Kotimaa

Syyte: Menestynyt iskelmämuusikko murhasi oman ihailijansa Lahdessa

Julkaistu:

Henkirikos
Murhasta epäillyn lähihoitajan ja avustettavan yhteys löytyi musiikin kautta ja he asuivat samassa asunnossa
Avustettavansa murhasta syytteessä olevalla lähihoitajalla on takanaan pitkä ura muusikkona. Hän menestyi vuosituhannen vaihteessa valtakunnallisissa iskelmä- ja laulukilpailuissa ja solmi menestyksen myötä myös levytyssopimuksen.

Viime vuosina musiikki oli jäänyt kuitenkin taka-alalle.

Lähihoitajaa syytetään Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa hoidettavansa viime maaliskuisesta murhasta, jonka hän teki kahdella veitsellä iskemällä uhria 66 kertaa. Jutun käsittely jatkuu ensi maanantaina.

Musiikki toi yhteen 43-vuotiaan lähihoitajan ja lahtelaisen 40-vuotiaan monisairaan miehen ja hänestä tuli lahtelaisen henkilökohtainen avustaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miehet tutustuivat toisiinsa viime vuoden alkupuolella Facebookissa, kun lahtelainen otti yhteyttä, ilmenee Hämeen poliisin 700-sivuisesta esitutkinta-aineistosta. He kirjoittelivat toisilleen etenkin viime vuoden kesällä.

Lahtelainen tuli tietoiseksi miehen ammatista ja hoitosuhde alkoi.


Syytetty kertoo, että hänellä on Facebookissa tuhansia seuraajia ja joukko on kiinnostunut hänen musiikistaan. Miehen kappaleita soitetaan edelleenkin radiossa. Hän lähinnä laulaa mutta myös soittaa.

Esitutkintapöytäkirjasta selviää myös tarkemmin mitä syyttäjä tarkoitti perjantaisessa käräjäoikeuden istunnossa mainitessaan, että uhrilla ja syytetyllä oli henkilökohtainen suhde.

Lähihoitajalla oli Keski-Suomessa vuokra-asunto, mutta muutti monisairaan lahtelaismiehen luokse asumaan aika pian ensimmäisen tapaamisen jälkeen joulukuussa. Hän teki iltaisin vuoteen itselleen olohuoneen sohvalle.


Syytetty kertoo suhteen olleen sekä hyvä että huono ja he olivat riidelleet varsinkin loppuaikoina. Riitaisuudet olivat käynnistyneet kohta miehen muutettua hoidettavansa luokse.

Riidat olivat olleet sekä sanallisia että fyysisiä, mikä tarkoitti lyöntejä ja potkuja. Syytetyn mielestä avustettava oli saanut riehumiskohtauksia. Avustettava oli toisaalta kertonut äidilleen, että lähihoitaja oli käyttäytynyt uhkailevasti.

Miehillä oli jonkin verran riitoja rahasta ja rahahuolista poika oli kertonut äidilleen ja ne painoivat myös äidin mieltä.

Äiti tuli tietoiseksi miesten riitaisuuksista ja ne huolestuttivat häntä.

Lahden kaupungin vammaispalvelut maksoi lähihoitajan palkan. Hän oli valmistunut lähihoitajaksi 21 vuotta sitten.Lahtelaisella miehellä oli kaksi henkilökohtaista avustajaa ja surmapäivänä töistä vastasi noin 55-vuotias naishoitaja, joka oli äidin vuosikymmenten takainen tuttava.

Naishoitaja kertoi esitutkinnassa, että surmapäivänä hänelle oli jäänyt käsitys, jonka mukaan kollega oli jossain määrin elänyt avustettavan siivellä ja se oli ärsyttänyt. Hän oli saanut tietää avustettavalta, että kollega oli ollut väkivaltainen. Hoitaja oli huolissaan miten kaikki jaksaisivat ja joskus hänelle oli tullut mieleen, että kollega vaikutti tatuointeineen linnankundilta.

Kun naishoitaja sai kuulla mitä oli tapahtunut, hän ei ollut uskoa korviaan. Jälkeenpäin hänestä tuntui, että hoidettava oli suojellut asuinkumppaniaan ja jättänyt kertomatta ikäviä asioita.

Äidille pojan ja lähihoitajan tuttavuus oli tuttu asia, sillä poika oli fanittanut tätä musiikin vuoksi. Maaliskuun alkupäivinä poika oli kertonut äidilleen, että oli lainannut rahaa lähihoitajalle, mutta hän ei ollut maksanut niitä takaisin vaikka oli luvannut.

Maaliskuun viimeisenä viikonloppuna äiti oli lähdössä matkalle ja poika kauhistui. Äiti tajusi, ettei kaikki ollut hyvin. Poika kertoi väkivallasta, jota oli joutunut kokemaan.

Äiti halusi, että poika antaisi lähihoitajalle lähtöpassit, mutta poika ei sitä halunnut koska mies oli rahaton ja koditon. Äidin mukaan poika oli kiltti ja hyvä ja antoi vaikka paidan päältään.

Noin viikko ennen poikansa kuolemaa äidille oli tullut tunne, että toinen miehistä olisi vielä haudassa ja toinen raudoissa. Äiti oli jopa kertonut tuntemuksensa heille. Lähihoitaja oli todennut siihen, ”älähän nyt”.

Esitutkinnassa äidiltä pyydettiin tarkennusta tunteeseensa. Hän kertoi nähneensä painajaisen, jossa kodin käytävää pitkin tulee puukkoa pitävä käsi.Naishoitaja otti surmapäivänä alkuillasta äitiin yhteyttä ja esitti kysymyksen pitäisikö poika hakea yöksi pois kodistaan, koska hän oli kertonut pelkäävänsä. Siihen ei kuitenkaan päädytty.

Surmapäivänä lähihoitaja teki kapakkakierroksen tavatessaan vanhan tuttavansa ja tämän seurassa olleen naisen. Miehet joivat melko runsaasti ja ottivat yhteen hoidettavan asunnon parvekkeella.

Kuulusteluissa lähihoitaja vetoaa useita kertoja muistamattomuuteensa, kun häneltä tiedustellaan surmaillan tapahtumista. Hän ei osaa eritellä mitä asunnossa ja parvekkeella tapahtui.

Syytetty hälytti veriteon jälkeen uhrin turvapuhelimella apua asuntoon. Paikalle tuli kaksi kotipalvelun hoitajaa ja melko pian myös muuta hoitohenkilökuntaa hätäkeskuksen lähettämänä.

Lähihoitaja oli paikalla kun kotipalvelusta tultiin asunnolle, mutta poistui pian huoneistosta. Poliisi otti hänet kiinni vajaan tunnin sisällä asunnon läheisyydestä.

Poliisi käytti kiinniotossa etälamautinta. Kiinniotostakin hänellä on esitutkintakertomuksen mukaan huonot muistikuvat.

Viimeisessä kuulustelussa äiti kertoo, että pojan asunto oli aina siisti ja tavarat paikoillaan, vaikka traagisen illan jälkeen asunto oli täynnä sotkua. Poika rakasti kukkia ja hän oli ylpeä kodistaan ja uudesta televisiostaan, jonka äiti oli ostanut.

Murhan käsittely jatkuu maanantaina. Syytetty on vaatinut mielentilatutkimusta. Hän on kiistänyt murhan, ja pitää tekoa tappona.