Aarnion kanssatuomittujen puolustukset sivalsivat käräjätuomiota ja tutkintaa –”Kummaltakin on pyydetty outoja palveluksia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Aarnion kanssatuomittujen puolustukset sivalsivat käräjätuomiota ja tutkintaa –”Kummaltakin on pyydetty outoja palveluksia”

Keijo Vilhusen asianajajan mukaan tuomio ei voi perustua siihen, että syyttömyyttä ei pidetä uskottavana.

United Brotherhood -jengin johtajana toiminut Keijo Vilhunen Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumehaaran käsittelyn alkamispäivänä Helsingin hovioikeudessa 3. lokakuuta 2017.

6.10.2017 16:35

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutun hovi-istunnossa kuultiin perjantaina kanssasyytettyjen asiaesittelyt. United Brotherhoodin ex-pomo Keijo Vilhunen on vuoroin myöntänyt ja kiistänyt Aarniolta saamansa toimeksiannot, joista hän kertoi esitutkinnan lopulla.

Vilhusta puolustavan Markku Fredmanin mukaan oikeus sivuuttaa mahdollisuuden, että Vilhunen on saanut Aarniolta toimeksiantoja tietämättä tarkkaa syytä. Hänen mukaansa Aarnion alaisen saamien toimeksiantojen kohdalla on sovellettu eri näyttökynnystä.

– Näyttäisi, että kummaltakin on pyydetty outoja palveluksia, mutta vain toisen kohdalla on edellytetty näyttöä tietoisuudesta.

Käräjäoikeus tuomitsi Vilhusen Aarnion rikoskumppanina ja katsoi, että muun muassa Vilhusen piilottamalla puhelimella on yritetty lavastaa UB:n jäsentä satojen kilojen huumejutun päätekijäksi.

Käräjätuomion mukaan Vilhusen taustan vuoksi ei olisi myöskään uskottavaa järjestää huumelastille vastaanottajia tietämättä, mistä on kyse.

– Kymmenen vuoden tuomio ei voi perustua vain siihen, että syyttömyyttä ei pidetä uskottavana, Fredman sanoi.

Toinen kumppanina tuomittu vaatii hyödyntämiskieltoa

Perjantaiaamu aukesi Malmin naisen eli Mari Romanon asiaesittelyllä, jonka kuulustelut puolustus haluaa hyödyntämiskieltoon. Poliisi lähetteli Romanolle hempeitä viestejä, vei tämän kuulusteluun drinkkien jälkeen, osti muun muassa skootterin ja antoi rahaa.

Kuulustelija on tuomittu virkarikoksesta. Vaatimus hyödyntämiskiellosta käsitellään ensi viikolla.

Käräjäoikeus katsoi, että kertomuksia voi hyödyntää ja tuomitsi Romanon 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Käräjillä Malmin nainen eli Romano tuomittiin huumeiden levittämisen vuoksi 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen. Syyttäjän mukaan Romano myös järjesteli Aarniolle huumekontakteja Hollannista, mutta oikeuden mukaan kontaktien järjestely tapahtui syytteessä kuvatun ajan ulkopuolella. Sekä Aarnio että Romano kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Käräjillä puolustus kiisti esitutkintaan kirjatut lausunnot ja vaatii syytteiden hylkäämistä hovissa.

– Mistään Pasilan miehestä Romano ei tiedä, eikä voi tietää yhtään mitään. Romano on nähnyt Jari Aarnion Helsingin huumepoliisin päällikkönä, Saku Knuuti sanoi.

Huumeparonin sisko pelkää maatilan menettämistä

Pohjois-Savon naisen eli Seija Kortekallio-Lammen puolustus kiisti sekä maatalon emännän osaamisen että häntä koskevan näytön huumerikosasioissa. Kortekallio-Lampi sai käräjillä 7 vuotta vankeutta Aarnion rikoskumppanina.

Puolustus vetoaa huteraan näyttöön esimerkiksi Kortekallio-Lammen Hollannin matkoista, joilla syytteen mukaan välitettiin huumeliigan viestejä. Puolustus pyysi hovia punnitsemaan oikeudenkäyntikuluja, jotka ovat noin neljännesmiljoona euroa.

– Päämieheni käytännössä menettää maatilansa, jos tuo summa pannaan ulosottoon, Arttu Keski-Orvola kertoi.

Kortekallio-Lampi on edesmenneen huumekauppiaan Miika Kortekallion sisko.

Korjattu STT:n juttua 23.10.2017. Jutusta sai virheellisen kuvan, että Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa niin sanottu Malmin nainen eli Mari Romano olisi käräjillä tuomittu huumekontaktien järjestämisestä Aarniolle. Oikeus kuitenkin tuomitsi Romanon vain huumeiden levittämisestä ja katsoi, että hän oli järjestänyt huumekontakteja syytteen kuvaaman ajan ulkopuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?