Kotimaa

Sijoitusneuvoja kavalsi matalaa riskiä toivoneilta vanhuksilta 146 000 euroa – käytti rahoja kuin omiaan

Julkaistu:

Rikos
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet törkeästä kavalluksesta vuoden ehdolliseen vankeuteen ja kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.
– Yhtiö oli tuntunut luotettavalta, sellaiselta tarpeeksi isolta, kuvaili iäkäs nainen oikeudelle. Hän myös kertoi luottaneensa helposti sijoitusneuvojaan, jonka kanssa nainen miehensä kanssa asioi.

Nainen otti miehensä kanssa sijoitussidonnaisen henkivakuutuksen britannialaiselta yhtiöltä. Tuolloin he eivät voineet aavistaakaan, että he päätyisivät oikeustoimiin törkeän kavalluksen uhreina.

Vakuutuksen välittäjänä ja sijoitusneuvojana toimi henkilö helsinkiläisestä vakuutusmeklariyhtiöstä. Toimeksiantosopimus tehtiin kolmannen yhtiön kanssa, jossa sama sijoitusneuvoja toimi ainoana hallituksen varsinaisena jäsenenä sekä toimitusjohtajana.

Pariskunta toivoi matalaa riskiä, mutta korkeaa tuottoa. He sijoittivat vakuutukseensa oikeuden asiakirjojen mukaan useita satoja tuhansia euroja. Viimeisimmän sijoituksen piti olla 146 000 euron siirto lokakuussa 2008 sille yritykselle, jonka kanssa toimeksiantosopimus tehtiin, eli sijoitusneuvojan johtamalle yritykselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pariskunta valtuutti kyseisen yrityksen hoitamaan asioitaan henkivakuutuksensa suhteen, ja yhtiön piti sijoittaa summa sovitusti eteenpäin vakuutuksen puitteissa.

Oikeuden mukaan summa ei todellisuudessa päätynyt pariskunnan henkivakuutukseen. Sijoitusneuvoja toimitti pariskunnalle salkkuraportin, jossa rahat oli muka kirjattu vakuutukseen. Raportti oli tekaistu. 146 000 euron summa merkittiin hänen johtamansa yrityksen kirjanpitoon pariskunnalta saaduksi lainaksi. Sijoitusneuvoja takasi yrityksen lainan itse.

Sijoitusneuvoja käytti rahat omiin tarkoituksiinsa ja omin luvin. Tuomiosta käy ilmi, että sijoitusneuvoja siirsi varoja itselleen 21 000 euroa, verohallinnolle 11 000 euroa, 3 800 eräälle asunto-osakeyhtiölle, 3 000 ulosottovirastolle. Sijoitusneuvojan mukaan siirto omalle tilille selittyi sillä, että hänellä oli johtamastaan yrityksestä henkilökohtaisia saatavia. Muillakaan maksuilla ei olisi merkitystä, sillä hänen mukaansa yhtiö on veloistaan joka tapauksessa vastuussa.


Sijoitusneuvoja myös osti Tukholman pörssiin listautuneen yrityksen osakkeita noin 102 000 eurolla suoraan johtamansa yrityksen kautta, eikä siis pariskunnan henkivakuutuksen kautta. Sijoitusneuvoja omisti reilun kolmanneksen ruotsalaisyhtiön osakkeista. Pariskunta ei ollut kyseisestä yrityksestä kuullutkaan, eivätkä he tietoisesti sijoittaneet siihen, eikä yhtiön nimi näkynyt salkkuraporteissa.

Totuus alkoi paljastua loppuvuodesta 2014, kun pariskunta ilmoitti helsinkiläiselle vakuutusmeklariyhtiölle haluavansa nostaa henkivakuutuksestaan 150 000 euroa. He saivat vain 20 000 euroa ja sijoitusneuvojalta erikoisia selityksiä, että loppujen nostaminen viivästyi brittiläisen vakuutusyhtiön toiminnan vuoksi.

Pariskunta sai tietää viimein elokuussa 2015, ettei heidän 146 000 euron sijoitustaan koskaan merkitty vakuutukseen. Sijoitusneuvoja palautti 20 000 euroa lisää helmikuussa 2015 ja loput joulukuussa 2015. Tuolloin häntä epäiltiin jo rikoksesta. Pariskunta siis sai kaikki kavalletut rahat takaisin.

Sijoitusneuvoja kiisti syytteen. Hän kertoi oikeudessa, että tarkoituksena oli sijoittaa 102 000 euroa tilapäisesti ruotsalaisyhtiöön ja arvonnousun jälkeen tilittää varat pariskunnan vakuutuksen salkkuun. Sijoitusneuvojan mukaan teko kuului hänen valtuutuksensa piiriin. Hänen mukaansa osakkeiden arvo ei kuitenkaan noussut hänen oletustensa mukaisesti, minkä vuoksi varoja ei päästy tilittämään.

Käräjäoikeus katsoi, että päätösvalta sijoitustoiminnassa ja velan myöntämisessä olisi ollut pariskunnalla. Sijoitusneuvoja ei kuitenkaan oikeuden mukaan koskaan kysynyt heidän mielipidettään, vaan käytti pariskunnan rahoja kuin omiaan.

Pariskunnan ja sijoitusneuvojan asiakassuhde päättyi, kun vakuutusmeklariyritys osti pariskunnalta asiakassopimuksen oikeudet ja vakuutuksen. Pariskunta oli hintaan tyytyväinen. Maksettu hinta oli suurempi kuin vakuutuksen arvo oli sillä hetkellä. Pariskunnalla ei ollut vaatimuksia oikeusjutussa.

Käräjäoikeus tuomitsi sijoitusneuvojan törkeästä kavalluksesta vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Sijoitusneuvoja on ilmoittanut olevansa tyytymätön tuomioon.