Venäjä vihjaisi vastatoimista Nato-Suomea kohtaan – ”Heillä on ehkä tarkoituskin pitää arvaamattomuus”

Suomalaispoliitikot arvioivat uuden Venäjän Helsingin-lähettilään varoitusta Suomen Nato-jäsenyydestä.

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen ei halunnut arvioida, mitä Venäjän vastatoimet voisivat olla Suomen kohdalla.

7.10.2017 13:21

Venäjän uusi Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov kertoo lauantain Ilta-Sanomien haastattelussa, mitä seuraisi, jos Suomi liittoutuisi Naton kanssa.

– Jokaisella maalla on suvereeni oikeus itse määritellä kansallisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan linja. Luulen kuitenkin kaikkien ymmärtävän, että Naton sotilaallisen infrastruktuurin tulo lähemmäs meidän rajojamme pakottaa meidät ryhtymään asianmukaisiin vastatoimiin, Kuznetsov sanoi Ilta-Sanomille.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ei halunnut arvioida, mitä Venäjän vastatoimet voisivat olla Suomen kohdalla.

– Kun Baltian maat ovat liittyneet, niitä rajalinjoja on vahvistettu ja Kaliningradia modernisoitu.

Vanhanen ei usko, että Venäjä kertoisi, millaisiin vastatoimiin he ryhtyisivät.

– Heillä on ehkä tarkoituskin pitää arvaamattomuus siitä, mitä heidän reaktionsa ovat. Nato-jäsenyyden mahdollinen hakeminen tai hakemattomuus on puhtaasti meidän oma asia. Venäjällä taas on oikeus tehdä omaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa harkitsemallaan tavalla.

Vanhasen mielestä Suomella ei ole intressiä järkyttää ”suurstrategista asetelmaa”.

– Jos se järkkyy meistä riippumattomista syistä, harkitsemme tilannetta uudelleen.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) ei hänkään pidä järkevänä arvioida, mitä Kuznetsovin mainitsemat vastatoimet voisivat olla.

– Toivon, ettei kukaan lähde niillä spekuloimaan. Se on loputon suo lähteä niitä arvioimaan. Valtiojohto ottaa Suomessa kaikki sivuvaikutukset huomioon, jos siirtoja tehdään, Kanerva sanoi Ilta-Sanomille.

Kanervan mielestä asiasta ei ole mielekästä keskustella.

– Tämä on sillä tavalla tarpeeton keskustelu, että me emme ole ryntäämässä tällä haavaa millään tavalla jäsenyyshakemuksen jättämiseen. Tämä on akateemista keskustelua. Pitää ottaa hyvin varovasti, eikä kenenkään pidä lähteä provosoitumaan.

Vanhanen ja Kanerva arvioivat molemmat, että Venäjän-lähettilään näkemys Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä vastaa Venäjän aiempaa linjaa.

– Ei mitään uutta tai ennakoimatonta, Kanerva sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?