Voisiko Ahvenanmaa olla oma valtionsa? Professori: ”Ei kaikilla valtioilla ole puolustusvoimia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Voisiko Ahvenanmaa olla oma valtionsa? Professori: ”Ei kaikilla valtioilla ole puolustusvoimia”

Armeija ei olisi Ahvenanmaan itsenäisyydelle elinehto, kertoo asiantuntija.

Julkaistu: 5.10.2017 6:15

Eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg arvioi, että Ahvenanmaan maakunnan aseman muuttaminen vaatisi vähintään kansainvälisiä neuvotteluja.

Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavan Ålands Framtid -puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson näkee Katalonian tilanteella yhtymäkohtia Ahvenanmaahan. Ålands Framtid eli Ahvenanmaan tulevaisuus ajaakin itsenäisyysäänestystä Ahvenanmaalle. Se vaatisi sitä, että maakuntapäivien enemmistö kannattaa ajatusta.

Ilta-Sanomat kysyi asiantuntijalta, miten asia etenisi, jos Ahvenanmaa oikeasti haluaisi itsenäistyä.

Jos Ahvenanmaan maakunta ajaisi valtiollista itsenäisyyttä, sillä olisi jo osa itsenäisen valtion tunnusmerkeistä valmiina. Oma kieli, alue ja hallinto. Miten oikeustieteen näkökulmasta asia voisi edetä?

– Perinteisen määritelmän mukaan valtion tunnusmerkkejä ovat pysyvä väestö, määriteltävissä oleva alue, hallitus ja kyky kansainvälisiin suhteisiin toisten valtioiden kanssa. Näiden kriteerien täyttyminen ei kuitenkaan tietenkään automaattisesti tarkoita, että kyseessä on valtio. Merkitystä on tietysti myös esimerkiksi alueen omalla halulla itsenäistyä ja sillä, tunnustavatko muut valtiot sen itsenäiseksi valtioksi, eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg Itä-Suomen yliopistosta kertoo Ilta-Sanomille.

Eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg ei ole havainnut, että Ahvenanmaalla varsinaisesti olisi itsenäistymishaluja.

Onko oman armeijan puuttuminen jo este Ahvenanmaan itsenäisyydelle?

– Ei suoranaisesti, mutta sillä voi olla merkitystä sen kannalta, arvioivatko muut sen valtioksi. Ei kaikilla maailman valtioilla ole omia puolustusvoimia, näin on esimerkiksi useiden kääpiövaltioiden kohdalla, Leino-Sandberg sanoo.

Ahvenanmaan itsenäisyyttä ajavan puolueen puheenjohtaja Axel Johnson vuonna 2014.

Katalonian ja Skotlannin itsenäisyysäänestykset ovat olleet esillä. Pitäisikö Ahvenanmaalla järjestää myös äänestys? Millä tavoin Ahvenanmaan asema on erilainen kuin näiden kahden alueen?

– Ahvenanmaan asemaa ei säädellä vain Suomen lainsäädännössä, vaan myös kansainvälisessä oikeudessa. Sen asema pohjautuu Kansainliiton päätökseen vuodelta 1921, jossa ratkottiin sitä, tulisiko Ahvenanmaan kuulua Suomelle vai Ruotsille, ja määriteltiin sitä, miten Ahvenanmaan itsehallinto osana Suomea järjestetään.

– Tämä ei tietysti tarkoita sitä ettei sen asemaa voisi ikinä koskaan muuttaa, mutta sen nykyisellä asemalla on vahva kansainvälisoikeudellinen asema, ja muuttaminen edellyttäisi vähintään kansainvälisiä neuvotteluja. Lisäksi en ole havainnut, että Ahvenanmaalla varsinaisesti olisi itsenäistymishaluja. Siksi kysymys lienee lähinnä hypoteettinen (eli kuvitteellinen), hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?