Kauhavalaisen K-Supermarket Kauppatien kauppias Esa Olli kertoo, että on havainnut kaupassa syksyn aikana yleistyneen ilmiön. Päänvaivaa kauppiaalle ja kaupan henkilökunnalle on nimittäin koulujen alettua aiheuttanut aiempaa aktiivisemmin törttöilevä nuoriso.
– Useampia kertoja on tullut vastaan sellaista, että nuoret ovat paiskoneet myymälässä hedelmiä. Kun joku kaveri kävelee ohi, niin tartutaan vaikkapa tomaattiin tai appelsiiniin ja heitetään sillä tätä kaveria, hän kuvailee.
Asiasta Esa Ollia ensimmäisenä haastatteli Iltalehti.
Nuoret saattavat myös maistella röyhkeästi ruokatuotteita, ja jättää niitä lojumaan ympäri myymälää.
– Nuoret ovat myös ottaneet paistopisteestä pullia ja haukanneet niistä palasia. Sen jälkeen niitä osittain syötyjä pullia on jätetty tuonne pitkin kauppaa muiden tuotteiden hyllyille, josta niitä on sitten löydetty. Ei se ole edes yksi tai kaksi kertaa, kun tätä on sattunut.
Päänvaivaa aiheuttaa myös joidenkin nuorten harrastama näpistely, jota on tapahtunut tänä syksynä hänen mukaansa niinikään aiempaa enemmän.
– Se on ollut viikoittaista, että on joutunut lähtemään töihin katsomaan valvontakameranauhoja ja napsimaan näpistelijöitä kiinni. Siinä alkoi käydä mitta täyteen.
Kymmeniä näpistyksiä
Olli laskeskelee, että elo-syyskuun aikana hänelle on tullut vastaan kymmeniä alaikäisten nuorten suorittamia näpistyksiä. Törttöilyä harrastavat henkilöt ovat olleet Ollin mukaan useimmiten iältään noin 12–15-vuotiaita.
– Nuoret näpistelevät enimmäkseen halpaa tavaraa, kuten mehuja tai kaakao- ja energiajuomia. Onpa tullut tavattua myös repullinen täynnä näpistettyjä kananmunia. Kondomejakin on näpistetty.
Aiemmin Olli on on ilmoittanut näpistelystä kiinni jääneistä alaikäisistä ainoastaan näiden vanhemmille. Syyskuun lopulla hän teki päätöksen, että tulee jatkossa ilmoittamaan mahdollisista näpistyksistä myös poliisille. Kaupassa on lisäksi viime viikkoina tehostettu valvontaa.
Olli kertoo toivovansa, että ongelman tuominen julkisuuteen välittäisi alaikäisten vanhemmille viestin puhua asiasta lastensa kanssa, ja saisi nuoret harkitsemaan kahteen kertaan ennen kuin törttöilevät kaupassa.
”Käytös vieraita kohtaan on huonontunut”
Myös helsinkiläisen K-Supermarket Laajasalon kauppias Hannu Roine kertoo IS:lle, että kaupan työntekijöille päänvaivaa aiheuttavat etenkin kaupassa huonosti käyttäytyvät nuorison edustajat.
Roineen mukaan tyypillisimpiin nuorten myymälässä aiheuttamiin ongelmiin kuuluu esimerkiksi irtokarkin punnitseminen väärin. Nuoret saattavat Roineen mukaan myös näpistää tavaroita, kosketella leipäosaston paistotuotteita paljain käsin tai availla kosmetiikkaosaston tuotteita niitä ostamatta.
– Yleisintä on se, että punnitaan väärä määrä karkkia. Karkein esimerkki on tapaus, jossa joukko nuoria poikia tuli kassalle irtokarkkipussin kanssa, jonka hintalapussa luki 1,80€. Kun kauppias ihmetteli asiaa ja punnitsi pussin uudelleen, niin karkkien hinta oli yli kahdeksan euroa.
Roine kokee, että alaikäisten asiakkaiden käytös on muuttunut aiempaa röyhkeämmäksi ja huonommaksi.
– Mielestäni nuorten käytös ainakin vieraita kohtaan on huonontunut viimeisen viiden, kymmenen vuoden aikana. Mutta onhan maailma muuttunut muutoinkin, ja aikuisetkin harrastavat vihapuhetta.
Kasvatus muuttunut lepsummaksi?
Jo helmikuussa Roine julkaisi kaupan Facebook-sivuilla viestin, joka oli osoitettu myymälässä asioivien nuorten vanhemmille. Julkisessa päivityksessä hän vetosi nuorten vanhempiin ja kannusti näitä käymään asiasta vakavaa keskustelua jälkikasvunsa kanssa, jotta nuoret parantaisivat käytöstään kaupassa asioidessaan.
Roineen mukaan ongelmallista on etenkin se, että hänen kokemuksensa mukaan monet nuoret eivät ota vakavasti myymälän työntekijöiden heille antamia kehotuksia tai käskyjä.
– Jos työntekijät puuttuvat asianmukaisesti nuorten käytökseen myymälässä, niin siitä tulee nuorilta usein aika helposti ikäviä sanoja ja tylyä palautetta takaisin. Moni vanhempi ei myöskään tunnu uskovan, jos heidän lapsensa on tehnyt jotain kiellettyä. Lieneekö kasvatus muuttunut lepsumpaan suuntaan.
Roine muistuttaa, että kaikki nuoret asiakkaat eivät kuitenkaan käyttäydy huonosti, ja myös osa aikuisista hallitsee kaupassa törttöilyn.