Lue Venäjän uuden Suomen-suurlähettilään koko haastattelu – näin hän puhuu Suomesta, Natosta, ydinaseista...

Venäjän uusi Suomen-lähettiläs Pavel Kuznetsov sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että on loukkaavaa ja katkeraa, kun naapurit kysyvät, pitääkö Venäjää pelätä. Suomen Nato-jäsenyys johtaisi kuitenkin vastatoimiin, hän lisää.

Venäjän uusi Suomen-lähettiläs Pavel Kuznetsov sanoo Ilta-Sanomien erikoishaastattelussa, että Suomen Nato-jäsenyys johtaisi vastatoimiin.

8.10.2017 8:01

Venäjän Federaation Täysivaltainen Erikoissuurlähettiläs Pavel Kuznetsov – kuten komea titteli kuuluu – jätti valtuuskirjansa tasavallan presidentille Sauli Niinistölle kolme viikkoa sitten.

Venäjän lähettiläs ei ole perinteisesti Helsingissä eikä Helsingin diplomaattipiireissä ihan kuka tahansa.

Itäisen naapurin suurvallan lähettilään kannanottoja ja esiintymistä seurataan aina tarkasti, ja uutta lähettilästä erityisen tarkasti. Kuznetsov, 59, korvaa Aleksandr Rumjantsevin, joka toimi Venäjän Suomen-suurlähettiläänä pitkään, vuodesta 2006.

Joka tapauksessa selvää on, että Moskova lähetti Helsinkiin huipputason ammattidiplomaatin. Helsinkiin hän tulee Venäjän ulkoministeriön pääsihteeristön päällikön paikalta, sitä ennen hän oli suurlähettiläänä Slovakiassa.

Helsingissä Kuznetsov aloittaa jo kolmanteen kertaan. Ensimmäisellä komennuksellaan hän oli Neuvostoliiton aikana 1980-luvulla.

Ilta-Sanomat sai ensimmäisenä suomalaismediana lähettilään haastattelun. Tehtaankadulla puhuttiin sateisena syyspäivänä mistäpä muusta kuin Venäjästä – ja siitä, onko sitä syytä pelätä.

Todettakoon heti alkuun, että Kuznetsov on äärettömän rauhallinen ja kohtelias. Sanoma on silti selkeä – ja luonnollisesti tiukasti Venäjän näkökulmasta:

– Sanon avoimesti, että tuntuu loukkaavalta ja katkeralta, kun on viime aikoina kuullut kysyttävän, pitääkö naapuriemme pelätä Venäjää. Kaikki tervejärkiset ihmiset käsittävät, että se on täyttä pötyä, Kuznetsov aloittaa.

 Luulen kuitenkin kaikkien ymmärtävän, että Naton sotilaallisen infrastruktuurin tulo lähemmäs meidän rajojamme pakottaa meidät ryhtymään asianmukaisiin vastatoimiin. Ehkä joku tarvitseekin sitä, mutta eivät ainakaan Suomen ja Venäjän kansat.

Hänen mukaansa joissakin maissa Venäjä-pelkoa on, mutta hänen mukaansa se on Venäjää vastaan käytävän ”informaatiosodan” tulosta.

Presidentti Sauli Niinistö puuttui samaan asiaan avatessaan uuden hybridikeskuksen Helsingissä maanantaina. Niinistö totesi ajoittain hämmästyvänsä pelkoja lietsovaa ”alarmismia” keskusteluissa Venäjän uhasta.

– Joskus on vaikea välttyä vaikutelmalta, että käymme osan informaatiosodasta niiden puolesta, jotka meitä vastaan hyökkäävät, Niinistö arvioi.

Kuznetsov on kovan luokan ammattidiplomaatti. Helsinkiin Kuznetsov tulee Venäjän ulkoministeriön pääsihteeristön päällikön paikalta, sitä ennen hän oli suurlähettiläänä Slovakiassa.

Suurlähettiläs Kuznetsovin näkökulma on, ettei kaikille lännessä käy vakaan, monikeskuksisen maailmanjärjestyksen synnyttäminen, vaan sitä jarrutetaan ja siihen liittyy myös ”russofobinen hysteria”, kuten lähettiläs kuvailee. Syyttävä sormi osoittaa Washingtoniin.

Mutta.

– Venäjän kansa on kärsivällistä. Olemme vakuuttuneita, että lopulta tämä mekastus lakkaa ja lännen johtajat tiedostavat kansojensa perimmäiset edut ja palaavat normaaleihin suhteisiin Venäjän kanssa.

Suomalaisia kiinnostaa aina, miten Venäjä suhtautuisi Suomen Nato-jäsenyyteen, vaikka vastaus kyllä tiedetään.

– Kaikki mielipidetutkimukset osoittavat, että Suomen kansan enemmistö on sitä mieltä, että Suomen johdon tähän asti harjoittama sotilaallisen liittoutumattomuuden politiikka ei vain turvaa parhaalla tavalla maan kansallisia etuja, vaan on edelleen myös varteenotettava vakauttava tekijä Itämerellä. Minä tuen tätä näkökulmaa.

Sen jälkeen tulee toteamus, jota voi pitää varoituksenakin. Asia on sanottu tosin ääneen ennenkin.

– Jokaisella maalla on suvereeni oikeus itse määritellä kansallisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan linja. Luulen kuitenkin kaikkien ymmärtävän, että Naton sotilaallisen infrastruktuurin tulo lähemmäs meidän rajojamme pakottaa meidät ryhtymään asianmukaisiin vastatoimiin. Ehkä joku tarvitseekin sitä, mutta eivät ainakaan Suomen ja Venäjän kansat.

– Uskon suomalaisten ja heidän poliittisen johtonsa viisauteen, Kuznetsov lisää.

Helsingissä avattiin viime viikolla hybridikeskus. Venäjä seuraa etenkin sitä, tuleeko keskuksesta ”Naton tilauskonttori”. Lopullista kantaa keskukseen Venäjällä ei ole vielä otettu, vaikka keskus tekee yhteistyötä Naton kanssa.

– Pitää katsoa. Tällä hetkellä on ennenaikaista vetää lopullisia johtopäätöksiä. Katsomme millaista keskuksen toiminta tulee olemaan käytännössä, Kuznetsov sanoo.

Itämeren alueella Venäjän-lähettiläiltä on viime vuosina kuultu kovia puheita.

Pisimmälle meni pari vuotta sitten Venäjän Tanskan-suurlähettiläs Mihail Vanin, joka varoitti, että Venäjä kohdistaa tanskalaisaluksiin ydinaseet, jos Tanska osallistuu Yhdysvaltain johtamaan ohjustorjuntaan.

– Jos muistan oikein, niin Tanskan-suurlähettiläämme puhui ydinaseista vain siinä yhteydessä, että Euroopassa sijaitseva amerikkalainen ohjuspuolustusjärjestelmä on suunnattu nimenomaan ydinkärjellä varustettuja ohjuksia vastaan ja Venäjän vastaus sen luomiseen tulee olemaan sen mukainen.

 Eräissä maissa on hillitön russofobia nostettu valtionpolitiikan asemaan. Kaikki tämä ei varmasti edistä luottamuksen ja vakauden lujittumista Itämeren alueella.

Kuznetsov sanoo, että kun amerikkalaiset alun perin esittelivät suunnitelmia eurooppalaisen ohjuspuolustuksen luomisesta, he puhuivat Eurooppaan etelästä kohdistuvasta ydinaseuhasta. Nyt ohjuspuolustusta koskevat suunnitelmat on hänen mukaansa suunnattu Venäjää vastaan.

– Se muuttaa ydinpelotteen strategista voimatasapainoa perinpohjaisesti.

– Jos tämä ohjelma toteutuu, meidän on pakko ryhtyä tarvittaviin toimiin turvallisuutemme takaamiseksi. Mielestäni se on täysin rehellinen ja ymmärrettävä kannanotto. Tässä suhteessa tilanne ei ole muuttunut, Kuznetsov painottaa.

Suhteet Venäjän ja Suomen välillä ovat Kuznetsovin mukaan hyvät – ja olisivat paremmatkin ilman pakotteita, jotka syntyivät Itä-Ukrainan ja Krimin tapahtumien jälkeen.

Pääsyy siihen, että jännitys Itämerellä kasvaa, on Kuznetsovin mukaan sotilasliitto Naton vahva tulo alueelle.

– Naton sotilaallinen aktiivisuus alueella kasvaa, sotilaallinen infrastruktuuri lisätään raja-alueille Venäjän lähelle. Näiden askeleiden takia asevarustelu vain kasvaa.

– Eräissä maissa on hillitön russofobia nostettu valtionpolitiikan asemaan. Kaikki tämä ei varmasti edistä luottamuksen ja vakauden lujittumista Itämeren alueella.

Kuznetsovin mukaan tilannetta rauhoittaisi esimerkiksi se, ettei Baltian alueella pidettäisi minkäänlaisia sotaharjoituksia.

Hän sanoo Venäjän tukevan presidentti Niinistön niin kutsuttua transponder-aloitetta eli sitä, että paitsi siviili- myös sotilaskoneet pitävät tutkavastaanottimensa päällä Itämeren alueella.

– Valitettavasti Nato-kumppanimme eivät toistaiseksi ole pitäneet kiirettä tämän kysymyksen ratkaisemisessa, Kuznetsov heittää.

 Luonnehtiakseni Venäjän ja Suomen suhteita yhdellä lauseella sanoisin niitä hyviksi naapurisuhteiksi, jotka perustuvat keskinäiseen kunnioitukseen, pragmatismiin sekä osapuolten etujen huomioon ottamiseen ja ovat maidemme kansojen välisten vuosisataisten kulttuuris-historiallisten suhteiden lujittamat.

Suhteet Venäjän ja Suomen välillä ovat Kuznetsovin mukaan hyvät – ja olisivat paremmatkin ilman pakotteita, jotka syntyivät Itä-Ukrainan ja Krimin tapahtumien jälkeen. Suomessa, EU:ssa ja lännessä Krimin osalta puhutaan miehityksestä, Venäjällä on muut määritelmät.

– Luonnehtiakseni Venäjän ja Suomen suhteita yhdellä lauseella sanoisin niitä hyviksi naapurisuhteiksi, jotka perustuvat keskinäiseen kunnioitukseen, pragmatismiin sekä osapuolten etujen huomioon ottamiseen ja ovat maidemme kansojen välisten vuosisataisten kulttuuris-historiallisten suhteiden lujittamat.

Lähettiläältä onnistuu siis myös liturgia.

Kuznetsov on joka tapauksessa tyytyväinen, että maiden välinen poliittinen dialogi on palautettu kutakuinkin ennalleen. Suomen ja Venäjän presidentit, pääministerit ja ulkoministerit tapaavat pari kertaa vuodessa ja yhteydenpito on muutenkin aktivoitunut.

– Katson toiveikkaana yhteistyön tulevaisuuteen, Kuznetsov sanoo ja näkee myös pakotteiden osalta ”toiveita herättäviä” suuntauksia.

Mutta tähänkin tulee ”venäläinen” lisäys:

– Venäjä voi elää pakotteiden kanssa niin pitkään kuin tarvitaan. Maamme historiassa oli vaikeampia aikoja. Mutta olen vakuuttunut, että nykyiset pakotteet eivät jatku ikuisesti.

Pakotteita Kuznetsov pitää, kuten Venäjän ulkopolitiikkaan kuuluu, ”Washingtonin sanelemina”.

Suomen, Venäjän ja EU:n väliset viisumikysymykset eivät näytä edistyvän, eikä nykytilanne näytä hyvältä.

– Olemme useasti ehdottaneet suomalaisille kollegoillemme, että tarkasteltaisiin mahdollisuutta yksinkertaistaa viisumimenettelyä kahdenväliseltä pohjalta. Vastaus jää aina siihen, että ilman Brysselin hyväksyntää se on mahdotonta.

Kuznetsovin mukaan Venäjä on valmis edistämään kansalaisten vastavuoroisten matkojen laajentamista. Yksi esimerkki ovat viisumivapaat laivamatkat Pietariin.

Tänä vuonna esimerkiksi jalkapallofanit ovat päässeet Fifan cup-otteluihin fanipassilla, ilman viisumia.

– Samaa menettelyä sovelletaan vuonna 2018 Venäjällä käytäviin jalkapallon MM-otteluihin.

Kaksi venäläistä homomiestä puukotti itseään vatsaan Helsingissä eduskuntatalon edustalla toissa viikolla. Suurlähettiläs Kuznetsov ei suoraan ota kantaa venäläisten seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin kohdistuneeseen protestiin.

– Haemme turvapaikkaa sen vuoksi, että meitä vainotaan kotimaassamme seksuaalisuutemme vuoksi, Aleksandr ja Nikita totesivat IS:n haastattelussa 27. syyskuuta.

Näin suurlähettiläs Kuznetsov kommentoi asiaa IS:lle:

– Yksi lännessä elävistä myyteistä on, että homoseksuaaliset suhteet ovat kiellettyjä Venäjällä. Se ei pidä paikkaansa, ihmiset ovat vapaita valinnassaan, myös tässä suhteessa. Meillä ei ole lakeja, jotka kieltävät homoseksuaalisuuden.

Kuznetsov lisää kuitenkin, että aktiivinen homoseksuaalinen propaganda alaikäisille on kielletty.

– Sellainen kielto on täysin perusteltu. Seksuaalivähemmistöjen oikeudet täytyy ilman muuta turvata, mutta turvata täytyy myös vanhempien oikeudet lasten kasvattamiseen niiden perinteisten kristillisten arvojen pohjalta, joita valtaenemmistö Venäjän kansoista tunnustaa.

Lähettilään arkea on seurata myös Suomessa asuvaa venäläisvähemmistöä ja sen oloja. Venäjänkielisiä on Suomessa jo yli 70 000.

Kuznetsov sanoo tietävänsä, että venäjänkieliset viihtyvät Suomessa ja osa heistä on saanut Suomen kansalaisuuden. Matkustetaan, mennään naimisiin ja käydään töissä.

– Se on normaalia, se on elämää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?