Palanut ja puolittain uponnut 65-metrisen laivan raato makaa näkyvällä paikalla Viipurin Salakkalahdessa Druzhba-hotellin edustalla.
1990-luvun alkupuolelta lähtien turisteja majoittanut, ruokkinut ja juottanut lähes legendaarinen Korolenko-hotellilaiva muuttui veden pohjassa makaavaksi ongelmajätteeksi, kun raju tulipalo tuhosi sen täysin heinä-elokuun vaihteessa.
Oikeus oli heinäkuun 20. päivänä julistanut Korolenkon kelpaamattomaksi majoitustoimintaan turvallisuus- ja muiden puutteiden vuoksi. Reilu viikko tuomion jälkeen laiva paloi räjähdysmäisesti keskellä yötä.
Palon syystä ei ole tietoa vieläkään. Jotkut epäilevät omistajan polttaneen laivan tahallaan. Toisaalta viime viikot tyhjillään ja vartioimattomana olleessa laivassa kävi kutsumattomia vieraita, jotka ovat myös voineet aiheuttaa palon.
Korolenko kuvattuna vuonna 2012.
Viipurilaiset pelkäävät, että Korolenkon jäänteet pilaavat vesistöä ja rumentavat maisemaa hamaan tulevaisuuteen. Hylyn siivoamiselle ei tunnu löytyvän maksajaa.
– Tuohon se jää makaamaan. Omistajan oli helpompi polttaa laiva kuin hävittää se. Nyt kukaan ei tee laivan jäänteille taatusti yhtään mitään, sanoo viipurilaispariskunta, joka esittäytyy Zhenjaksi ja Anjaksi.
Veden pinnassa laivan vieressä oli vielä syyskuussa öljyvanoja. Öljyä ehti ajelehtia Viipurin linnan luokse, ennen kuin Salakkalahdelle saatiin öljypuomit. Puomit ovat osittain pettäneet ja uponneet pinnan alle.
Korolenko oli aiemmin tiukasti kiinni rannassa, mutta palon jälkeen se ajelehti hieman syvemmälle ja jumittui pohjaan.
Zhenja ja Anja harmittelevat, että Salakkalahdella toimineen polkuvenevuokraamon piti lopettaa toimintansa tulipalon jälkeen ja veden likaannuttua. Kalastajatkin välttelevät lahdella kalastamista.
Suomalaisten turistien hyvin tietämän hotellilaivan elämä oli etenkin 1990-luvulla paheellisen värikästä.
Asiakkaiden joukossa oli paljon suomalaismiehiä, joille oli laivalla tarjolla edullisen yösijan ja juotavan lisäksi ilotyttöjen palveluita. ”Baarissa oli enimmillään toista kymmentä kottaraista”, muisteli eräs suomalainen internetin keskustelupalstalla.
Viipurilaiset kertovat, että Korolenkosta sai myös huumeita.
Alusta ei koskaan kunnolla remontoitu, ja pitkän hotelliuran jälkeen se alkoi olla huonossa kunnossa.
Tripadvisor-varauspalvelun mukaan hostelli-tasoisessa Korolenkossa kuitenkin oli yöpyjiä vielä vähän heinäkuun alkupuolella. Venäläisturistien arvioiden mukaan laiva oli romanttinen, mutta ruosteessa ja muutenkin vaatimaton.
Elokuussa Viipurissa oli suuri venäläinen Ikkuna Eurooppaan -elokuvafestivaali, jonka kunniaksi Korolenkon raatoa kaunistettiin käärimällä se siniseen muoviin. Muovit ovat kuitenkin jo alkaneet irrota ja rikkoutua.
Viranomaiset olivat vaatineet vuodesta 2013 lähtien hotellitoiminnan lopettamista. Syynä oli, että bisnestä 1990-luvun alkupuolelta lähtien pyörittänyt, kohtalonomaisesti Titanikiksi nimetty yhtiö ei ollut teettänyt vaadittuja turvallisuustarkastuksia vuoden 2010 jälkeen.
Viranomaiset myös pitivät laivaa maiseman pilaajana.
Titanik piti viranomaistoimia kostona siitä, että yhtiö ei ollut ostanut vartiointipalveluja Viipurin johtavalta alan yhtiöltä.
Yhtiö ei myöskään katsonut olevansa vastuussa tarkastuksista, sillä Titanik oli vain laivan vuokraaja. Omistaja on tiettävästi pietarilainen liikemies, jolla ei ollut mielenkiintoa sen enempää kalliiseen remonttiin kuin laivan hävittämiseenkään.
Romuttaminen paikan päällä olisi ollut ainoa tapa hävittää laiva, sillä poistaminen kokonaisena olisi ollut mahdotonta: Korolenkon Salakkalahdelle tulon jälkeen on rakennettu kaksi vesireitin ulos kaupungista sulkevaa siltaa.
Fakta: Korolenko-laiva
Niin sanottuun Baikal-luokkaan kuulunut sisävesiristeilijä oli valmistettu Itä-Saksan Warnemündessa 1954.
Korolenkon pituus oli 65 metriä, ja siinä oli 21 hotellihyttiä.
Vyborgskie Vedomosti -lehden mukaan laiva teki ensimmäisen risteilynsä kesäkuussa 1955 Leningradista, nykyisestä Pietarista, Karjalan tasavallan Petroskoihin ja Karhumäkeen.
Vuodesta 1964 lähtien alus liikennöi muun muassa Leningradista Moskovaan ja sieltä edelleen Donin Rostoviin Etelä-Venäjälle.
1990-luvun alussa Korolenko teki pyhiinvaellusristeilyjä Valamon luostariin Laatokalla.
1992 Titanik-niminen yhtiö vuokrasi laivan ja toi sen Viipuriin 21-huoneiseksi hotelliksi.
Tuli tuhosi aluksen heinäkuun 30.-31. päivän välisenä yönä 2017.