Kommentti: Kepulla ottaa nyt ohraleipä – kaula kokoomukseen liian suuri

Taasko tässä näin käy!? Näin parahtelevat kepulaiset lukiessaan Ylen uutta gallupia. Kepulle käy kokoomuksen kanssa aina huonosti, hallituskumppani menee menojaan. Mutta nyt kokoomuksen kaula kepuun on liian suuri – se tietää ongelmia, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

5.10.2017 10:09

Jos Ylen uutta gallupia katsoo aivan ajatuksen kanssa, kepun ongelma ei ole sinänsä suuri.

Gallupissa kakkoseksi noussut Sdp, kolmantena oleva vihreät ja neljänneksi tippunut keskusta ovat kaikki 2,2 prosenttiyksikön virhemarginaalin sisällä. Eli periaatteessa mikä tahansa kolmesta voi olla oikeasti gallupin kakkonen.

Mutta kepun ongelma on massiivinen, kun sen kannatuslukuja vertaa hallituskumppani kokoomukseen.

Kokoomus menee menojaan (21,7 %), eikä ero kepuun (15,8 %) selity enää millään virhemarginaaleilla.

Se tietää ongelmia. Pahoja ongelmia.

Vaaleihin on vielä puolitoista vuotta, mutta kepun kentällä ja ryhmässä jännitteet kasvavat. Samalla kritiikki puheenjohtaja-pääministeri Juha Sipilää (kesk) kohtaan lisääntyy, vaikka kulissit ovatkin pystyssä.

Jo viime kevään kuntavaalien tulos oli kepulle (kannatus 17,5 % – kolmas sija) myrskyvaroitus, minkä jälkeen puolueen junttaringeissä alettiin jo miettiä kohtalokasta kysymystä:

– Mitä Sipilän jälkeen? Kuka?

Ja siinäpä se!

Kuka Sipilän jälkeen, jos herra puheenjohtaja toteuttaa ensi kesän puoluekokouksessa ajatuksensa ”tulos tai ulos”.

Jos luvut alkavat painua vuoden 2011 vaaleja ennakoivalle rökäletappiotasolle, ei tarvitse olla suurikaan ennustaja, kun arvaa, että kohta puheenvuoroja tulee rintamalta Mauri Pekkarinen (kesk), Sirkka-Liisa-Anttila (kesk), Seppo Kääriäinen (kesk) ja nuorempi alkiolaispolvi perässä.

Kepulla on kokoomustrauma

Kepulla on kokoomustrauma, jota nykyinen galluptilanne ruokkii erinomaisella tavalla suuta ja vatsaa täyttävästi.

Jo vuoden 1991–1995 Esko Ahon (kesk) porvarihallituksessa kepulle kävi kokoomuksen kanssa huonosti. Kokoomus jatkoi seuraavaan Paavo Lipposen (sd) hallitukseen. Kepu jäi nuolemaan näppejään.

Näin käy näköjään aina, presidentinvaalit mukaan lukien.

Onko kyseessä kirous?

Joka tapauksessa pääministeri Sipilä on toitottanut toitottamasta päästyään, että hallitus on kovat päätökset tehnyt. Nyt pitäisi nauttia niiden ja virinneen talouskasvun tuloksista.

Niinpä, mutta ne satavat vain kokoomukselle, eivät kepulle.

Keskusta saa kiittää luojaansa, että maakuntavaalit siirrettiin ensi syksyyn. Näillä kannatusluvuilla lähtökohdat olisivat kaameat, jos vaalit olisivat tammikuussa. Liekö tilanne ensi syksynä sen parempi, se on hyvä kysymys.

Saako keskusta sitten vetoapua presidentinvaaleista, joihin se asetti Matti Vanhasen (kesk) ehdokkaakseen jo puolitoista vuotta sitten?

Kuittaamme ajatuksen kepeällä, noin kahden prosenttiyksikön vahvuisella naurahduksella, mutta kohteliaisuuttamme emme toki sorru pilkan syntiin.

Ex-valiokuntaneuvos, politiikkaa alati ajatuksella tarkkaileva Alpo Rivinoja tiivisti asian hyvin twitterissä:

– Keskustan kannatuksen lasku selittyy linjan hämärtymisellä suhteessa kokoomukseen. Kokoomusta ei voi voittaa kokoomuslaisuudessa.

Siinä se on, pähkinänkuoressa.

Hallituspuolueilla jo huonot välit

Hallitukselle keskustan ja kokoomuksen kaula ei tiedä hyvää, se on venähtänyt liian suureksi. Keskustan ja kokoomuksen välit ovat olleet pahasti tulehtuneet jo pitkään, tilanne tulee heikkenemään.

Lisäksi Sipilällä on kohta vaikeuksia pitää joukkonsa kurissa, sen näkee se kuuluisa sokea Reettakin.

Kepu maksaa nyt hintaa myös siitä, että sillä on liian ohut kärki – siis Sipilä itse, mitä nyt välillä innokas liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) – kepulaisittain Perneri - tekee kenttää hämmästyttäviä, kokoomuslaisia markkinaulostuloja.

Kokoomuksesta ymmärtää paljon, kun katsoo ensin, miten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on hallituksessa hissukseen ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) hilluu kokoomuksen julkikuvaa täysin eri linjoilla.

Porvari ajaa mukavasti ja tyylikkäästi kaksilla rattailla!

Sillä se tulos syntyy.

Mutta entä muut?

Vihreiden kannatuksen huippu on näköjään nähty, alamäki on alkanut.

Ja onko Antti Rinteen johtaman Sdp:n 1,7 %-yksiköllä 17,3 %:iin noussut kannatus hyvä? Ei, se on yhä helkkarin huono vasemmisto-oppositiolle nykyisessä hallitustilanteessa. Rinne saanee tilanteesta kuitenkin lohtua ainakin marraskuun puoluevaltuustoa silmällä pitäen.

Mutta sinisiä – tuota viiden ministerin ja puhemiehen mahtipuoluetta on syytä onnitella.

Sen kannatus on noussut 0,1 prosenttiyksiköllä 1,5:een!

Kyllä kelpaa! Jytky tulee, palaa jo!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?