Venäjä seuraa uuden hybridikeskuksen toimintaa Suomessa – Sipilä kommentoi Ylellä puheita ”Naton tilauskonttorista”

Venäjän uusi Suomen-lähettiläs Pavel Kuznetsov kertoi Venäjän seuraavan erityisesti sitä, tuleeko Helsinkiin avatusta hybridikeskuksesta ”Naton tilauskonttori”. Juha Sipilä ei usko, että uudella keskuksella on haitallisia seurauksia Suomelle.

Venäjän uusi Suomen-lähettiläs Pavel Kuznetsov (vas) kommentoi Suomen Nato-jäsenyyttä ja Itämeren turvallisuustilannetta tänään lauantaina ilmestyneessä haastattelussa, jonka Ilta-Sanomat sai ensimmäisenä suomalaismediana. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan ”on kaikkien etu, että hybridiuhkiin varaudutaan”.

7.10.2017 11:21

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Venäjän uusi Suomen-lähettiläs Pavel Kuznetsov varoittaa lauantaiaamuna julkaistussa Ilta-Sanomien haastattelussa, että Suomen Nato-jäsenyys johtaisi Venäjän vastatoimiin. Vastatoimien laatua Kuznetsov ei tarkentanut.

IS:n Haastattelussa sivuttiin myös Helsingissä viime maanantaina avattua hybridikeskusta. Venäjä ei ole vielä ottanut lopullista kantaa hybridikeskukseen, vaikka keskus tekee yhteistyötä Naton kanssa.

– Pitää katsoa. Tällä hetkellä on ennenaikaista vetää lopullisia johtopäätöksiä. Katsomme millaista keskuksen toiminta tulee olemaan käytännössä, Kuznetsov kommentoi IS:lle.

Kuznetsov kertoi Venäjän seuraavan erityisesti sitä, tuleeko hybridikeskuksesta ”Naton tilauskonttori”.

Sipilä ei kommentoinut Kuznetsovin mainitsemia Venäjän ”vastatoimia” mutta, toimittaja Jari Korkki kysyi Sipilältä kantaa Kuznetsovin IS:n haastattelussa antamaan kommenttiin hybridikeskukseen liittyen. Korkki kysyi näkeekö Sipilä, että hybridikeskuksella Venäjän naapurissa voisi olla Suomelle haitallisia seurauksia.

– En usko, kyllä se on kaikkien etu, että hybridiuhkiin varaudutaan. Minusta on luonnollista, että tässä on EU-maita mukana. Tämä on luonnollinen tapa tehdä yhteistyötä. Natollahan on sitten oma keskuksensa lahden toisella puolella Virossa, Sipilä kommentoi.

Korkki kysyi myös, onko Sipilä jo ehtinyt tavata Kuznetsovin.

– Kyllä olen tavannut lyhyesti, hän sanoi.

Kuznetsov kommentoi Suomen Nato-jäsenyyttä ja Itämeren turvallisuustilannetta tänään lauantaina ilmestyneessä haastattelussa, jonka Ilta-Sanomat sai ensimmäisenä suomalaismediana.

– Jokaisella maalla on suvereeni oikeus itse määritellä kansallisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan linja. Luulen kuitenkin kaikkien ymmärtävän, että Naton sotilaallisen infrastruktuurin tulo lähemmäs meidän rajojamme pakottaa meidät ryhtymään asianmukaisiin vastatoimiin. Ehkä joku tarvitseekin sitä, mutta eivät ainakaan Suomen ja Venäjän kansat, Kuznetsov sanoo IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?