt uutisotsikoihin päätynyt raskaana oleva mies ei ole suinkaan ensimmäinen transihminen Suomessa, joka on ollut raskaana ja saanut lapsen. Muut raskaana olleet vain eivät ole juridisesti ja hormonaalisesti muuttaneet sukupuoltaan ennen raskaaksi tulemista.

Karttunen kertoo, että Suomessa on runsaasti perheellisiä transpareja.

– On iso joukko naisia, jotka ovat biologisesti lapsensa isiä, ja toisinpäin. Mutta kysymys on siitä, että he ovat perustaneet perheen ennen lähtemistään sukupuolen korjausprosessiin. Heidän on pakko lykätä korjausprosessia, koska he haluavat lapsen.

Karttunen kritisoi Suomen translainsäädäntöä, jota ei hänen mukaansa ole haluttu uudistaa. Lakialoite translain muuttamisesta on vireillä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta sitä ei ole nostettu käsittelyyn.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa transihmiseltä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä, jos hän haluaa sukupuolensa vahvistetuksi. Suomi on saanut YK:lta suosituksen, että pakkosterilisaatiovaatimus poistettaisiin.

Karttusen mukaan pakkosterilisaatiovaatimuksen lisäksi laki on puutteellinen myös laajemmassa mittakaavassa.

– Kysymys on ihmisen itsemääräämisoikeudesta. Siitä, että ihmisellä olisi itsellä oikeus päättää siitä, mitä hän on. Nyt se vaatii pitkän prosessin, todistuksia ja testejä.

Karttunen toivoo, että uutisointi suomalaismiehen raskaudesta edistäisi keskustelua aiheesta, ja saisi poliitikot toimimaan asian suhteen.

– Toivottavasti tämä saisi poliitikot näkemään sen, minkälaisiin hassuihin tilanteisiin tämä nykyinen laki oikein johtaa.

Lakialoite translain muuttamisesta odottaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistön kantaa. Kansanedustaja Silvia Modigin (vas.) viime vuonna jättämän lakialoitteen on allekirjoittanut yli 80 kansanedustajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?